Podetko fomoa? Juoksetko trendien perässä? Älä ainakaan pörssissä! Vältä nämä sudenkuopat, kun tunteet meinaavat viedä mennessään
Pörssiromahdus, trendiosakkeet, äkkirikastuminen? Ei ihme, että sijoittajan mieli käy välillä kierroksilla. Kun tunnistat yleiset sijoittajan tunneilmiöt, et hätkähdä tai tee holtittomia päätöksiä.
Asiantuntijan mukaan naiset malttavat miehiä paremmin olla höntyilemättä pörssissä. Kuva: Veera Kesänen
Sijoittaminen on melkoista vuoristorataa – niin pörssissä kuin sijoittajan mielessä. Konkreettisena esimerkkinä voi pitää vastikään tapahtunutta USA:n pörssien rajua laskua, vaikka äsken pörssit vielä porskutti kovasti eteenpäin. Sijoittaja ei voi paeta epävarmuutta, sillä se kuuluu pelin henkeen.
“Kukaan ei voi tietää, mikä on riskipitoisen sijoituksen tuotto tulevaisuudessa. Epävarmuus, riski, tappiot ja voitot ovat asioita, joihin usein yhdistyy vahvoja tunteita, kuten pelkoa, innostuneisuutta, surua ja iloa. Tunteet vaikuttavat lähes aina jollakin tasolla päätöksiimme”, kertoo rahoituksen professori Peter Nyberg Aalto-yliopistosta.
Unohda fomo heti
Nyberg muistuttaa, että aloittelijat ovat tunteiden hallinnassa alttiita täysin samoille asioille kuin kokeneemmatkin sijoittajat. (Eli osaat varmasti, anna mennä!)
“Jos yksi aloittelijan sudenkuoppa pitäisi mainita, niin se on varmaankin "Fear of Missing Out" eli trendien perässä juokseminen.“
“Tilanne voi olla esimerkiksi se, että jonkin tietyn yrityksen osake tai tietyn toimialan osakkeet ovat nousseet paljon viime aikoina. Sijoittaja ei halua jäädä paitsi tästä näennäisestä mahdollisuudesta tehdä rahaa, ja hän sijoittaa suuren summan juuri tällaiseen kohteeseen, ollen usein liian myöhään liikkeellä. Sama pätee eksoottisempiinkin sijoituskohteisiin, kuten esimerkiksi kryptovaluuttoihin.”
Nyberg antaakin vinkin, joka kannattaa aina kysyä itseltään ennen sijoituspäätöstä: "Toiminko mielestäni järkevästi, vai selittyykö päätökseni tunteilla tai sijoitusharhoihin lankeamisella?"
Mimmit, me osataan!
Nybergin mukaan sijoittajien yksi yleisin haitallinen psykologinen vinouma on liiallinen itseluottamus eli yli-itsevarmuus. Tämä voi johtaa moniin sijoitusvirheisiin, kuten liialliseen kaupankäyntiin osakkeilla, huonoon hajautukseen tai liian suureen riskinottoon.
“Olen joskus sanonut, että jos minun täytyisi antaa salkunhoitajalle avoin valtakirja sijoitusteni hoitamiseen, enkä tietäisi ehdokkaista mitään muuta kuin heidän sukupuolensa, antaisin valtakirjan naiselle. Naiset ovat tutkitusti paremmin tietoisia omista kyvyistään kuin miehet. Naisten itsevarmuus on pääasiassa paremmin linjassa heidän todellisen osaamisensa kanssa.”
Konkreettisesti voisi siis sanoa, että naiset ovat vähemmän alttiita tietyille sijoitusvirheille. Hyvä mimmit!
“Naiset sortuvat harvemmin uhkarohkeaan kaupankäyntiin. Keskimäärin alempi itsevarmuus voi siis toimia etuna pitkän ajanjakson menestyksellisessä sijoittamisessa”, Nyberg sanoo."
