Vastuullisuustrilogia: 3+1 tapaa sijoittaa vastuullisesti
Vastuullisuustrilogiassa vastuullisuuden ammattilainen Kaisa Kurittu johdattelee lukijan vastuullisempaan sijoitusmaailmaan tiedonjaon ja konkreettisten ohjeiden avuin.
Kiinnostaisi sijoittaa vastuullisesti!
Mutta miten se käytännössä tapahtuu? Millainen sijoituskohde ylipäätään on vastuullinen?
Näihin kysymyksiin törmää lähes jokainen, joka asiaa pohtii – ja valitettavasti yhtä ja oikeaa vastausta, tai edes absoluuttisen vastuullista firmaa tai rahastoa, ei ole olemassa. Mutta, usko tai älä, vastuullisesti voi sijoittaa. Keinoja, sekä tietysti niiden yhdistelmiä, on useita. Katsotaanpa seuraavaksi, miten hommaa voi lähestyä.
1. Sulje ensin pois ne, joihin et halua sijoittaa
Vastuullinen sijoittaminen lienee helpointa aloittaa poissulkemisella, eli linjaamalla, millaisia yhtiöitä et halua omistaa.
Yleisimmin poissuljettavien listalle päätyvät tupakka, aseet, öljy ja kivihiili sekä luonnon tärvelemisessä tai ihmisoikeuksien polkemisessa meritoituneet yhtiöt. Voit miettiä asiaa myös omien arvojesi kautta: haluatko esimerkiksi omistaa liha-, pikamuoti- tai vaikkapa autoyhtiötä.
Poissulkeminen ei varsinaisesti ole sijoittamista (sillä vielä ei ole sijoitettu mihinkään), mutta sijoittavalle se on yllättävän voimaannuttava työkalu. Tietoinen valinta siitä, että tuohon firmaan tai rahastoon en ainakaan sijoita, antaa tunteen tilanteen ja omien varojen hallinnasta – en ole työntämässä rahojani ainakaan kaikkein vastuuttomimpiin vaihtoehtoihin.
Toinen varsin validi syy poissulkemiseen voivat olla turhan suuret riskit, joita ei halua salkkuunsa. Epäeettiset touhut tai liiallinen riippuvuus hiilestä ovat riskejä, jotka voivat realisoitua todella kalliina laskuna, mikä taas vaikuttaa yhtiön tulokseen tai jopa sen toimintakykyyn tulevaisuudessa.
2. Kuori kerma
Seuraava askel on pohtia, mihin oikeastaan haluat sijoittaa. Jos makuusi sopii vain parhaista parhaat, on sijoitustyylisi ns. best in class, jossa salkkuun poimitaan kaikkein vastuullisimpia firmoja.
Tällaisia yhtiöitä voi löytää ja poimia vaikkapa maailman vastuullisimmat firmat vuosittain rankkaavasta Global 100 -listasta tai toimialojen parhaat arvioivan S&P:n Sustainability Year Bookista.
Myös rahastoista voi löytää kaikkein vastuullisimpiin yhtiöihin keskittyviä. Esimerkiksi kirjainyhdistelmällä SRI (socially responsible investing) varustettuihin ETF-rahastoihin (kuten MSCI Europe SRI) valintakriteerinä ovat korkeimmat vastuullisuusarvosanat toimialoittain. Mukaan eivät pääse yhtiöt, joiden bisnestä on aseet, aikuisviihde, alkoholi, tupakka, uhkapelit, geenimuuntelu, ydinvoima tai hiilivoima, olivat ne muuten miten vastuullisia tahansa omassa kategoriassaan.
3. Sijoita vastuulliseen teemaan
Kun best in class -sijoittamisessa etsittiin parhaiten suoriutuvia firmoja eri toimialoilta, keskitytään teemasijoittamisessa – nimensä mukaisesti – johonkin valittuun kestävän kehityksen teemaan.
Vastuullinen sijoittaminen on toki jo itsessään tietynlainen teema, mutta sen sisältä löytyy vielä tarkemmin rajattuja aiheita, joista ensimmäisinä yleensä mainitaan ilmastonmuutoksen torjunta, energiatehokkuus sekä veden kestävä käyttö. Näihin keskittyviä teemarahastoja löytyy lähes kaikkien suomalaisten pankkien valikoimista sekä indeksirahastoista.
Teemoja on kuitenkin muitakin. YK on julkaissut 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG), jotka pitäisi globaalisti laittaa kuntoon. SDG:t konkretisoivat kaikkein tärkeimmät kestävän kehityksen teemat – kuten terveellisen elämän ja tasa-arvon, kestävä teollisuuden, vastuullisen kuluttamisen sekä vedenalaisen ja maanpäällisen elämän suojelun – joiden tavoittelusta ja toteutumisesta jokainen valtio, yritys ja yksilökin on vastuussa.
Sijoittajalle SDG:t toimivat hyödyllisinä raameina, jotka auttavat tunnistamaan globaalisti tärkeitä asioita, joita vastuullisten sijoituskohteiden pitäisi edistää. SDG:t kannattaa pitää mielessä etenkin silloin, kun harkitsee listaamattomiin, eli ei-pörssiyhtiöihin, sijoittamista. Startupeilla ja siitä vähän isommillakin firmoilla tulisi olla jokin selkeä tulokulma, jolla ne parantavat maailmaa olettaen, että ne toivovat vastuullisen sijoittajan lotkauttavan korvaansa niiden suuntaan.
+1 Tutki itse
Vastuullinen sijoittaminen on ennen kaikkea kiinnostava tutkimusmatka. Kiinnostavia sijoituskohteita voi löytää niin uutisista, kavereilta, omien harrastusten tai kiinnostuksen kohteiden kautta tai vaikkapa pankkien vastuullisten rahastojen esitteitä tutkailemalla.
Tärkein yhtiöiden vastuullisuuden arviointikriteeri on se, ymmärrätkö niiden bisneslogiikan – onko se kestävällä pohjalla. Tupakka- ja asbestiyhtiöillä lopunajan merkit jo häämöttävät, kivihiilen polttajilla myös. Kestävää ja vähäpäästöistä tuotantoa tai palvelua kehittävillä taas tulevaisuus näyttää valoisammalta.
Seuraavaksi voi hyödyntää ilmaiseksi tarjolla olevia ESG-reittauksia. Tsekkaa millaisen arvion ammattilaiset ovat Teslan, Facebookin tai vaikkapa Koneen vastuullisuudelle ja niihin liittyville riskeille antaneet:
Jos yhtiö saa kaikista kolmesta melko kelvollisen tuloksen, voi sen olettaa olevan... no, melko kelvollinen. Jos taas yhtiön saamat arvosanat poikkeavat suuresti toisistaan, on selvää, että jossakin vastuullisuuden osa-alueella on vielä parannettavaa.
Viimeinen ja kenties tärkein pohdinta ennen sijoituspäätöstä onkin se, onko kyseinen yhtiö tai rahasto sopiva juuri sinun salkkuusi. Onko se mielestäsi vastuullinen, onko se omien arvojesi ja tavoitteidesi mukainen? Jos on, ostohousut jalkaan!
Vastuullisen sijoittamisen trilogian toisessa osassa perehdytään tarkemmin vastuulliseen teemasijoittamiseen.