Lotta Ansakorpi joutui vaikeaan talousahdinkoon – Jättivelkojen kanssa kamppaillessa hän huomasi, ettei kukaan puhu rahavaikeuksien aiheuttamasta häpeästä
Lotta Ansakorpi, 38, joutui asettamaan yhtiönsä konkurssiin ja jäi yksin velkataakan kanssa. Itsetuhoisuuden partaalle ajanut talousahdinko opetti hänet lopulta käsittelemään vaikeita tunteita ja muutti hänen suhtautumistaan rahaan.
Vuonna 2016 tamperelainen yrittäjä Lotta Ansakorpi pyöritti teatterialan ohjelmatoimistoa, joka tuotti ammattikesäteatteria ja erilaisia taidealan kursseja ja koulutuksia. Ansakorpi oli saanut vuotta aikaisemmin isot sopimukset ohjelmatoimistolleen. Hän päätti pyytää yhtiökumppanikseen entistä työkaveriaan, joka otti vastuun yrityksen taloushallinnosta, myynnistä ja markkinoinnista.
Se osoittautui virheeksi.
Syksyllä 2016 Ansakorpi sai hänen kirjanpitäjältään puhelun, jossa hän sai tietää, että hän menettäisi kaiken. Yhtiökumppani oli pettänyt hänet. Laskut, jotka yhtiökumppani oli kuitannut maksetuiksi, olivat todellisuudessa maksamatta. Selvisi, että yrityksellä oli ulosotossa velkoja. Lisäksi kulunut kesä oli ollut sateinen ja kesäteatterien katsomot olivat ammottaneet tyhjyyttään. Se lisäsi ison loven yrityksen kassaan.
”Kun sain puhelun tapahtuneesta, olin shokissa. Muistan, kuinka katsoin Tampereen keskustassa sijainneen liiketilani ikkunasta ohi käveleviä ihmisiä. Mietin, miten he pystyivät vain jatkamaan matkaansa, kun minä olin juuri menettänyt kaiken”, Ansakorpi muistelee.
Lopulta Ansakorpi joutui asettamaan yrityksensä konkurssiin. Siitä lähti liikkeelle lumipalloefekti, joka kesti lopulta 525 päivää. Ansakorpi joutui ottamaan lisää lainaa, jotta hän pystyi selviytymään pakollisista kuluista, perustamaan uuden yrityksen ja siirtämään osan toiminnastaan sille.
Ansakorpi kohtasi monta vastoinkäymistä ja taloudellista kriisiä toisensa perään seuraavan kahden vuoden aikana. Lopulta maksettavaa kertyi noin 230 000 euroa.
Sietämätön tilanne vaikutti mielenterveyteen
Elämän romahtaminen vaikutti Ansakorven hyvinvointiin radikaalisti.
”Henkilökohtaisella tililläni ei ollut ollenkaan rahaa melkein kahteen vuoteen, sillä pakollisiin kuluihin meni usein noin 3000 euroa kuukaudessa. Sen kaiken maksoin tekemällä tuntityötä myyjänä kirpputorin kassalla. Omassa firmassa jatkoin yksilöasiakkaiden parissa ja vedin muutamia pienimuotoisia kursseja.”
Vanhemmat ja ystävät tukivat Ansakorpea kaikin mahdollisin tavoin. Tuohon aikaan Ansakorpi oli kihloissa. Hänen kumppaninsa hoiti pariskunnan arjen pyörittämisen taloudellisesti. Silti hän joutui tekemään omassa arjessaan valintoja välttämättömien tarpeiden välillä.
Tukala tilanne johti lopulta itsetuhoisiin ajatuksiin.
”Tilanne oli niin vaikea, että olin jatkuvasti ahdistunut, enkä pystynyt nukkumaan. Koin valtavaa häpeää, vaikka tiesin, että vaikeuteni ei liity mitenkään ihmisarvooni, eikä konkurssi ollut oma vikani.”
Vaikeiden tunteiden sanoittaminen auttoi
Kun konkurssi tapahtui, Ansakorvella oli meneillään terapeuttiopinnot tanskalaisessa oppilaitoksessa. Koulutukseen kuului omaa terapiaa, jonka avulla hän sai säännöllistä ammattiapua ahdistukseen.
Kun Ansakorpi alkoi hiljalleen hyväksyä tilanteensa, hän halusi puhua siitä julkisesti. Keväällä 2018 hänet kutsuttiin yrittäjien verkostoitumistapahtumaan Tampereelle kertomaan, mitä tapahtuu, kun yrittäjä joutuu ahdinkoon.
