Mihin sijoittaa korkean inflaation aikana vuonna 2023?
Selvitimme, mistä hankalassa taloudellisessa tilanteessa voisi saada rahoilleen tuottoa. Analyytikon mukaan osakemarkkinalla katse kannattaa kiinnittää defensiivisiin osakkeisiin. Suhteellinen voittaja on sijoituskohde, joka ei ole juuri tuottanut viimeiseen kymmeneen vuoteen.
Inflaatio, eli hintojen nousu, tuli viime vuonna kaikille tutuksi muun muassa kallistuneiden elintarvikkeiden hintojen myötä. Vuonna 2023 inflaatio pysyy voimakkaana. Tällä hetkellä hinnat nousevat euroalueella noin 10 prosentin vuotuista vauhtia, kun Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitteena on pitää inflaatio kahdessa prosentissa.
Lue lisää: Inflaatio ja miksi se on tärkeää ymmärtää
Näin kovaa inflaatiota ei ole koko euroalueen historiassa nähty. EKP:n on pitänyt reagoida inflaatioon nostamalla korkoja.
“Kun inflaatio on keskuspankin tavoitetta nopeampaa, pitää kiristää rahapolitiikkaa. Tavoitteena on vähentää kokonaiskysyntää ja maltillistaa hintapainetta. Korkojen nosto johtaa siihen, että taloudellinen toimeliaisuus, yksityinen kulutus ja investoinnit vähenevät. Talouskasvu hidastuu ja hintapaineet helpottavat”, Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto selittää.
Kuusiston mukaan talous on jo vajonnut taantumaan Suomessa ja euroalueella. Taantumassa joudutaan kärvistelemään ainakin talven yli.
Defensiiviset osakkeet porskuttavat inflaatiosta ja korkeista koroista huolimatta
Inflaatio ja taantuma asettavat vaikeuksia kaikille sijoituskohteille. Ympäristö on haastava etenkin yrityksille.
“Päättynyt vuosi oli haastava. Sekä osakkeet että korkosijoitukset ovat tulleet alas. Taantuma alkaa kuitenkin näkyä yritysten tuloksissa vasta tänä vuonna”, Kuusisto sanoo.
Kuusisto uskoo, että pörssin aallonpohjaa ei ole vielä nähty.
Tilanne koettelee etenkin syklisiä osakkeita. Syklisten alojen yritykset pärjäävät korkeasuhdanteessa, mutta sukeltavat huonoina aikoina. Esimerkiksi rakennusalan sekä perus- ja metsäteollisuuden yritykset kuuluvat usein tähän ryhmään.
“Kun taloudessa menee huonosti, rakentaminen reagoi siihen nopeasti.”
Kasvuyrityksillekään maaperä ei tällä hetkellä ole kaikista otollisin. Kasvuyrityksiä ovat esimerkiksi nuoret teknologia-alan yritykset, joiden markkina-arvo perustuu tulevaisuuden odotettuihin kassavirtoihin.
“Kun yleinen korkotaso nousee, tulevien kassavirtojen nykyarvo laskee, jolloin myös näiden yhtiöiden markkina-arvo laskee. Korkojen nousu on kolhinut esimerkiksi amerikkalaisten teknologiajättien osakkeita”, Kuusisto kertoo.
Sen sijaan defensiivisten alojen yritykset, eli yritykset, joita tarvitaan kaikissa suhdanteissa, porskuttavat inflaatiosta ja korkotasosta huolimatta. Tällaisiin yrityksiin lukeutuvat muun muassa ruokakaupat ja terveydenhuoltoalan yritykset. Myös pankit hyötyvät, koska lainananto on korkeiden korkojen takia aiempaa kannattavampaa.
“Välttämättömyyshyödykkeet ovat suhteellisia voittajia, koska niistä ei voi tinkiä taantuman aikana. Voi miettiä, mitä itse tekee, jos on vähemmän rahaa käytössä. Silloin vähentää turhat asiat minimiin, mutta hoitaa edelleen ruokaostokset ja pitää terveydestään huolta”, Kuusisto tiivistää.
Korkosijoitukset hyötyvät vaikeasta tilanteesta
Kuusiston mukaan tämänhetkisen taloudellisen tilanteen suhteellinen voittaja on perinteiset korkosijoitukset.
“Velkakirjojen markkina-arvo on aina käänteinen korkotason kanssa. Kun korot nousevat, velkakirjojen arvo laskee. Velkakirjoista maksetaan kuitenkin sijoittajalle säännöllistä juoksevaa tuottoa, joka on sidottu markkinakorkoihin.”
Matalien korkojen takia juoksevaa tuottoa ei ole voinut saada viimeiseen kymmeneen vuoteen. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa, koska korkotaso alkaa olla kolmen prosentin luokkaa jopa Euroopassa.
“Viime vuonna velkakirjojen markkina-arvot laskivat, mutta vähitellen, jos sijoittaa korkorahastoon, alkaa rahasto tuottamaan juoksevalla tuotolla sen, mitä velkakirjoista maksetaan.”
Pysy suunnitelmassa, äläkä hötkyile
Vaikka alkanut vuosi näyttää edellisen tapaan talousrintamalla melko synkältä, tunnelin päässä pilkahtelee myös valonsäteitä. Kuusiston mukaan inflaatio saattaa lähikuukausina vielä kiihtyä, mutta lähtee todennäköisesti jossain vaiheessa vuoden aikana hidastumaan.
“Inflaatio hidastuu, mutta ei palaa vielä keskuspankin tavoitetasolle, vaan painuu ehkä loppuvuotta kohden noin viiteen prosenttiin. Vuonna 2024 päästään ehkä takaisin tavoitetasolle.”
Kuusisto muistuttaa, että korkomuutokset vaikuttavat talouteen aina viiveellä. Hän uskoo, että vuoden 2023 alkupuolella EKP arvioi, voidaanko korkojen nostaminen lopettaa. Muutamia nostoja saatetaan vielä nähdä, mutta Kuusisto ei usko, että korot nousisivat viiteen prosenttiin, vaan jäisivät kolmen prosentin tuntumaan.
Talouden myllerrysten keskellä on tärkeää muistaa, että sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, johon kuuluvat pohjamudat ja aallon huiput.
“Pysy sijoitussuunnitelmassa. Jos säästää pitkäjänteisesti, ei ole syytä höntyillä liikaa”, Kuusisto sanoo.
Laskumarkkina voi tarjota myös mahdollisuuksia.
“Laskumarkkina voi tarjota hyviä ostopaikkoja, jos on mahdollista ostaa. Toisaalta laskumarkkinassa sijoitusten myymistä kannattaa harkita tarkkaan, jos ei se ole ihan välttämätöntä.”
Täytyy myös muistaa, että jokaisella on oma taloudellinen tilanne. Vaikeana aikana moni saattaa joutua käyttämään vuosien varrella kerryttämäänsä puskuria. Se on muistutus siitä, kuinka tärkeää taloudellista puskuria on kerryttää pahan päivän varalle. Taloudessa ja elämässä kun ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu.