Mihin suuntaan epävakaat markkinat jatkavat ja miten sijoittajan kannattaisi toimia?
Miten sota, jylläävä inflaatio ja nousevat korot vaikuttavat osakemarkkinoihin? Listasimme 6 seikkaa, jotka auttavat navigoimaan markkinoiden myllerryksissä.
Vuosi 2022 on ollut sijoittajille koettelemusten aikaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen seuraukset pitävät Euroopan varpaillaan. Sodan oheistuotteita ovat muun muassa energiakriisi ja vielä entisestään kiihtynyt inflaatio.
Keskuspankit yrittävät hillitä inflaatiota nostamalla korkoja. Erityisesti USA:n keskuspankki on ollut varsin aktiivinen korkojen nostossa. Se on myös varoittanut edessä olevista vaikeista ajoista niin kotitalouksien, yritysten kuin osakemarkkinoidenkin saralla.
Osakemarkkinat seuraavat keskuspankkien aikeita nostaa korkoja tarkasti ja reagoivat yleensä epätoivottuihin uutisiin dramaattisesti. Elokuun lopulla nähtiin iso notkahdus USA:n pääindekseissä, kun keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell kertoi koronnostojen jatkuvan tulevien kuukausien aikana.
Markkina on käyttäytynyt ailahtelevasti vuoden 2022 aikana. Suunta on ollut useissa indekseissä pääosin alaspäin. Esimerkiksi S&P 500, eli yksi maailman seuratuimmista indekseistä, tuotti tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana huonommin kuin viiteen vuosikymmeneen. Kesäkuusta lähtien on menty taas hieman ylöspäin, mutta uhkakuvia riittää ja hermostuneisuus markkinoilla on käsinkosketeltavaa.
Mitä seuraavaksi? Jos markkinaympäristö ja talouden uhkakuvat ovat synkät, kannattaako enää jatkaa tai aloittaa sijoittamista?
Päätös sijoittamisesta on jokaisen oman harkinnan varassa, mutta jos minulta kysytään, sijoittaminen kannattaa edelleen ja paras päivä aloittaa oli eilen. Seuraavaksi muutamia seikkoja, mitä tässä tilanteessa kannattaa muistaa ja huomioida.
1. Markkinat menevät ylös ja alas – se kuuluu niiden luonteeseen
On hyvä muistaa, että laskut kuuluvat pörssivuoristorataan yhtä varmasti kuin nousutkin. Niiden pituus voi vaihdella muutamista viikoista vuosiin. Tämän vuoden laskua on kestänyt jo useamman kuukauden, eikä kukaan tiedä varmasti kuinka pitkä tai syvä laskukausi tulee tällä kertaa olemaan.
2. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat ovat tuottaneet keskimäärin 7–10 % vuodessa
Pidemmistäkin laskukausista huolimatta globaalit markkinat ovat tuottaneet keskimäärin 7—10 % vuodessa viimeisten 30 vuoden ajan. Yksi vuosi osakemarkkinoilla on varsin lyhyt aika, ja jyrkkäkin lasku lyhyellä aikavälillä loivenee, kun sen laittaa isompaan kuvaan tarkastelemalla osakemarkkinoiden kehitystä esimerkiksi 10 vuoden aikavälillä.
Alla olevat kuvat havainnollistavat tätä hyvin. Kuva 1 kuvastaa Helsingin pörssin (OMXH25) kehitystä vuoden aikavälillä. Eikö näytäkin masentavalta? Kun sitten katsoo kuvaa 2, joka näyttää OMXH25:n kehityksen viimeisen kymmenen vuoden ajalta, kehitys näyttääkin paljon positiivisemmalta. Laskusta huolimatta Helsingin pörssi on edelleen korkeammalla kuin ennen koronapandemian alkua keväällä 2020.
Pitkäaikaisen osakesijoittajan ei siis kannata säikähtää osakkeiden lyhyen aikavälin heiluntaa, vaan luottaa siihen, että pitkällä aikavälillä osakemarkkinat kasvavat ja tuottavat edelleen paremmin kuin muut sijoituskohteet.
