Yrittäjä – Palkkaa nuori ja näytä, mitä työelämä voi parhaimmillaan olla

“Nuoret lähtevät työelämään eri lähtökohdista, joten se ensimmäinen, hyvin hoidettu ja opastettu työpaikka voi olla avainasemassa jopa kasvatuksen ja näin myös myöhemmän elämän sujumisen osalta”, kirjoittaa Laura Linkoneva tuoreessa blogissaan.

KUVA: Johanna Taskinen

KUVA: Johanna Taskinen

Lauantaina juhlitaan suomalaisen työn päivää. Koronapandemia kuritti viime kesänä nuorten kesätyöpaikkoja ja noin viidennes nuorista menetti jo luvatun työpaikan.

Tänä kesänä tilanne vaikuttaa Yrittäjägallupin mukaan jo rutkasti valoisammalta ja töitä on tarjolla viime vuotta enemmän. Noin neljänneksellä pk-yrityksistä on tarjota kesätöitä. Tämä tarkoittaa lähes 80 000 kesätyöläisen palkkaamista, jos koronatilanne ei pahene ja yritykset voivat toteuttaa suunnitelmansa.

Kesätyö on monen nuoren ensimmäinen kosketus työelämään ja vastuuseen. Lapsen pitää antaa elää lapsuutta, eikä mopokortti-ikäistä nuortakaan kannata aivan koko kesäksi työllistää, jotta syksyllä pääsee palaamaan levänneenä takaisin koulun penkille, mutta parinkin viikon pyrähdys työelämään saattaa olla nuorelle hyvin arvokas ja jopa koko loppuelämän suunnan näyttävä kokemus. Ja huonoimmillaankin nuori tietää, mitä tulevaisuudessa ei ehkä halua työkseen tehdä.

Moni kunta auttaa nuoren työllistämisessä. Osa kunnista tarjoaa kesätyöseteleitä, jotka ovat arvoltaan yleensä noin kolmestasadasta neljäänsataan euroa. 

Kunnilla on seteleille hieman eri säännöt, summat ja kriteerit, jotka tulee tarkastaa oman kunnan sivuilta, mutta perusperiaate kaikissa on sama: ajatuksena on helpottaa nuoren työllistymistä ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa avustamalla yritystä nuoren palkkaamisesta aiheutuneissa kuluissa setelin suuruisella summalla. Setelit on tarkoitettu 15-18-vuotiaille kuntalaisille. Yleensä vaatimuksena on, että kesätyöpätkä on vähintään kahden viikon mittainen ja se on käytettävä yrityksiin, yhdistyksiin tai säätiöihin – ei siis kunnalle, valtiolle tai naapurin Ritvan verannan maalaamiseen.

Joten yrittäjä, vaikket välttämättä tarvitse työntekijää, mieti, olisiko sinulla tarjota edes kahden viikon kesätyöpätkä yrityksessäsi jollekin nuorelle. Voit hyvällä esimerkillä, vastuullisesti hoidetulla ja hyvin perehdytetyllä työelämän ensipuraisulla esimerkiksi innostaa nuorta kouluttautumaan alallesi. Tai oikeaoppisesti tehdyllä työsopimuksella saatat opettaa tätä vaatimaan myöhemmissä työpaikoissa työsopimuksen kirjallista laatimista, mikä taas voi pelastaa monesta pinteestä. 

Hyvässä lykyssä ja kesätyöpätkä hyvin hoidettuna nuori haluaa tulla myöhempinä kesinä takaisin. Saatat jopa parhaassa tapauksessa palkata itsellesi ja työllesi motivoituneen jatkajan!

Korona on vienyt monelta nuorelta harrastukset, sulkenut ajanviettopaikat ja lukinnut tylsistymään neljän seinän sisälle. Mahdollisuus kesätyöhön ja oman rahan tienaamiseen mahdollistaisi mielekästä tekemistä, mikä toivottavasti lisää vastuunkantoa sekä itseluottamusta. Työkokemus nimittäin antaa muskeleita seuraavaakin työnhakua silmällä pitäen, kun ei ole aivan ummikkona opettelemassa työelämän pelisääntöjä ja ansioluettelossa on yhteystietojen lisäksi työkokemusta ja suosittelija.

Hyvällä ensimmäisellä työpaikalla saattaa olla kauaskantoisia seurauksia, samoin huonolla. Kokemus siitä, että tienaa omaa rahaa, jota voi käyttää itsenäisesti itselle tärkeisiin asioihin, voi olla käänteentekevää nuoren elämässä. 

Työn tekeminen saa toivottavasti myös aikaan ajatuksen siitä, että raha ei kasva puussa ja kun seuraavan kerran ojentaa käden ja pyytää faijalta 20 euroa, tajuaa, että tämä on joutunut oikeasti tekemään töitä Mobilepay-svaippauksen eteen.

Minä muistan vieläkin, mihin käytin ensimmäiset oikeat kesätyörahani.

Olin kuusitoistavuotiaana töissä Oriveden kesänäyttely Purnussa lipunmyyjänä ja kahvilanpitäjänä. Tuhlasin ensimmäisen kesän palkkani valkoiseen, muovikuoriseen Macbookiin, joka palveli uskollisesti ainakin seuraavat kuusi vuotta. 

Kesän tienesteistä olisi voinut osan säästääkin, jos olisi tullut pieneen mieleenkään, mutta säästäminen tuli kuvioihin ikävä kyllä vasta kuusi vuotta myöhemmin.

Muista, että jos palkkaat nuoren, tällä ei välttämättä ole kokemusta työelämästä ja siellä vaadittavista työelämätaidoista, joten mitään ei kannata olettaa, vaan muistaa, että perehdytykseen saattaa kuulua myös itselle täysin itsestäänselvät asiat. 

Nuoret lähtevät työelämään eri lähtökohdista, joten se ensimmäinen, hyvin hoidettu ja opastettu työpaikka voi olla avainasemassa jopa kasvatuksen ja näin myös myöhemmän elämän sujumisen osalta. 

Osa joutuu opettelemaan sen, että töihin tullaan sovittuna aikana, poissaoloista ilmoitetaan työnantajalle ja puhelinta ei räplätä työpaikalla. Nuorena se on vitsa väännettävä, joten annetaan maamme nuorisolle hyvät lähtökohdat työelämään ja hoidetaan velvollisuutemme työnantajina kunnialla.

Laura Linkoneva

Twitterissä ja metsässä viihtyvä liberaali ituhippikapitalisti, joka sijoittaa ollakseen joskus vapaa. Viittä vaille finanssitradenomi, joka karkasi viettämään välivuotta metsäkoneen koppiin.

Edellinen
Edellinen

Vastuullisuustrilogia: Vastuullinen teemasijoittaminen

Seuraava
Seuraava

Vastuullisuustrilogia: 3+1 tapaa sijoittaa vastuullisesti