YEL-uudistus on täällä! Yrittäjä, näin uudistus vaikuttaa sinuun
Viime kesänä puhuttanut yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvamaksun uudistus on tullut voimaan tammikuussa 2023. Nyt käydään läpi, mitkä ovat uudistuksen konkreettiset muutokset ja mitä yrittäjän tulee ottaa huomioon.
Uudistunut YEL, eli yrittäjän eläkelaki, astui voimaan 1.1.2023. Uudistus tehtiin, sillä valtion osuus yrittäjien eläkkeistä on kasvanut. Tavoitteena on saada yrittäjien vakuutusmaksut lain edellyttämälle tasolle yrittäjien eläketurvan takaamiseksi.
Eläketurvakeskuksen mukaan uudistuksen tavoitteena on myös yhdenmukaistaa työtulon arviointia yrittäjien kesken siten, että alivakuuttamalla, eli työpanokseen nähden liian pieniä vakuutusmaksuja maksamalla, ei saisi kilpailuetua muihin nähden.
Uudistus on viime vuonna saanut osakseen kritiikkiä, sillä moni pienyrittäjä on pelännyt kustannusten nousevan liian suuriksi. Nyt selvitetään, mikä uudistuksen myötä todella muuttuu.
YEL-vakuutuksen tarvitsee lähes jokainen yrittäjä
YEL-vakuutus on yrittäjälle pakollinen vakuutus, jonka avulla yrittäjä kerryttää eläkettä ja sosiaaliturvaa.
Tarvitset vakuutuksen, jos olet Suomessa asuva yli 18-vuotias yrittäjä, olet toiminut yrittäjänä vähintään neljä kuukautta ja työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa vuodessa. Vakuutuksen voi ottaa eläkevakuutusyhtiöstä tai yrittäjäeläkkeitä hoitavasta eläkekassasta.
Yrittäjän tulee arvioida oma työtulo, eli tekemänsä työn rahallinen arvo. Perussääntö on, että työtulo on sen verran kuin olisit valmis maksamaan palkkaa toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle, joka tekisi työt puolestasi.
Uudistuksen tarkoitus on yhdenmukaistaa yrittäjien työtulon arviointia. Eläkelaitokset antavat oman arvionsa työtulostasi, mutta sitä kannattaa pohtia myös itse. Työtulon perusteella määräytyy YEL-vakuutusmaksu, joka on alle 53-vuotiailla noin 24 prosenttia työtulosta. Mitä enemmän YEL-vakuutusmaksuja maksaa, sitä suuremman eläkkeen tai sosiaaliturvan saa.
Lisäksi aloittavat yrittäjät saavat alennusta vakuutusmaksusta. Alennus on 22 % ensimmäisten neljän vuoden ajan.
Jos olet yrittäjä ja sinulla on jo vakuutus, YEL-uudistus ei vaadi sinulta erityisiä toimenpiteitä. Eläketurvakeskukselta saadun neuvon mukaan tärkeintä on, että lukee eläkelaitoksestaan tulevan postinsa ja on eläkelaitokseen yhteydessä, jos ehdotettu työtulo ei vastaa omaa työpanosta.
Jatkossa yrittäjän työtulo tarkistetaan säännöllisesti
Aiemmin työtulon arviointi on ollut yrittäjästä itsestään kiinni. Siksi moni on maksanut tarvittavaa pienempiä vakuutusmaksuja.
Jatkossa eläkeyhtiöt tarkistavat kolmen vuoden välein yrittäjän työtulon. Jos huomataan, että työtulo ja sitä myötä vakuutusmaksu ovat väärällä tasolla, eläkeyhtiö on yhteydessä yrittäjään. Tässä vaiheessa yrittäjä voi vaikuttaa päätökseen esimerkiksi toimittamalla tarvittavia lisätietoja eläkeyhtiölle.
Työtuloaan voi muuttaa myös useammin kuin kolmen vuoden välein, mikäli yrittäjä kokee siihen tarvetta. Yritystoiminnan laajenemisen yhteydessä työtuloa on syytä nostaa, kun taas työpanoksen pienentyessä voi olla järkevää maksaa pienempiä vakuutusmaksuja.
Yrittäjän työtuloa ei muuteta kuulematta yrittäjää itseään. Tarkoitus on, että eläkelaitos arvioi työtuloa kokonaisuutena. Yrittäjän oma arvio, toimialan mediaanipalkka, työpanoksen määrä ja toiminnan laajuus vaikuttavat työtulon määrään. Laskureiden antamat suositukset antavat osviittaa, mutta niistä voidaan poiketa tarvittaessa. Lisäksi yrittäjällä on aina oikeus valittaa saamistaan päätöksistä ja hakea niihin muutosta.
Vakuutusmaksut saattavat nousta – samalla nousee eläke- ja sosiaaliturva
Eläketurvakeskuksen mukaan yrittäjän kannattaa pitää työtulo oikealla tasolla työpanokseen nähden, jotta varmistaa eläke- ja sosiaaliturvansa.
Sosiaaliturvasta on hyötyä silloin, kun yrittäjä jää perhevapaalle tai sairastuu. YEL-vakuutusmaksut määrittävät sen, paljonko on esimerkiksi oikeutettu saamaan Kelan maksamia päivärahoja.
Monilla pienyrittäjillä on ollut pelkona, että vakuutusmaksut nousevat kohtuuttomasti uudistuksen myötä. Eläketurvakeskuksesta kuitenkin muistutetaan, että pientä yrittäjätoimintaa harjoittaville pieni työtulo on usein oikea, eikä se välttämättä tarkistuksen myötä nouse.
Lisäksi työtulon korotuksille on alkuvaiheessa rajat. Kuukausittainen maksu voi nousta korkeintaan 80 euroa.
Yrittäjän kannattaa myös muistaa, että YEL-maksut voi vähentää joko henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa.
Artikkeli on kirjoitettu Eläketurvakeskuksen järjestämän tilaisuuden pohjalta.