Osakesalkun hoito ja huolto – Sijoittajan miniopas 

Osakesijoittaminen edellyttää salkun hoitoa ja huoltoa enemmän kuin passiivinen indeksisijoittaminen. Mitä sinun olisi hyvä omana salkunhoitajanasi huomioida? Kuinka usein salkkua kannattaa tarkastella? Entä miten usein omistamiaan yrityksiä olisi suositeltavaa seurata? Tässä artikkelissa pureudutaan osakesalkun hoidon kulmakiviin.

Kuva: Johanna Taskinen

1. Tutustu omistamiesi yritysten osavuosikatsauksiin 

Osavuosikatsauksissa yritykset raportoivat tuloksistaan ja muusta kehityksestä osakkeenomistajille kvartaaleittain [engl. Quarter (Q)], eli neljännesvuosittain. Hyvä nyrkkisääntö on seurata omistuksiaan tarkemmin tämän rytmin mukaan, eli ainakin neljä kertaa vuodessa. 

Omistamiensa yritysten osavuosikatsauksista kannattaa tarkastella yrityksen liikevaihdon ja liikevoiton kehitystä, strategian toteutumista sekä tulevaisuudennäkymiä. Voit tarkistaa osavuosikatsausten tarkat ajankohdat esimerkiksi täältä.

Suomalaisten yritysten osavuosikatsaukset jakautuvat vuoden kuluessa seuraavasti:

  • Q1-tulokset: tehdään tammi–maaliskuussa, raportoidaan huhti–toukokuussa

  • Q2-tulokset: tehdään huhti–kesäkuussa, raportoidaan heinä–elokuussa

  • Q3-tulokset: tehdään heinä–syyskuussa, raportoidaan loka–marraskuussa

  • Q4-tulokset: tehdään loka–joulukuussa, raportoidaan seuraavan vuoden tammi–maaliskuussa tilinpäätöksen muodossa.

Huom! Osavuosikatsausten ja tulosraportointien ajankohta poikkeaa esimerkiksi yhdysvaltalaisyritysten kohdalla.

2. Tee osavuosikatsauksista päätelmiä

Miten yhtiön kvartaali meni? Miltä sen tulevaisuus näyttää?

Osavuosikatsaus kertoo, miten yrityksellä on mennyt kuluneella vuosineljänneksellä verrattuna edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen. Osavuosikatsaukset löytyvät yhtiön omilta verkkosivuilta. Osakkeenomistajan on tärkeää ymmärtää osavuosikatsauksen signaaleja arvioidakseen sijoituskohteen kannattavuutta. 

Sijoittajat vertaavat yritysten raportoituja lukuja analyytikoiden tekemiin ennusteisiin. Jos tulos ei yllä analyytikoiden keskiarvoiseen konsensus-ennusteeseen, osakkeen kurssi usein laskee. Jos taas tulos ylittää odotukset, kurssi reagoi yleensä positiivisesti. Markkinareaktion perässä ei kuitenkaan kannata tehdä äkillisiä liikkeitä, sillä markkina käyttäytyy usein dramaattisesti.

Ennen myynti- tai ostopäätöksiä kannattaa tarkastella mahdollisia muutoksia yrityksen tulevaisuuden suunnassa, kilpailuedussa, toimialassa, pitkän aikavälin kasvunäkymissä ja -ajureissa. 

Arvioinnin avuksi kannattaa perehtyä yrityksen laatimaan loppuvuoden ohjeistukseen, joka julkaistaan usein osana osavuosiraporttia. Lisäksi ymmärrys yrityksen historiallisesta suoriutumisesta ja avainluvuista on hyödyllistä, jotta osaa hahmottaa kehityksen laajemmassa kuvassa. 

Yleinen markkinaympäristö voi vaikuttaa kurssiliikkeisiin. Selvitä, onko kurssiliikkeiden takana laaja trendi, vai onko kyse yhtä yritystä tai toimialaa koskevasta ilmiöstä. 

Jos syvä perehtyminen osavuosikatsauksiin tuntuu raskaalta, on niistä olemassa paljon valmiiksi pureskeltuja analyytikoiden tekemiä arvioita. Inderesin analyysipalvelusta löydät sekä kirjallisia että videomuotoisia analyysejä usean suomalaisen pörssiyhtiön osavuosikatsauksista sekä osavuosikatsausten “tuloslive”-lähetyksiä.  

Esimerkki: Qt Group

Esimerkiksi Qt Groupin kurssi laski tuntuvasti vuoden 2021 Q3-tulosraportin julkaisun jälkeen, vaikka yrityksen liikevaihto oli kasvanut huimat 40 prosenttia. Painavin yksittäinen syy kurssilaskuun lienee se, ettei Qt Groupin liikevaihdon kasvu yltänyt analyytikoiden noin 47 prosentin konsensus-ennusteeseen. (Katso lisää: Qt: Sijoittajien rima nousi liian korkealle.) 

Myös muut vallitsevat markkina-ajurit, kuten inflaation ja korkotasojen nousu, ovat todennäköisesti höystäneet kurssireaktiota omilla mausteillaan. 

