Osakepoimijan 6 tyypillisintä virhettä ja kuinka välttää ne

Tiedostamalla osakesijoittajan yleisimmät sudenkuopat voit välttää putoamasta niistä syvimpiin ja siten parantaa sijoitusmenestyksesi todennäköisyyksiä. 

Kuva: Veera Keränen.

Kuva: Veera Keränen.

Osakemarkkinoilla vaanii lukuisia vaaroja ja houkutuksia, joihin lähes jokainen sijoittaja on takuuvarmasti joskus langennut. 

Sijoitusguru Seppo Saariota lainatakseni: ”Sijoittaja on kuin purjehtija merellä. Purjehtija ei voi hallita merta, mutta hän voi hallita itsensä. Älykkäästi toimimalla pärjäät merellä kaikissa olosuhteissa, mutta jos joudut myrskyssä paniikkiin, paha sinut perii.”

Alkuinnostuksen huumassa etenkin kokematon sijoittaja on virheille ja houkutuksille altis, mutta kokeneemmankin sijoittajan kannattaa pysyä valppaana. Tiedostamalla osakesijoittajan yleisimmät sudenkuopat voit välttää putoamasta niistä syvimpiin ja siten parantaa sijoitusmenestyksesi todennäköisyyksiä. 

Itse olen sortunut lähes kaikkiin alla mainittuihin virheisiin ainakin kerran. 

1. Salkun puutteellinen hajautus

Heikosti hajautettu salkku on sijoittajien klassisimpia kompastuskiviä ja todennäköinen este vaurastumiselle. Tyypillistä on, että suomalaisen yksityissijoittajan salkusta löytyy vain paria osaketta. 

Ongelmaksi voi koitua myös se, että yhden yrityksen painotus salkussa päästetään kasvamaan liian suureksi. Tällöin riskinä on se, että yhden yhtiön huono menestys koituu koko salkun kohtaloksi.

Riittävän hajautettu salkku pitää sisällään noin kymmenen yrityksen osaketta eri toimialoilta. Itse koitan pitää myös huolen siitä, ettei yhden yrityksen osakkeen paino ylittäisi 20 prosentin osuutta koko salkustani.

2. Tunteet ohjaavat sijoituspäätöksiäsi

Sijoituspäätöksissä pysyminen vaatii pitkämielisyyttä, mielenlujuutta ja tunteiden hallintaa.  Hallitsemattomina tunteemme voivat johtaa meitä pahasti harhaan pörssin arvaamattomilla markkinoilla ja altistaa meidät hätiköidyille osto- ja etenkin myyntipäätöksille. 

Markkinalaskuissa sijoittajan valtaa helposti pelko, paniikki ja epätoivo.  Markkinanousuissa taas ylioptimistiset kasvuodotukset voivat sokaista varomattoman sijoittajan. 

Klassinen esimerkki tunteiden ohjaamasta virheestä onkin se, että kokematon sijoittaja ostaa ensimmäiset osakkeensa markkinahuipulla vallitsevan ylioptimismin rohkaisemana. Markkinan kääntyessä laskuun hän kuitenkin pelästyy, myy paniikissa kaikki osakkeensa tappiolla pois ja poistuu markkinoilta siipensä polttaneena.

Pitäisi tehdä juuri päinvastoin. Kun koko pörssi laskee, älä myy paniikissa, vaan tarkastele rauhassa laskuja mahdollisina ostopaikkoina. Käytännössä indeksitason markkinalaskut tarjoavat mahdollisuuden ostaa samaa tavaraa halvemmalla kuin eilen.

On hyvä myös muistaa, että markkinat ovat tähän asti nousseet maailmansodista, pandemioista ja muista uhista huolimatta. Kunhan sijoitushorisonttisi on pitkä, ei paniikille ole aihetta. 

Hallitse siis tunteesi äläkä anna pelon, paniikin tai epätoivon vesittää vaurastumistasi. 

3. Ostojen ja myyntien ajoitus

Markkinoita on lähes mahdotonta ajoittaa. Koskaan ei voi olla täysin varma, onko juuri nyt paras aika ostaa tai myydä. Kukaan ei voi varmuudella tietää, milloin ollaan huipulla tai milloin seuraava laskumarkkina alkaa.

Ajallisesti hajautettu sijoitusstrategia suojaa sijoittajaa markkinoiden arvaamattomilta liikkeiltä ja pienentää riskiä sijoittaa koko pottia markkinoiden huipulla. 

Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, ettei koko sijoitettavaa summaa laiteta kerralla osakkeisiin, vaan se jaetaan osiin, jotka sijoitetaan markkinoille säännöllisesti. Jos esimerkiksi olet säästänyt 2000 euroa osakeostoihin, voi olla järkevää sijoittaa summa neljässä 500 euron erässä, esimerkiksi 1–2 kuukauden välein. 

Suurta korjausliikettä ei kannata jäädä kuitenkaan odottamaan, sillä sitä odotellessa voi hyvät tuotot mennä sivu suun. Itse odotin jo vuosi sitten suurempaa korjausliikettä. Odotuksistani huolimatta jatkoin sijoittamista säännöllisesti, sijoitussuunnitelmani mukaisesti. Hyvä niin, sillä muuten odottelu olisi maksanut minulle 90 prosentin tuotot.

