Tätä en tiennyt opintolainasta

back_to_school.jpg

Source: Pinterest

Tänään maisterinopiskelujeni orientaatioviikko alkaa. Eka päivä uudessa koulussa. Valmiiksi silitetyt vaatteet odottavat kaapissa, penaalisssa kaikki kynät ovat teroitettu. I wish.

Todellisuudessa elän juuri nyt muuttokaaoksen keskellä, ja olen hieman epävarma siitä, löydänkö mistään edes puhtaita sukkia ensimmäiseksi koulupäiväksi. Mutta hei, onneksi en kirjoita muotiblogia!

Sain hyvän kysymyksen liittyen syksyn säästösuunnitelmaani. Kun olen aloittamassa taas opiskelut – miksi en laskenut opintolainaa syksyn budjettiin?

Tämä on erittäin hyvä kysymys. 

Jota vastatessa koko käsitykseni asiasta vähän niin kuin totaalisesti muuttui. Lemme explain:

Opintolaina on tosi jees. 

Kaikilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta työskennellä opintojen ohella. Silloin opintolaina voi pelastaa niissä välttämättömissä menoissa, kuten vuokran maksussa.

Opintolainalla voi myös rahoittaa opintojen aiheuttamat suuremmat kulut, esimerkiksi läppärin tai vaikka opiskelut ulkomailla. Matalakorkoinen opintolaina voittaa luottokortin joka kerta.

Opintolainahan on sitä hyvää, halpaa ja valtion takaamaa lainaa. Sitäpaitsi opintolainan takaisinmaksu räätälöidään aina oman maksukyvyn mukaan.

Eli, periaatteessa tosi hyvä juttu. Mutta.

Sitten löytyy niitä räkänokkia kuten 19-vuotias Pia-Maria, joka rällää opintolainaa vähän minne sattuu.

Jonka seurauksena nettipankissani opintolainaa komeilee tällä hetkellä 12 547,82 euroa.

Miten nämä kaksitoistatonnia ovat elämääni parantaneet?

Olen rahoittanut niillä esimerkiksi vaihto-opiskelut Etelä-Koreassa, surffimatkoja Aasiassa, varmasti jonkun iPhonenkin. Pari tonnia olen sijoittanut. Fair enough. Mutta siinä meni vasta puolet tuosta summasta.

Toiset puolet olen luultavasti tuhlannut vaatteisiin jota en enää käytä, illallisiin jota en enää muista, sisustukseen jossa en enää asu, ja muuten vaan rillutellut menemään.

Eihän tämä mikään maailmanloppu ole. Saan varmasti lainan lyhennettyä kun valmistun. Mutta enkö tosiaan uskonut, että tulevaisuuden Pia-Marialla olisi kiinnostavampia käyttökohteita rahalleen kuin vuosia sitten opiskelijabileissä litkityt bisset ja Balin ”kulttuurimatkat”?

Ja koska asia pännii, opintolainan kasvattaminen tänä syksynä ei kauheasti kiinnostanut.

Pointtina siis se, että vaikka opintolaina on sitä “hyvää lainaa”, niin laina on aina lainaa. Jostain ne tonnit on takaisinmaksuun revittävä, ja jostain muusta ne tonnit ovat silloin pois.

Sitten tapahtui uskomaton juonenkäänne

Olen ollut siinä käsityksessä, etten välivuosieni takia enää olisi oikeutettu opintolainavähennykseen. Totuus oli kuitenkin toinen.

Asia onkin niin, että jos opiskelija onnistuu suorittamaan tutkintonsa määräajassa (eikä tavoiteajassa, niinkuin luulin), on hän oikeutettu joko opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen, riippuen siitä milloin opinnot on aloitettu.

Kelan sivuilla kerrottiin, että tutkintoni valmistumisen määräaika on seitsemän vuotta, jos opinnot on aloitettu ennen vuotta 2014. Seitsemän!? I’m back in the game!

Kerrataanpa vielä, mitä nuo hyvitykset ja vähennykset oikeastaan on:

Jos olet aloittanut opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen, suoritat opintosi määräajassa, ja olet nostanut opintolainaa yli 2500 euroa, olet oikeutettu opintolainahyvitykseen. Se tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainastasi, mikä on huippu juttu. Hyvitys on 40 % lainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. He-llo

Jos taas olet aloittanut opintosi ennen 1.8.2014 (check), suoritat opintosi määräajassa (vielä on toivoa), ja olet nostanut opintolainaa yli 2500 euroa (CHEECK), olet oikeutettu opintolainavähennykseen. Opintolainavähennys taas tarkoittaa verovähennystä: kun alat lyhentämään opintolainaa, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja. Vähennyksen voi tehdä tutkinnon suorittamisvuotta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vähennys on 30 % lainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa.

Opintolainahyvityksen ja -vähennyksen tarkoitus on valtion tapa auttaa opiskelijoita lainan takaisinmaksussa, ja samalla olla kannustin ajallaan valmistumiseen.

Siis tajuatteko, kuinka siistiä Suomessa on olla opiskelija?!

My master plan

Olen aloittanut opintoni 1.8.2013. Jos ehdin saamaan kauppatieteiden maisterin kasaan 31.7.2020 mennessä, olen oikeutettu opintolainavähennykseen. 

Tämähän tarkoittaa sitä, että minun oikeastaan kannattaisi nostaa vielä tänä opintovuonna lainat, aina 18 000 euroon asti, mikä on vähennyksen katto.

Silloin saisin valmistuttuani “ilmaisen verovähennyksen” (18 000 – 2 500) x 30% = 4650 euron edestä.

Mutta, jotta tässä hommassa olisi taloudellisesti järkeä, minun kannattaa oppia virheistäni ja olla käyttämättä uutta lainaa turhuuksiin. Tällä kertaa minun kannattaa siis pistää nostettu lainaosuus sivuun, ja kun lainan takaisinmaksu koittaa, maksaa rahat takaisin ja lunastaa tämä yli neljän tonnin verovähennys. Badum pum tish!

Nyt pitää vain miettiä, minne “sivuun” nämä rahat kannattaa laittaa. Voisin harkita sijoittavani rahat muutamaksi vuodeksi. Toisaalta muutaman vuoden sijoitushoristontti pörssissä on erittäin lyhyt, eikä osakkeet ole suoranaisesti halpoja juuri nyt. Myös omaa riskinsietokykyä pitää tunnustella, varsinkin kun on kyse lainarahasta.

Palaan siis asiaan, kun olen keksinyt rahalle sopivan kohteen. Jos sinulla on joku sijoitusinstrumentti mielessä, vinkkaa siitä!

Ja kiitos tästä kysymyksestä, sillä muuten en välttämättä olisi asiaan perehtynytkään!

Okei, nyt on aika lähteä kouluun. Hyvää ekaa koulupäivää mulle, ja kaikille mimmeille jotka aloittavat opinnot tänään! Rennosti vaan, hyvin se menee. 


Aiheeseen liittyviä juttuja

Edellinen
Edellinen

Onko pakko jaksaa: Elämä on epätäydellistä

Seuraava
Seuraava

Se joka ei riskeeraa, ei juo samppanjaa