”Esiintymiseni jälkeen ihmiset jonottivat luokseni ja kertoivat omista talousvaikeuksistaan ja muun muassa siitä, kun yhtiökumppani oli pettänyt. Sain valtavasti kiitosta, että uskalsin puhua velkaantumisesta ääneen, sillä avointa puhetta siitä ei kuullut missään.”
Tapahtuman jälkeisenä kesänä Ansakorpi oli työmatkalla Lahdessa. Hänellä oli ensimmäistä kertaa aikoihin hieman käyttörahaa ja hän huomasi, että hänen lempibändinsä esiintyy kaupungissa samana päivänä. Niinpä hän suuntasi paikalliselle kirpputorille, josta hän löysi muutamalla eurolla uudet tennarit, hameen ja topin keikkavaatteiksi. Rahat riittivät vielä pariin juomaan ja herkkuihinkin.
”Olin uskomattoman onnellinen. Mietin, miten ihmisellä voi olla näin paljon kaikkea. Kun bändin keikka alkoi, kaikki ahdistus suli hetkeksi pois. Silloin ajattelin, että minun täytyy kääntää tämä tragedia jollain tavalla voitoksi, että selviän.”
Niin Ansakorpi sai idean Tragedian kääntöpiiri -haastattelusarjasta. Viime vuonna toteutettuun projektiin hän haastatteli erilaisista vastoinkäymisistä selvinneitä ihmisiä. Talousahdingon aiheuttamista ongelmista syntyi myös kirja – Vaihtoehtona kuolema. Siinä Ansakorpi kertoo rehellisesti ja avoimesti koko hurjan tarinansa.
Pandemia pyyhkäisi jälleen maton jalkojen alta
Kun koronapandemia vei vuoden 2020 alussa Ansakorvelta vuorokaudessa seuraavan puolen vuoden työt, hänet valtasi hetkellinen paniikki.
”Pelkäsin, että tapahtuuko tämä taas ja miten ihmeessä selviän. Sitten ymmärsin, että minulla on kolmen kuukauden varalle puskuria, jolla pystyn maksamaan asumiseni, elämiseni ja yritykseen liittyvät kulut. Se tuntui lottovoitolta, sillä edellisellä kerralla minulla oli alle vuorokausi saada välttämättömät asiat järjestykseen.”
Nyt hänellä on Mikko Sjögrenin ja Outi Impivaaran kanssa juuri startannut tuotanto- ja valmennusyhtiö Sparkling Spirit Oy, joka tekee erilaisia yritysvalmennuksia. Ansakorpi vetää esimerkiksi esiintymisvalmennusta, esiintymisjännitysvalmennusta ja kouluttaa vuorovaikutus- ja konfliktinratkaisutaitoja.
Vaikka Ansakorpi on selvinnyt tukalimmasta vaiheesta, ei hän koronan vuoksi ole pystynyt lyhentämään velkaansa kahteen vuoteen lähes ollenkaan. Velkaa on edelleen melkein 200 000. Hänen omalla tilillään on onneksi tarvittava määrä käyttörahaa elämiseen.
”Vaikka taloudellinen tilanteeni velkojen osalta ei ole juurikaan muuttunut, oma vointini on muuttunut täysin. Tunnen edelleen ahdistusta ja epätoivon hetkiä, mutta niistä huolimatta tiedän, että selviän.”
Häpeä ei saa estää elämästä
Talousvaikeuksiin ajautuneille Ansakorvella on selkeä viesti.
”Kannustan hakemaan apua heti, jos kohtaat vaikeuksia. Ongelmien kanssa yksin rimpuileminen vain pahentaa tilannetta. Pyydä vaikka kaveria avuksi selvittämään erääntyneiden laskujen maksujärjestelyjä tai velkoja. Sovi sellaiset maksuerät, jotka oikeasti pystyt hoitamaan”, Ansakorpi kannustaa.
Ansakorpi rohkaisee oman mielen kanssa työskentelemiseen mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi terapiassa tai työnohjauksessa. Hänestä on tärkeää tarkastella, kumpuaako häpeä omista ajatuksista vai ympäristön luomista odotuksista.
“Kun olen käsitellyt kaikkea tapahtunutta, rahaan ja rahattomuuteen liittyvät tunteet ovat haihtuneet pois. Enää en häpeä sanoa ääneen, paljonko minulla on velkaa.”
Velkaantuminen on muuttanut Ansakorven suhtautumista rahaan. Vaikka hän haluaa maksaa velkansa pois mahdollisimman pian ja päästä tiettyyn elintasoon, rahalla ei itsessään ole hänelle merkitystä.
”Omistamisen sijaan keskityn mieluummin elämyksiin ja pienistä asioista nauttimiseen. En voi lakata elämästä siihen asti, kunnes velkani on maksettu.”