Vastaavan tapauksen kohdalla kannattaa pysähtyä pohtimaan, onko kyseisen yhtiön kohdalla jokin muuttunut verrattuna aiempaan tietoosi ja arvioosi. Onko kurssilasku perusteltu reaktio pitkällä tähtäimellä? Haluatko hyödyntää laskun ostopaikkana? Vai päätätkö jäädä seurailemaan kehitystä? 

Joskus jokin omistamasi yhtiö voi kohdata suuria, yllättäviä vaikeuksia tai asiat eivät muuten etene odotetusti. Silloin saattaa olla aika myydä nämä osakkeet.

Qt Groupin tapauksessa ei ole tiettävästi tapahtunut merkittäviä pitkän aikavälin tuotto-odotuksiin vaikuttavia muutoksia. Lyhyen aikavälin tuotto-odotukset ovat sen sijaan arvoituksellisemmat, muun muassa markkinoiden yleisestä ilmapiiristä johtuen. 

Markkinoilla liikkuu paraikaa useampi arvaamaton vieras, kuten inflaatio, korot, komponenttipula ja korona. Näistä erityisesti inflaatio, korot ja komponenttipula saattavat vaikuttaa jonkin aikaa Qt Groupin lisäksi monen muun kasvu- ja teknologiayrityksen kasvunäkymiin.

3. Arvioi kriittisesti salkkusi sisältö

Osakesalkulle on hyvä tehdä säännöllinen tarkastus vähintään kerran vuodessa. Tarkoituksena on arvioida kriittisesti salkun sisältöä ja kehitystä. Arvioinnin apuna kannattaa käyttää omia tavoitteita, strategiaa sekä joitain yleisiä nyrkkisääntöjä liittyen hajautukseen ja painotuksiin. 

Ole itsellesi arvioinnissa brutaalin rehellinen, mutta armollinen. Pidä pää kylmänä, opi virheistä ja suuntaa katse tulevaan! 

3.1. Vertaa tuottojasi indeksiin

Ensimmäiseksi katso, miten osakesalkkusi on pärjännyt indeksiin verrattuna kuluneena vuonna. Entä pitkällä aikavälillä? 

Oman salkun tuottoa voi verrata Helsingin pörssin OMXH 25 -indeksiin tai Yhdysvaltojen markkina-arvoltaan 500 suurimman yrityksen kehitystä seuraavaan S&P 500 -indeksiin. Osakepoiminnassa ideana on voittaa pörssin keskimääräinen 7–10 prosentin vuosittainen tuotto. Jos salkkusi häviää indeksille vuosi toisensa jälkeen, on aika päivittää strategiaa.

3.2. Varmista salkkusi riittävä hajautus

Hyvä hajautus suojaa suurimmilta riskeiltä menettää sijoitettua pääomaa. Sijoittaminen ei ole uhkapeliä vaan harkittua, pitkäjänteistä ja strategista varallisuuden kasvattamista. 

Ensimmäiseksi tarkista, että salkussasi on tarpeeksi eri osakkeita. Yleinen suositus on omistaa vähintään 7-10 yrityksen osakkeita. 

Toiseksi varmista, että salkkusi on hajautettu sekä toimialakohtaisesti että maantieteellisesti. Ei kannata ostaa sekä UPM:n, Stora Enson että Metsä Boardin osakkeita salkkuun, sillä ne toimivat hyvin samankaltaisilla toimialoilla ja -alueilla. Jos ostaa pääosin suomalaisia osakkeita, kannattaa valita salkkuun myös kansainvälisesti toimivia kotimaisia yrityksiä. Esimerkiksi suomalainen KONE toimittaa hissejä ympäri maailman. KONE:en selkeä päämarkkina on Kiina, joka on maailman suurin uusien laitteiden markkina. 

3.3. Tarkista osakepainotukset

Viimeisenä: tarkastele salkkusi painotuksia. Melko tasainen painotus suojaa hajautuksen ohella salkkua korkealta riskiltä. Jos yhden yrityksen osakkeet ovat salkussa muita suuremmalla painotuksella, tämän kurssiliikkeet vaikuttavat salkun kokonaiskuvassa kohtuuttoman paljon. Ei siis riitä, että salkussa on vaikkapa  7-10 eri yrityksen osaketta, vaan niiden jakauman olisi myös suositeltavaa olla balanssissa. Omassa osakesalkussani vältän päästämästä yhden omistuksen painoa kasvamaan yli 20 prosentin.

Aini Palomo

Osakepomija, joka haaveilee taloudellisesta stressittömydestä. Keskustelee mielellään markkinoiden liikkeistä. Inspiroituu osakepoiminnasta, merkityksellisestä työstä ja hyvistä keskusteluista. Mimmit sijoittaa -median kirjoittaja.

Edellinen
Edellinen

Meneekö raha tunteisiin? Päivitä budjettisi tunnekirjanpidolla

Seuraava
Seuraava

Maksuhäiriömerkintä haastaa nuoren aikuisen itsenäistymisen – lue 18-vuotiaana luottotietonsa menettäneen Hillan tarina