4. Et ymmärrä sijoitustesi todellista arvoa 

Sijoittamisessa on erityisen tärkeää ymmärtää, mihin rahansa sijoittaa ja mitä siitä kannattaa maksaa.

Viime aikoina pörssissä on nähty useita raketin lailla nousseita hype-osakkeita, joiden kyytiin sijoittajat ovat hurmiossaan hypänneet. Käytännössä tällainen joukkohysteria saa helposti aikaan sen, että osakkeen hinta nousee taivaisiin, vaikkei nousulle olisi juurikaan konkreettisia perusteita. 

Osakkeen hinta ei sinällään kerro paljoakaan, vaan olennaista on ymmärtää osakkeen arvostustaso. Eli käytännössä se, vastaako osakkeesta maksettava hinta sen nykyistä arvoa. Esimerkiksi Googlen osake on suhteessa halvempi kuin Netflixin, vaikka Googlen osakkeen nykyhinta on viisi kertaa korkeampi. Syynä on se, että Googlen markkinahinta vastaa paremmin sen nykyistä arvostustasoa.

Arvostustasoa voi tarkastella esimerkiksi P/E-luvulla, joka saadaan jakamalla osakkeen hinta osakekohtaisella tuloksella. Käytännössä yrityksen P/E-luku kertoo, kuinka monta vuotta yhtiön pitää tehdä tulosta nykyisellä tasolla, jotta se pystyisi maksamaan osakkeensa sen hetken hinnan takaisin osakkeenostajille. Esimerkiksi Teslan P/E-luku on kirjoitushetkellä huimat 400. Se tarkoittaa, että Teslalla kestäisi nykyisellä tuloksentekokyvyllään 400 vuotta maksaa osakkeensa nykyhinta takaisin kaikille osakkeenomistajille. 

Hype-osakkeiden kuuta hipovat arvostustasot perustuvat usein yltiöoptimistisiin odotuksiin yrityksen tulevaisuuden tuloskasvusta. Jos odotukset eivät täyty, voi osakkeen hinta tulla rymisten alas. 

Älä siis seuraa sokeasti laumaa, vaan perustele itsellesi, miksi osake nousee, ja onko se pyydetyn hinnan arvoinen ja onko kasvuodotuksille todellisia perusteita.  

5. Johdonmukaisen sijoitussuunnitelman puute

Laadi itsellesi sijoitussuunnitelma. Yksinkertainen riittää. Sijoitussuunnitelma on paras kaverisi etenkin laskumarkkinassa ja pörssiromahduksissa. Se auttaa sinua pitämään pääsi kylmänä ja katseesi pitkän aikavälin tavoitteissasi. Se myös kannustaa sinua jatkamaan pitkäjänteistä sijoittamista pörssin vaikeimpina aikoina, jolloin monesti myös tehdään parhaat ostokset. 

Kirjaa paperille esimerkiksi:

  • sijoitushorisonttisi 

    • esim. viisi vuotta, 50 vuotta

  • oma taloustilanteesi 

    • esim. varasi, velkasi, kuukausittain sijoittamiseen säästettävä summa

  • mihin omaisuuslajeihin sijoitat 

    • esim. suorat osakkeet, rahastot

  • kuinka usein sijoitat 

    • esim. kerran kuukaudessa, neljä kertaa vuodessa

Itse esimerkiksi sijoitan joka kuukausi, satoi tai paistoi. Pääsijoitusstrategiani on osta ja pidä, eli en juurikaan myy omistuksiani, ellei jonkin yksittäisen yrityksen toiminnassa tai kasvunäkymissä ole tapahtunut jotain merkittävää negatiivista muutosta.

6. Et opi virheistäsi

Harva sijoittaja välttyy virheiltä. Ne ovat osa sijoitusprosessia, eikä niitä tarvitse turhaan pelätä. Yleensä virheistä tulee todellinen ongelma vasta silloin, jos niistä ei ota opikseen. Sanonta “fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me” pätee siis myös pörssissä.

Olen itsekin tehnyt monenlaisia virheitä, kuten myynyt paniikissa Marimekon ja Nesteen osakkeeni koronakevään 2020 romahduksessa tappiolla pois. Myöhemmin ostin ne kalliimmalla takaisin. 

Tästä ja monesta muusta virheestä huolimatta sijoitukseni ovat tuottaneet erinomaisesti.

Lue lisää: Rahastosijoittajasta osakesijoittajaksi – Miksi ja miten poimia osakkeita?

Lue lisää:Osakepoiminta – millä perusteella valita sinulle oikeat yritykset?

2A6B42F0-053A-4604-B416-29D599414F70.jpeg

Aini Palomo

Yksityissijoittaja, joka haaveilee taloudellisesta riippumattomuudesta ja keskustelee mielellään markkinoiden liikkeistä. Myyntipäällikkö TietoEVRYllä.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Tutustutaan treidaamiseen, osa 1 – Treidaustyylit ja optimointi

Seuraava
Seuraava

Miksi en sijoita korkoihin?