3. Inflaatio uhkaa pankkitilisäästäjää enemmän kuin sijoittajaa
Korkea inflaatio haastaa osakesijoittajaa, mutta vielä pahemmin se uhkaa pankkitilisäästäjää, jonka varoja se nakertaa varmasti. Pankkitililläsi makaava raha ei nimittäin itsessään tuota mitään, vaan menettää inflaation myötä päivä päivältä arvoaan. Sen sijaan osakkeiden tuotto perustuu yritysten kykyyn kasvaa ja tuottaa voittoa.
4. Älä yritä ajoittaa markkinoita – ajallinen hajautus on paras ystäväsi
Markkinoita on lähes mahdotonta ajoittaa. Jos se olisi helppoa, kaikki tekisivät niin.
Markkinat hinnoittelevat pahimmat uhkakuvat tulevaisuudesta yleensä 6–12 kuukautta eteenpäin. Markkinat olettavat tietävänsä ja osaavansa ennakoida, mitä tulee tapahtumaan. Nämä ovat kuitenkin vain ennusteita, eivät varmaa tietoa.
Yleensä markkinat toimivat niin, että jossain vaiheessa havahdutaan siihen, että pahimmat uhkakuvat eivät sittenkään toteudu. Silloin markkinat ampaisevat nopeaan nousuun. Siihen junaan hyvin harva ehtii oikeaan aikaan kyytiin. Koska kukaan ei tiedä, milloin juna lähtee liikkeelle, kannattaa sijoittaa pitkäjänteisesti ja hajauttaa ajallisesti ostamalla osakkeita tai rahastoja säännöllisesti.
5. Valitse tarkkaan, mihin sijoitat
Suoriin osakkeisiin sijoittavien on näinä aikoina suositeltavaa pohtia entistä tarkemmin, millaisten yritysten osakkeisiin rahojaan sijoittaa. On suositeltavaa sijoittaa yrityksiin, joiden palveluihin ja tuotteisiin uskot ja ymmärrät, mitä ne ovat.
Lisäksi on tärkeää pohtia, ovatko valitsemasi yrityksen tuotteet jollain tapaa parempia kuin kilpailijoiden vastaavat tuotteet tai onko yrityksellä mielestäsi kilpailuetuja, jotka saavat asiakkaat pysymään uskollisina yritykselle. Kysy myös itseltäsi, uskotko kyseisen yrityksen jatkavan kasvuaan ainakin kymmenen vuoden tähtäimellä.
Sijoittamisen menestys perustuu yritysten kykyyn tuottaa voittoa. Ota siis selvää yrityksen taloudellisesta terveydestä. Tsekkaa ainakin yrityksen nettotuloksen ja liikevaihdon kehitys sekä velkaantumisaste. Nousevien korkojen myötä myös yritysten velkojen korot kasvavat. Velkaantuneelle yritykselle tämä tarkoittaa entistä korkeampia kulueriä.
6. Vältä ylihinnoiteltuja osakkeita
Välillä markkinat ovat ylioptimistisia ja ylihinnoittelevat yritysten osakkeet. Paraskin yritys voi olla huono sijoitus, jos sen osakkeista maksaa ylihintaa. Jos olisit ostanut esimerkiksi Microsoftin (MSFT) osakkeita juuri ennen 2000-luvun alun IT-kuplan puhkeamista, olisi sinun pitänyt odottaa 16 vuotta ennen kuin osake olisi ollut arvoltaan sama kuin ostohetkellä. Arvioi siis yrityksen osakkeen hintaa suhteessa sen tuottoon.
Kuusi listaamaani neuvoa pätevät markkinassa kuin markkinassa. Uskon, että nyt kannattaa jatkaa sijoittamista aivan kuten ennenkin – omaa sijoitussuunnitelmaa seuraten ja pörssin historialliseen tuottoon nojaten. Osakesijoittajalle markkinoilta löytyy tälläkin hetkellä loistavia yrityksiä kohtuullisella hinnalla.
Riski on kuitenkin aina olemassa, joten osakevalinnat on syytä punnita rauhassa ja tarkkaan. Sijoittamisen aloittamista harkitsevalle sanoisin, että markkinoille voi hypätä rohkeasti milloin vain, koska täysin oikeaa aikaa ei kukaan osaa arvioida. Pikavoittojen metsästys on vaikeaa, mutta pitkäjänteisen sijoittajan riskitaakkaa tasaa aika.