Tutustutaan treidaamiseen, osa 1 – Treidaustyylit ja optimointi
Tässä artikkelissa tutustutaan erilaisiin treidaustyyleihin ja tilien optimointiin.
Sijoittaminen ja säästäminen ovat meille jo tuttuja juttuja, olemmehan tutustuneet aiheisiin mimmien kanssa jo pidemmän aikaa. Mutta mitä on treidaaminen?
Sana on tullut tutuksi parin viime vuoden aikana, kun markkinat ovat takoneet ennätyslukemia ja treidaaminen sanana on noussut uutisotsikoihin.
Sijoittaminen vs. treidaaminen
Sijoittamisen ja treidaamisen tarkoitus on sama: varallisuuden kartuttaminen. Ne kuitenkin eroavat toisistaan sijoitushorisontin pituuden osalta.
Sijoittamisessa kyse on yleensä pitkän aikavälin varallisuuden kartuttamisesta.
Sijoittaja uskoo, että yritys, johon hän on sijoittanut, tuottaa tulosta ja kehittää liiketoimintaansa. Hän luottaa siihen, että hänen omistamansa osake tai muu sijoitusinstrumentti kasvattaa arvoaan pidemmällä aikavälillä.
Sijoittaja hyötyy korkoa korolle -efektistä. Pitkän aikavälin sijoittajaa ei hetkauta markkinoiden heilahtelut, sillä hän on valmis katsomaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Treidaamisen tarkoitus taas on tuottaa varallisuutta lyhyellä aikavälillä.
Treidaaja ei välttämättä tarkkaile yrityksen tulevaisuuden pitkäjänteisiä mahdollisuuksia, vaan tutkii osakkeen kehitystä lyhyellä aikavälillä ja spekuloi hintakehitystä ja osakkeen lyhytaikaista tulevaisuutta.
Kuinka lyhyt tämä aikaväli sitten voikaan olla? No, mitä vain sekunneista kuukausiin!
Treidaamisessa on vahvasti kyse markkinoiden ajoittamisesta, oman treidaustyylin löytämisestä ja korkeamman riskinsietokyvyn omaamisesta. Treidaaminen, kuten myös sijoittaminen, sisältää omat riskinsä.
Treidaamisessa riskinsietokyvyn täytyy olla korkea, sillä potentiaaliset tuotot ja tappiot voivat olla suuria. Treidaaminen ei ole kuitenkaan vain ostojen ja myyntien oikeaa ajoittamista ja korkean riskin sietämistä.
Treidaajien valinnat perustuvat yleensä erilaisiin optimointeihin ja analyyseihin.
Optimointia – AOT- ja OST-tilien erot verotuksessa ja treidausmahdollisuuksissa
Mimmit sijoittaa -median Pia-Maria on käsitellyt arvo-osuustiliä ja osakesäästötiliä. Mikä ero näissä sitten on treidaamismielessä?
AOT
Tarkoitus: Lyhyt- ja pitkäaikainen sijoittaminen
Mihin sijoitetaan: Osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iin
Mitä treidataan: Ulkomaisia osinko-osakkeita
Verotus: Verot maksetaan kaikista myynneistä ja osingoista heti
OST
Tarkoitus: Lyhyt- ja pitkäaikainen osakesijoittaminen
Mihin sijoitetaan: Pelkästään osakkeisiin, painotus osinko-osakkeissa
Mitä treidataan: Kotimaisia ja ulkomaisia osakkeita
Verotus: Verot maksetaan vasta, kun tililtä nostetaan rahaa pois
Arvo-osuus- ja osakesäästötilillä on siis paljon erilaisia mahdollisuuksia. Tutkitaan, mitä niitä pystytään optimoimaan treidaamisessa.
AOT-tili sopii hyvin ulkomaisten osakkeiden treidaamiseen, sillä ulkomaisista osakkeista peritään lähdeveroa. Ulkomaista osaketta myytäessä tai osinkoa saataessa veroja menee osittain yrityksen omaan kotimaahan ja osittain Suomeen.
Suomeen jäävää osuutta kutsutaan lähdeveroksi. AOT:ssa tämä huomioidaan, eikä treidaaja joudu maksamaan tuplaveroja.
Mikäli ulkomaisten osakkeiden ostot ja osingot sijoittuisivat OST:lle, joutuisi treidaaja maksamaan tuplasti veroja, sillä lähdeveroa ei hyvitetä ennakkoveroa maksettaessa. AOT:lla voi olla OST:tä enemmän erilaisia sijoitusinstrumentteja, kuten rahastoja ja ETF:iä, osakkeiden lisäksi.
OST-tili sopii paremmin kotimaisten osakkeiden treidaamiseen.
Treidaaja voi hyötyä lyhyen ja keskipitkän aikavälin kurssiliikkeistä ja siitä, että ei maksa treideistään veroja ennen varojen nostamista tililtä.
OST:lla osinko-osakkeista tulevat osingot voi sijoittaa uudelleen ilman välittömiä veroseuraamuksia, sillä veroseuraamukset tulevat ajankohtaiseksi vasta, kun varat nostetaan tililtä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että OST-tilillä treidatessa myöskään tappioita ei voi vähentää ennen kuin koko tili suljetaan, eikä OST:lla voi käyttää hankintameno-olettamaa. OST:lla voi olla vain yhdenlaista sijoitusinstrumenttia, eli pelkästään osakkeita.
Yksinkertaisesti AOT ja OST-tilien välinen ero on verotuksessa ja siinä, millaisella aikavälillä haluaa sijoittaa ja treidata. On kuitenkin tärkeää huomioida treidatessa se, minkälaista instrumenttia on treidaamassa, jotta saa täyden hyödyn eri tilien tuomista eduista.
Huomaathan, että sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitetun varallisuuden menettämisestä. Emme koskaan anna sijoitusneuvoja. Sijoita aina oman riskinsietokykysi mukaan.
Sarjan seuraavassa osassa tutustumme syvemmin treidaamiseen ja erilaisiin analyyseihin, jotka määrittävät treidaajan valinnat ja mahdolliset onnistumiset markkinoilla.