Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan – tässä salkunhoitajan vinkit
Ilmastonmuutoksen torjunta ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat saaneet sijoittajat kiinnostumaan uusiutuvan energian sijoituskohteista. Mistä uusiutuvaan energiaan sijoittaminen kannattaa aloittaa, ja millaisia riskejä uusiutuvan energian sektoriin sijoittamiseen liittyy?
Kuluneina vuosina erityisesti ilmastonmuutoksen torjunta on vauhdittanut siirtymää uusiutuvan energian käyttöön. Venäjän hyökättyä Ukrainaan siirtymä on saanut vahvan kannustimen, kun Euroopan maat pyrkivät irtautumaan Venäjän fossiilisista energialähteistä.
OP:n vastuullisten teemarahastojen salkunhoitaja Kristiina Vares-Wartiovaaran mukaan energiatuotannon laaja-alaiseen muutokseen tarvitaan energiayhtiöiden lisäksi myös muita toimijoita, kuten infrastruktuureihin ja teknologioiden kehitykseen keskittyviä yhtiöitä.
Myös sijoittajan kannattaa pitää tämä mielessä.
“Uusiutuvan energian yhtiöt ovat siirtymän ytimessä, mutta sijoituskohteiksi tarvitaan myös tätä teemaa sivuavia toimijoita. Esimerkiksi sähkön käytön lisääminen vaatii sähköinfrastruktuuria ja sähköistymistä tukevien teknologioiden kehitystä”, Vares-Wartiovaara summaa.
Rahastot ovat aloittelevan sijoittajan valinta
Mistä uusiutuvaan energiaan sijoittaminen kannattaa aloittaa?
Salkunhoitajan vastaus on yksinkertainen: rahastoista.
“Kilpailu uusiutuvan energian sektorilla on todella kovaa ja markkinan uudelleenjako eri toimijoiden kesken on vasta muotoutumassa. Yksittäisen yhtiön tulevaisuutta vaikkapa viiden tai kymmenen vuoden päähän on tässä tilanteessa mahdotonta ennustaa”, Vares-Wartiovaara kertoo.
Jatkuvassa muutoksessa olevalla sektorilla aggressiivisia kilpailijoita tai parempia ratkaisuja saattaa ilmestyä markkinoille yllättäen. Lisäksi on haastavaa arvioida, kykeneekö yksittäinen yhtiö vastaamaan nykyisillä resursseillaan ja toimitusketjullaan mahdollisesti äkillisestikin kasvavaan kysyntään.
Tämän vuoksi suoraan osakkeisiin sijoittaessa yhtiöiden säännöllinen seuraaminen on erityisen tärkeää. Sijoituskohteena olevan yhtiön tulosta ja toimintaa tulisi tarkastella Vares-Wartiovaaran mukaan vähintään neljästi vuodessa.
Tähän piensijoittajalla ei ole välttämättä aikaa ja työkaluja.
“Jos on aloitteleva sijoittaja, niin en suosittele missään nimessä sijoittamaan suoraan uusiutuvan energian yhtiöihin, mikäli ei ole aidosti asennoitunut seuraamaan yhtiötä”, Vares-Wartiovaara painottaa.
Huomioi nämä seikat rahastoa valitessa
Uusiutuvan energian rahastokohdetta valittaessa salkunhoitaja kehottaa kiinnittämään huomiota neljään seikkaan: rahaston toimialajakaumaan, maantieteelliseen jakaumaan, historiallisesti toteutuneeseen tuottoon sekä vastuullisuustietoihin.
Eri toimialoja sisältävä ja maantieteellisesti hajautettu rahasto vähentää kohteen riskisyyttä ja lisää parhaassa tapauksessa sen kilpailukykyä. Historiallisesti toteutunutta tuottoa Vares-Wartiovaara kehottaa puolestaan vertaamaan johonkin maailman laajoista osakeindekseistä, kuten MSCI World -indeksiin. Hänen mukaansa rahaston historiatietoihin kannattaa ylipäätään tutustua, sillä ne kertovat osittain siitä, kuinka kokenut rahastonhoitaja on kyseisen sijoitusstrategian toteuttamisessa.
Näiden lisäksi rahaston vastuullisuustietoihin kannattaa tutustua, sillä kaikki uusiutuvan energian kohteet eivät ole vastuullisia. Vares-Wartiovaaran mukaan jo se, että rahastosta julkaistaan vastuullisuusraportti tai joitain vastuullisuuden tunnuslukuja, osoittaa, että kohteen vastuullisuutta seurataan – ainakin jossain määrin.
”Esimerkiksi Kiinassa toimivalla aurinkoenergiapaneeleja tuottavalla yrityksellä saattaa olla yllättävän korkeat hiilidioksidipäästöt tai huonot sosiaalisen vastuullisuuden arvosanat alkeellisista työntekijäkäytännöistä johtuen”, salkunhoitaja kertoo.
Riskit liittyvät erityisesti toimitusketjuihin
Kuten sijoituksiin yleensä, myös uusiutuvaan energiaan sijoittamisessa on omat riskinsä. Salkunhoitajan mukaan tämän hetken suurimmat riskit linkittyvät yhtiöiden toimitusketjuihin.
“Pandemia on vaikuttanut monien yhtiöiden toimitusketjuihin. Viime aikoina yhtiöiden alihankintaketjuissa on ollut pulaa esimerkiksi puolijohdevalmisteista ja sähkökomponenteista, joita on valmistettu muun muassa Venäjällä ja Ukrainassa”, Vares-Wartiovaara summaa.
Uusiutuvan energian kysyntä on tällä hetkellä ylipäätään niin korkealla tasolla, että uusiutuvan energian yhtiöt eivät kykene siihen vastaamaan.
Riskeistä keskusteltaessa salkunhoitaja nostaa esiin myös eri maiden paikalliset sääntelyt. Hän ei kuitenkaan itse koe lainsäädäntöä varsinaisena riskinä, sillä yleensä lainsäädännön muutokset tukevat uusiutuvaan energiaan siirtymistä.
Salkunhoitaja uskoo tulevaisuuden tuottoihin
Vares-Wartiovaara suhtautuu uusiutuvan energian tulevaisuuden tuotto-odotuksiin positiivisesti, vaikka vuoden 2021 aikana se oli yksi huonoiten tuottavista sektoreista.
“Viime vuoden huonot tuotot johtuvat pääosin siitä, että aiempien vuosien todella hyvät tuotot tekivät yhtiöistä todella kalliita. Lisäksi monilla toimijoilla oli haasteita toimitusketjujensa kanssa”, hän toteaa.
Uusiutuvan energian sijoituskohteet ovat kuitenkin kääntyneet vuoden 2022 aikana uudelleen nousuun.
“Uusiutuvan energian siirtymään pumpataan rahaa ja tukia. Lisäksi uusiutuvan energian innovaatioita kehitetään jatkuvasti enenevissä määrin. On todennäköistä, että näillä panostuksilla toimiala kasvaa nopeammin kuin talous keskimäärin”, Vares-Wartiovaara arvioi.