Chillaa pörssissä – Asiantuntijan viiden tähden vinkkilista
Nybergin mukaan hyvä sijoitusstrategia on usein mahdollisimman yksinkertainen. Tutkimusten mukaan passiiviset sijoitusstrategiat tuottavat usein paljon paremmin kuin aktiivisemmat.
“Säästä osakerahastoon säännöllisesti ja ota vähintään viiden vuoden aikahorisontti sijoituksellesi. Tai kokoa pikkuhiljaa osakesalkku, joka sisältää vähintään kahdenkymmenen yrityksen osakkeita, ja koske salkkuun muuten vain kerran vuodessa, äläkä silloinkaan tee suuria peliliikeitä.”
Nappaa tästä Nybergin ohjeet talteen:
Laadi sijoitussunnitelma etukäteen.
Älä poikkea sijoitussuunnitelmasi, vaikka markkinatilanne muuttuisi. Ymmärrä myös, että markkina-ajoittaminen, eli myyminen oikealla hetkellä, on äärimmäisen vaikeaa eivätkä ammattilaisetkaan siihen pysty. Vaarana on, että jos myyt nyt, et ehkä ehdi takaisin markkinoille kun nousu jo alkaakin.
Älä lankea hypeen tai seuraa liikaa muita sijoittajia.
Anna riittävästi aikaa itsellesi, kun teet sijoituspäätöksiä. Jos sinusta tuntuu, että päätös täytyy tehdä heti ennen kuin markkinatilanne ehtii muuttua, kannattaa sinun unohtaa koko asia. Olet todennäköisesti tekemässä sijoitusvirhettä.
Tarkista salkkusi tilanne vain kerran kuukaudessa.
Lopuksi Nyber kannustaa olemaan armollinen itselleen.
“Ajatellaan, että sijoitat säännöllisesti pörssiin ja olet rakentamassa tai jo rakentanut hyvin hajautetun salkun, joka sisältää usean yrityksen osakkeita. Et myöskään juokse villitysten perässä, vaan olet kärsivällinen ja sijoitushorisonttisi on pitkä. Pikavoittojen tavoittelun sijaan tavoittelet hyviä tuottoja pidemmällä aikavälillä. Toisin sanoen toimit siis järkevästi.”
Muistutus! Tunteille on myös tilaa pörssissä
Tunnepohjaiset sijoitukset saatetaan mieltää usein äkillisinä ja korkeariskisinä, mutta tunnesijoitus voi olla myös harkittu ja kestävä. Tietyt valinnat eivät välttämättä ole taloudellisesti parhaita mahdollisia, mutta ne voivat luoda muuta arvoa.
Joku voi haluta tukea ympäristöä ja luontoa, toinen suomalaisen yrityksen kehitystä. Arvokysymykset painavat usein vaakakupissa. Ja tämähän on hyvä!
“Henkilö voi saada iloa siitä, että omistaa osakkeita yrityksessä, joka on aikoinaan perustettu omalla kotipaikkakunnalla. Tai ehkä toinen haluaa tukea sellaista yritystä, joka hänen mielestään suorittaa tärkeää yhteiskunnallista tehtävää”, Nyberg summaa.
Kuka?
Nimi? Peter Nyberg
Työt? Rahoituksen professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, tutkin sijoitusmarkkinoiden toimintaa, sijoittamista ja sijoitustuottoja
Mihin sijoitat? Valtaosa sijoituksistani on passiivisia buy-and-forget - tyylisiä pitkän aikavälin osakemarkkinasijoituksia. Minulla on myös "pelisalkku" (noin 10% sijoituksistani), johon voin ostaa vaikka yksittäisiä osakkeita, jos näen mielestäni hyvän kaupantekohetken.
Harrastus? Hardcore-treeni kuntosalilla sekä pyöräily. Myös kirjallisuus, musiikki, historia ja filosofia.
Tärkeintä elämässä? Läheiset ihmiset ja ennen kaikkea oma perhe.
Kuva: Peterin kotialbumi.