Vastuullinen sijoittaja ei tingi tuotoista

Sisältää mainoslinkin*

vastuullinensijoittaminen.png

Vastuullinen sijoittaminen on ollut jo muutaman vuoden ajan nouseva megatrendi. Yhä useampaa sijoittajaa kiinnostaa tuottojen lisäksi myös se, mihin heidän rahansa oikeastaan menevät ja millaisia vaikutuksia omilla sijoituksilla on ympäröivään maailmaan ja siihen, miten kohtelemme toisiamme. 

Monesti voi törmätä ajatukseen, että vastuullisuus ja tuotot sulkisivat toisensa pois. Näin ei kuitenkaan onneksi ole. Voimme sijoittajina tehdä sijoituspäätöksiä, jotka hyödyttävät sekä meitä että ympäröivää maailmaa.

Minkälainen sijoittaja haluat olla? 

Mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja arjessasi? Oletko pohtinut, miten voisit toimia arvojesi mukaisesti myös sijoitustuotteita valitessasi? Maailma on muuttunut ja muuttuu yhä nopeammin ympärillämme. Jos ihmiset kertovat sijoituksiensa kautta haluavansa yrityksiltä vastuullisempaa toimintaa, yrityksille kasvaa tällöin paine muuttaa toimintatapojaan turvatakseen tulevaisuutensa.

Mitä vastuullinen sijoittaminen on?

Vastuullisen sijoittamisen määrittelyn apuna on YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet, joista käytetään lyhennettä ESG. Lyhenne muodostuu kolmesta sanasta: Environmental, Social ja Governance. Näiden periaatteiden mukaan vastuullisesti toimiva yritys ottaa toiminnassaan huomioon ympäristövaikutukset, sosiaaliset vaikutukset sekä hyvän hallintotavan.

1. Ympäristövastuu

Ympäristön näkökulmasta vastuullisuutta voi katsoa esimerkiksi sen kautta, miten yrityksen toiminta vaikuttaa luontoon ja ilmastonmuutokseen. Pyrkiikö se esimerkiksi vähentämään päästöjä, kierrättääkö se toiminnastaan syntyvät jätteet ja noudattaako se erilaisia sertifikaatteja.

2. Sosiaalinen vastuu

Sosiaalisella vastuulla tarkoitetaan sitä, miten yhtiö ottaa huomion inhimillisyyden toiminnassaan. Toteutuuko yhtiössä oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo? Miten yritys kohtelee työntekijöitään ja huomioiko se ihmisoikeudet? Huolehtiiko yritys, että työskentelyolosuhteet ovat turvalliset? Varmasti jokainen on joskus bongannut uutisista, kuinka yhtiöiden toisessa maassa toimivan tuotantoyrityksen toiminnassa on tullut ilmi puutteita. Työntekijöille ei ole maksettu kohtuullista palkkaa tai huonossa kunnossa ollut tehdas on romahtanut, eli itse työpaikka ei ole ollut turvallinen. Tukemalla sertifioitua ja valvottua tuotantoa meidän on mahdollista muuttaa tuotannon normeja kestävämpään suuntaan myös niin kutsutuissa riskimaissa.

3. Hyvä hallintotapa

Hyvässä hallintotavassa tarkastellaan sitä, maksaako yritys veroja, miten luotettavaksi se koetaan tai onko se mahdollisesti korruptoitunut. Hyvässä hallintotavassa tutkitaan myös sitä, miten yhtiötä johdetaan ja minkälainen yhtiön johto on.

Vastuullisesti sijoittamalla madallat riskiä

Yrityksen vastuullinen toiminta vähentää sijoittamiseen liittyvää riskiä ja juuri siksi vastuullinen sijoittaminen kannattaa. ESG analyysissa sijoituskohteen vastuullisuuteen liittyvät riskit analysoidaan tavallista sijoitusten riskianalyysia laajemmin. Yhtiöille annetaan analyysin perusteella oma ESG luokitus, jonka avulla sijoittaja pystyy vertailemaan yritysten vastuullisuutta. Korkean ESG luokituksen saaneen yrityksen arvo heilahtelee vähemmän ja sen kehitys on tasaisempaa kuin matalan luokituksen saaneen yrityksen, jonka riskit ovat suuremmat.

Vastuuton toiminta voi aiheuttaa skandaaleja

Yrityksen vastuuton toiminta voi näkyä yritykseen sijoittaneiden tuotoissa. Tästä hyvä esimerkki on vuonna 2015 paljastunut Volkswagen-skandaali, jossa juuri samana vuonna maailman suurimmaksi autovalmistajaksi noussut yritys peitteli autojensa todellista päästömäärää manipuloimalla niitä mittaavaa ohjelmistoa. Päästöskandaalin vuoksi yrityksen arvo laski pörssissä ja se menetti luottamuksensa niin sijoittajien kuin kuluttajienkin silmissä.

Miten vastuullisuus tuo tuottoa? 

Positiivinen esimerkki vastuullisuuden tuomista hyödyistä on Unilever. Yritys asetti itselleen tavoitteen, ettei sen toiminnasta syntyisi enää lainkaan kaatopaikkajätettä. Yritys saavutti tavoitteen muutama vuosi myöhemmin ja nyt Unileverin yli 600 toimipaikassa ei synny lainkaan kaatopaikkajätettä. Ohjelmalla saavutetut säästöt ovat jopa 200 miljoonaa euroa. Saavutus on todiste siitä, että yritys voi toimia vastuullisesti ja samalla olla hyvinkin tuottava.

Miten vastuullisuutta voi harjoittaa omassa sijoittamisen strategiassa?

Vastuullisuuden menetelmät ovat prosesseja, joita kuka tahansa voi hyödyntää sijoitustuotteiden valinnassa. Mimmit sijoittaa yhteistyössä toteutettu Vastuullinen sijoittaminen -ohjelma opettaa kaiken sen, mitä vastuullinen sijoittaja tarvitsee oman polun alkuun pääsemisessä. Mukana ohjelmassa on myös vastuullisuuden pioneeri Hanna Silvola.

Käy kurssi yhdessä mimmien kanssa! 

Muistat ehkä viime syksyltä, kuinka Pia-Maria ja Hanna kävivät yhdessä muiden mimmien kanssa Sijoittaminen osaksi omaa arkea -kurssin läpi. Nyt mahdollisuus toistuu Vastuullisen sijoittamisen -kurssilla. Kurssi starttasi 23.8., mutta ehdit hyvin ottaa Mimmit kiinni ja oppia yhdessä! Kurssin voi aloittaa milloin vain ja ensimmäisen viikon sisältö on ilmainen kaikille!

Miten pääset alkuun?

  1. Lataa ROI-sijoitussovellus täältä (*)

  2. Luo käyttäjätili

  3. Aloita kurssi omaan tahtiisi tai kiri Mimmit kiinni!

Saat pääsyn kaikkiin ROI-sijoitussovelluksesta löytyviin kursseihin 59,99 eurolla vuodessa. Sisältöä on tällä hetkellä Vauraalta naiselta, Mimmeiltä ja Jasmin Hamidilta. Kursseja on tulossa myös KPMG:ltä, Merja Mähkältä ja muilta vaikuttajilta!

Karola profiili.png

Karola Kivi

ROI-mimmi

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Duunarimimmi sijoittaa

Seuraava
Seuraava

Sijoitan, koska minulla on veljiä