Uratarina: Sattuma voi johdattaa juuri oikealle uralle
Mainos: Anyfin
Kaikki eivät suinkaan haaveile jo lapsena siitä ammatista, johon aikuisena päätyvät. Jopa sattuman kautta voi kuitenkin löytää uralle, joka inspiroi. Emilia Telimaa kertoo uratarinansa hevosalalta fintech-maailmaan ja Business Analystin rooliin.
En usko, että moni haaveilee pienenä analyytikon ammatista. Minä en ainakaan unelmoinut. En oikeastaan unelmoinut erityisesti mistään tietystä ammatista. Lukiossa ja korkeakoulussa kaikilla muilla tuntui olevan selkeä päämäärä. Itse en ollut tuolloin niin varma, mistä löytäisin paikkani opiskelumaailmassa tai työelämässä.
Ainoa asia, missä tunsin olevani hyvä ja lahjakas, oli ratsastus. Päätin tavoitella uraa hevosalalla ja muutin opiskelemaan nuorten hevosten kouluttajaksi Etelä-Ruotsiin syksyllä 2015, suoraan lukion jälkeen. Vuoden opiskelun jälkeen totesin kuitenkin, että ura rakkaan harrastukseni parissa ei tuntunutkaan oikealta.
Etsin harkkapaikkaa, löysin uran analyytikkona
Jatkoin oikean urapolun etsimistä Etelä-Ruotsista käsin: hain ja pääsin opiskelemaan kauppatieteitä Lundin yliopistoon.
Kandidaatintyön kirjoittamisen ohella hain harjoittelupaikkaa kesäksi. Lähetin hakemuskirjeitä ajatuksella, että kunhan haen riittävän moneen paikkaan, on jonkun niistä tärpättävä.
Törmäsin avoimeen paikkaan Anyfinilla, Business Analystin rooliin. Työ oli kokoaikainen, eikä sopinut siltä osin suunnitelmaani jatkaa opintojani maisteriksi, mutta jokin työkuvauksessa herätti mielenkiintoni. Lähetin hakemuksen kokoaikaisuudesta huolimatta.
Anyfin ei ollut minulle entuudestaan kovin tuttu. Kun tein ensimmäistä työhaastattelua varten taustatutkimusta yrityksestä, olin positiivisesti yllättynyt.
Anyfin vaikutti yritykseltä, joka välittää asiakkaistaan ja haluaa tehdä hyvää. Tietysti ymmärsin, että Anyfin on voittoa tavoitteleva yritys siinä missä muutkin, mutta Anyfinin missio liiketoiminnan taustalla – eli auttaa ihmisiä hallitsemaan omaa talouttaan paremmin – teki minuun vaikutuksen.
Mitä pidemmälle rekryprosessissa pääsin, sitä enemmän yrityksestä pidin. Muistan erityisesti viimeiset haastattelut paikan päällä Tukholmassa, kun kysyin Anyfinin toimitusjohtaja Mikael Hussainilta, etsivätkö he hakijoissa jotakin tiettyä ominaisuutta.
Mikael vastasi, että hyvä työyhteisö on heille kaikki kaikessa, minkä vuoksi rekrytointiprosessissa ei ratkaise ainoastaan osaaminen, vaan myös persoona. Haastattelun jälkeen fiilikseni olivat hyvät niin roolin kuin yrityksen suhteen. Saatuani työtarjouksen, halusin ryhtyä hommiin – tuntui, että palaset urallani loksahtivat kohdilleen.
Business Analyst selvittää, mikä toimii ja mikä ei
Mitä Business Analyst oikein tekee? Business Analystin työnkuva Anyfinillä riippuu siitä, missä tiimissä yrityksen sisällä työskentelee. Kiteytettynä tehtävämme on selvittää, mikä toimii ja mikä ei sekä tutkia, kuinka voisimme tehdä asioita jatkossa paremmin. Tällä hetkellä toimin osana markkinointitiimiä, erityisesti vaikuttajamarkkinoinnin parissa työskennellen.
Moni saattaa ajatella, että analyytikot tuijottavat numeroita päivät pitkät, mikä saattaa kuulostaa tylsältä. Koen numerot kaikkea muuta kuin tylsäksi, sillä ne kertovat paljon. Nuoressa kasvuyrityksessä työskentelemisessä pidän erityisesti siitä, että työnkuva on monipuolinen. Autan siis siellä, missä apua tarvitaan. Olen ollut mukana esimerkiksi nettisivuprojekteissa sekä uusien tuotteiden suunnitteluprosessissa.
Anyfin on ollut minulle paikka kehittyä ja oppia uutta. Olen tuntenut, että voin tehdä asiat omaan tahtiin ja olen saanut tukea ja apua aina, kun olen sitä tarvinnut. Olen kiitollinen, että saan työskennellä kiinnostavien asioiden parissa. Erityisesti olen kiitollinen siitä, että täällä kaikki työntekijät haluavat aidosti auttaa asiakkaitamme.
Uskallan väittää, että lähes kaikki meistä tuntevat jossain vaiheessa elämäänsä olevansa hukassa urapolkunsa kanssa. Koen työn merkityksellisyyden tärkeäksi, ja se onkin auttanut minua löytämään oikealle tielle.