Digitaalinen hyvinvointi – voiko teknologia parantaa arkeasi ilman, että se kaappaa koko elämäsi?
Kaupallinen yhteistyö: Elisa
Teknologian ja hyvinvoinnin yhdistäminen ei ole enää pelkkä trendi. Älylaitteet lupaavat auttaa meitä palautumaan paremmin, nukkumaan laadukkaammin ja hallitsemaan stressiä. Mutta onko älylaitteet hypeä vai onko niistä oikeasti hyötyä? Mimmien tiimi otti haasteen vastaan ja päätti selvittää asian.
Mimmit sijoittaa -tiimi onnistui löytämään aitoa iloa älylaitteista. Kuva: Rosa-Maria Vuori
Pakko se on myöntää: meidän tiimin arki on välillä todella hektistä ja kuormittavaa. Olemme kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että oma hyvinvointi menee aina kaiken edelle. Kun voit hyvin, myös elämäsi muut osa-alueet rullaavat eteenpäin. Moni teistä varmasti samaistuu siihen, että arjen tasapainottelu voi olla haastavaa. Siksi päätimme testata viikon ajan älysormuksia ja -kelloja tiimin kesken.
Tiimihaasteeseen osallistui Pia, Hanna, Evita ja Roosa. Saimme valita Elisan laajasta tuotevalikoimasta mieluisat älylaitteet testiin. Pian valinta oli Polar Vantage M3, Hannan ja Evitan RingConn Smart Ring Gen 2 Gold ja Roosan Huawei Watch D2.
Unen seuranta antoi armollisuutta päiviin
Meitä kaikkia kiinnosti unen seuranta, eikä ihme! Ilman unta aivomme eivät palaudu, joten jaksamisen kannalta unen merkitys on valtava. Älylaitteet avasivatkin unen seurantaan täysin uuden maailman. Millaisia unen eri vaiheet ovat? Mikä on unen kesto ja laatu? Entäs saanko tarpeeksi sekä REM- että syvää unta?
Rakastimme seurata unen eri vaiheita – luonnollisesti erityisesti silloin, kun tasot näyttivät hyvälle (:D). Se toi erikoisen tehokkuuden tunteen päivään. Ehkä se oli todellista jaksamista, ehkä myös psykologinen vaikutus siitä, että näki konkreettisia numeroita.
Kun laite taas kertoi unen olevan heikkoa, se auttoi suhtautumaan päivään armollisemmin. Ainakin allekirjoittaneelle 15 minuutin päiväunista tuli ennemmin sääntö kuin poikkeus – järjettömien kofeiiniannosten sijaan. Lisäksi huonon yön jälkeen päivän rytmiä pyrki tietoisesti rauhoittamaan.
Tiedon kertyessä oppi myös, että yksi huonosti nukuttu yö ei ole todellinen ongelma. Datan tarkoitus on kertoa, että on täysin sallittua ottaa rennommin silloin, kun sille on tarvetta.
Stressinhallinta ja palautuminen – voiko laite auttaa rentoutumaan?
Kuten Työterveyslaitoskin kertoo, sopiva kuormitus on elimistölle suotavaa, mutta olennaista on löytää tasapaino kuormituksen ja palautumisen välillä. Älylaitteiden data auttoi meitä tunnistamaan helposti oman jaksamisen vaihteluita, esimerkiksi unen ja aktiivisuuden yhteys oli selvästi nähtävissä.
Parasta oli se, että älylaitteet muistuttivat kuuntelemaan kehoa. Kun stressitasot nousivat, ymmärsi, että seuraavaksi olisi hyvä hetki pitää tauko.
Työtkin sujuivat lopulta tehokkaammin, kun muisti nousta välillä koneen ääreltä ja tehdä jotain muuta. Lisäksi laitteista löytyi konkreettisia venyttely- ja hengitysharjoituksia.
Motivaatiota liikuntaan
Jos pidät treenien seuraamisesta, älylaite on ehdottomasti sinulle. Meistä jokainen motivoitui entisestään urheilusta konkreettisen datan ansiosta. Lisäksi askelien seuranta päivien aikana oli todella koukuttavaa puuhaa. Tämä oli siis ehdoton plussa arjessa!
On kuitenkin hyvä muistaa, että sykkeiden mittaus ja treenien seuraaminen toimii osalle, mutta ei kaikille. Jokaiselle löytyy oma tyyli. <3
Omat suosikit
Mikä sitten oli kaikkein parasta? Kaikki olivat yhtä mieltä monista positiivisista vaikutuksista, mutta jokaisella oli myös omat suosikkinsa.
Evita: Minulla tulee mieleen kaksi asiaa, joihin älysormus on vaikuttanut erityisen positiivisesti. Kävelen enemmän ja nukun paremmin. Kun näen faktat faktoina, kiinnitän niihin automaattisesti enemmän huomiota. Tämä näkyy myös käytännössä – panostan uneen ja liikuntaan enemmän.
Hanna: Älysormuksen avulla olen oppinut olemaan itseäni kohtaan lempeämpi. Jos treeni ei ole kulkenut ja olo on ollut väsynyt, sormus on usein paljastanut syyksi huonosti nukutun yön. Tämä on auttanut ymmärtämään omaa jaksamista paremmin.
Pia: Kello tulee täydellisesti käyttöön urheillessa. Tykkäsin erityisesti seurata sykkeen palautumista sarjojen välillä ja palautumista ylipäätänsä. Olen valtavan tyytyväinen!
Roosa: Älykello on auttanut arjessa valtavasti. Kun se ehdottaa taukoa tai venyttelyhetkeä kesken päivän, minun on paljon helpompi irrottautua koneen äärestä. Tuoreelle yrittäjälle tämä on tärkeää ja virkistävää!
Mimmien top vinkit
Halusimme koota loppuun vielä oman vinkkilistamme älylaitteiden käyttöön kokemusten perusteella. Tässä tulee Mimmien oivallukset armollisempaan arkeen!
Älylaite ei ole absoluuttinen totuus, vaan työkalu. Se voi auttaa ymmärtämään omaa rytmiä ja tukemaan hyvinvointia. Muista, että lopulta kehosi tuntemus on tärkein mittari.
Jos huomaat seuraavasi laitetta liiankin pakonomaisesti, kokeile hetkeksi olla ilman. Älylaitteen on tarkoitus tukea sinua, eikä dataa kannata meidän mielestä jatkuvasti tuijottaa.
Hyvinvointi on kokonaisuus – yksi huono yöuni tai heikompi treenitulos ei määrittele sinua.
Käsi sydämellä, me olemme äärimmäisen tyytyväisiä laitteisiin. Ne tulevat jatkossakin olemaan osa arkeamme. Älylaitteet voivat parhaimmillaan tarjota parempaa itsetuntemusta, mielenrauhaa ja tukea palautumiseen.
Pääset katsomaan meidän testaamia älylaitteita tarkemmin osoitteessa elisa.fi/mimmit. Sinne olemme koonneet suosikkituotteemme.