Meneekö raha tunteisiin? Päivitä budjettisi tunnekirjanpidolla

Olipa taloudellinen tilanne mikä tahansa, liittyy rahaan aina tunteita. Tunnistamalla tunteesi voit todella ottaa taloutesi haltuun ja tehdä kestäviä taloudellisia päätöksiä.

Kuva: Veera Kesänen.

Raha on tunneasia, vaikka numerot ja taulukot silkalta logiikalta tuntuisivat. Jokaisella on oma suhteensa rahaan – eikä se aina ole helppo suhde. Raha menee tunteisiin, niin hyvässä kuin pahassa. Tärkeintä on napata näistä tunteista kiinni.

Rahaan liittyy vahvoja tunteita, jotka voivat ottaa valtaansa huomaamattasi. Raha voi tuottaa iloa ja tyytyväisyyttä, ehkä onneakin. Toisaalta rahaan liittyvää häpeää, pelkoa ja kateutta tunnetaan tulotasosta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Kasvatuksella ja henkilökohtaisella historialla on yhteys rahasuhteen muodostumiseen. Moni on perinyt puhumattomuuden kierteen ja rahapuheen häpeämisen. Nuorena opittuja asenteita voi olla hankalaa, muttei mahdotonta, muuttaa.

Omat rahatunteesi tunnistamalla helpotat paitsi oman taloutesi hallintaa myös rahaan liittyviä keskusteluja ja tilanteita. Samalla opit ymmärtämään paremmin erilaisia rahasuhteita ja syitä niiden takana. 

Numeroiden lisäksi tunteet kuuluvat budjettiisi

Fiksu mimmi aloittaa budjetoinnin tiliotteiden perkaamisesta: mistä rahaa tulee ja mihin sitä menee. Pakolliset kulut sarakkeeseen 1, huvittelut sarakkeeseen 2 ja säästöt sarakkeeseen 3. Pari kaavaa sinne, viittaukset tänne ja pian koko massivuosi on silmiesi edessä! Vai onko?

Tärkein kysymys ei nimittäin välttämättä ole se, mihin rahaa menee ja paljonko, vaan millaisia tunteita se herättää ja miksi.

Pakolliset kulut ovat pakollisia kuluja. Maksat vuokraa, jotta sinulla on asunto. Netistä maksat, jotta voit tehdä töitä ja rentoutua Netflixin äärellä. Kysy itseltäsi, miltä sinusta tuntuu näitä pakollisia laskuja maksaessasi. Koetko iloa siitä, että pystyt maksamaan laskusi? Vai pelkoa siitä, että maksaminen ei aina onnistu? Vai oletko helpottunut, kun maksaminen on ohi?

Ole niin rehellinen itsellesi kuin pystyt. Käy jokainen osto- ja maksutapahtumasi läpi. Miltä ne tuntuivat ja missä tilanteessa olit maksuhetkellä, miltä jälkikäteen tuntui? Miltä hankintasi tuntuvat nyt? 

Pohdi näitä kysymyksiä huolella, jotta pääset todellisten tunteidesi äärelle. Ei ole väliä, oletko käyttänyt rahaa pakolliseen vuokraan, ei-niin-pakolliseen mekkoon vai kuukausittaiseen rahastosäästöön, sillä näihin kaikkiin liittyy tunteita.   

Kysymys siitä, miltä rahan käyttäminen sinusta tuntuu, voi paljastaa rahasuhteestasi jotakin olennaista. Vastaukset kertovat, millaiset tunteet rahaan ja talouteen liittyvää päätöksentekoasi ohjaavat. 

Seuraavan kerran, kun päivität budjettiasi, kokeile lisätä taulukkoon oma sarake tunnekirjanpidolle. Se tekee paikoin kipeää – sanon tämän kokemuksesta. 

Vasta tunteesi tunnistamalla voit tehdä aidosti kestäviä taloudellisia päätöksiä. 

Laura Pullinen

Uusia näkökulmia maailmaan etsivä kirjoittaja, joka sanoo uusille asioille aine ennemmin kyllä kuin ei. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Tervetuloa Mimmit sijoittaa -toimistolle! Miltä mimmiuniversumin tilat näyttävät nyt?

Seuraava
Seuraava

Osakesalkun hoito ja huolto – Sijoittajan miniopas