Tiesitkö, että osuuskuntakin voi listautua pörssiin? Arvo Sijoitusosuuskunta näyttää mallia

Kaupallinen yhteistyö: Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo ja Arvo Sijoitusosuuskunta

Sijoitusosuuskunnan pörssilistautumisen ansiosta osuuskunnan jäsenet pääsevät nauttimaan vuosittaisen korkotuoton lisäksi omistuksen arvon kasvattamisesta. Tämä sopii hyvin osuuskunnan pitkäjänteisyyttä korostavaan arvomaailmaan.

Kuva: Mimmit sijoittaa

Osuuskuntien olemassaolon tarkoitus on palvella jäseniään. Ne eroavatkin osakeyhtiöistä siinä, että voittojen tavoittelun ohella tärkeää on lisätä yhteiskunnan hyvinvointia esimerkiksi työpaikkojen kautta. Aikaisemmin kirjoitimme siitä, millaisia osuuskunnat ovat ja, miten ne toimivat. (Suositus artikkelille, jos haluat kerrata yhteiskuntaopin tunneilta unohtuneet perustiedot osuuskunnista!)

Sijoitusosuuskunta Arvo teki rohkean ja perinteisestä poikkeavan peliliikkeen ja listautui viime vuonna Helsingin pörssin First North -listalle. Miten tämä sopii yhteen jäsenten taloudenpidon tukemisen tavoitteen kanssa?  

“Päätettiin ryhtyä uranuurtajiksi ja listautua. Tehtiin se omistajien takia. Uskotaan, että pörssissä hinta kehittyy oikeudenmukaiselle tasolle ja näin ollen ihmisillä on mahdollisuus myydä ja ostaa osuuksia oman elämäntilanteen mukaan”, Arvon sijoitusjohtaja Kati Peltomaa sanoo. 

Peltomaa havainnollistaa tilannetta vertaamalla sijoitusosuuskuntaa osuuskuntamuotoisiin maitotuottajiin. Tähän mennessä Arvo on voinut tarjota jäsenilleen pelkkää vuosituottoa osuuskorkoina, jota on sen toiminnan aikana maksettukin yhteensä kiitettävät 40 miljoonaa euroa. Pörssilistautuminen tarjoaa mahdollisuuden sille, että myös omistuksen arvo nousee ajan mittaan.  

“Taloudenpidon tukeminen on esimerkiksi maidontuottajille sitä, että he saavat myymästään maidosta sovitun hinnan. Meillä sijoitusalalla se on tuotto. On vähän noloa, että tähän asti on ollut vain vuosituotto, eikä mahdollisuutta osuuden arvon kehittymiseen. Kun pitäisi olla molemmat tukijalat mukana, ollaan nilkutettu yhdellä jalalla”, Peltomaa selventää asiaa.  

Arvo on ensimmäinen suomalainen pörssilistautunut osuuskunta. Arvo on ollut pörssissä vasta vuoden päivät, joten Peltomaa arvioi vaikutuksia vielä varovaisesti. Arvo on suljettu osuuskunta eli sen jäsenyyttä ei voi ostaa osuuskunnalta, vaan ainut tapa hankkia jäsenyys on ostaa osuus joltain toiselta.  

“Kaupankäynnin vilkkaus korreloi siten suoraan omistajakunnan vaihtuvuuteen. Isommat kaupungit alkavat korostua sijoittajien kotipaikkoja tarkastellessa.  Samaan aikaan tosi moni vanha omistaja on halunnut pysyä kelkassa eli ihmiset selkeästi näkevät tämän arvon.” 

Sijoitusosuuskunta etsii reiluja sijoituskohteita 

Arvo on luonteeltaan sijoitusosuuskunta. Peltomaan mukaan se toimii pitkälti sijoitusyhtiön tapaan. Erottava tekijä on kuitenkin se, että sijoitusosuuskunnan omistavat sen noin 23 000 jäsentä. 

“Osakeyhtiössä hankitaan osakkeita ja osuuskunnassa osuuksia. Kuka tahansa voi hankkia Arvon osuuden ostamalla sen First North -markkinapaikalta. Osakeyhtiössä maksetaan osinkoa, osuuskunnassa osuuskorkoa. Isoin ero liittyy siihen, että osuuden hankkiessa ei ole pelkkä omistaja, vaan pääsee myös osuuskunnan jäseneksi”, Peltomaa avaa asiaa.  

Sijoitusten tuotto palautetaan jäsenille. Toimintaa ohjaavana sääntönä on, että 60-80 prosenttia tuotoista jaetaan heti seuraavana vuonna jäsenille. 

“Ei jäädä itse istumaan rahan päälle, vaan laitetaan se kiertoon.” 

Lisäksi osuuskuntien tavan mukaisesti se valitsee sijoituskohteensa tarkkaan. Tärkeää on yritysten arvomaailma. Arvo sijoittaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jotka hakevat kasvua.  Arvolle on tärkeää, että se pystyy sijoituksillaan tuottamaan työpaikkoja ympäri Suomen. Se on sijoittanut muun muassa Antell-lounasravintoloihin ja kasvipohjaisia tuotteita valmistavaan Oddlygoodiin.  

“Pyritään olemaan reiluja sijoituskohteiden osalta. Tuottoa haetaan yhdessä yritysten kanssa niin, että se olisi kaikille osapuolille oikeudenmukaista.” 

Vastuullisuus ja kestävyys ovat Peltomaan mukaan tärkeitä elementtejä Arvon toiminnassa.  

“Vastuullisuus on ollut aina sisäänrakennettuna meidän toimintaamme, koska haluamme mahdollistaa kasvua ja elinvoimaa. Sijoituspäätöksissä kokoluokka huomioiden käydään läpi jokaisen yrityksen vastuullisuus. Ei lähdetä sijoituskohteisiin, jotka eivät toimi vastuullisesti.”  

“Helsingin pörssissä ei ole samanlaista toimijaa” 

Mikä on sitten sijoitusosuuskuntaan sijoittamisen vahvuus verrattuna muihin sijoitusmuotoihin, kuten osakeyhtiöihin? 

“Meidän mukanamme tulee arvomaailma. Jos on kiinnostunut sijoittamaan suomalaisiin pk-yrityksiin ja haluaa olla varma, että yritysten ja yhteisöjen elinvoiman kehittäminen huomioidaan sijoitustoiminnassa, niin tässä sen voi varmistaa. Tämä on pitkäjänteistä ja olemme arvoihimme sitoutuneita.” 

Peltomaa uskaltaa väittää, että Helsingin pörssissä ei ole samankaltaista toimijaa.  

“Tapamme sijoittaa on uniikki. Teemme vähemmistösijoituksia eli uskomme, että yhteistyössä yritysten kanssa saamme parempaa tuottoa aikaan. ” 

Osakesijoitukset on hajautettu eri toimialoille ja moniin eri kohteisiin. Sen lisäksi noin puolet Arvon suorista sijoituksista on lainapuolen sijoituksia.  

“Ne ovat vakaampia ja tarjoavat kassavirtatuottoa vuosittain. Jos olisi pelkkiä osakesijoituksia, se olisi riskillisempää.” 

Arvon jäsenistä suurin osa on yksityishenkilöitä. Peltomaata ilahduttaa, että pörssilistautumisen myötä mukaan on tullut yhä enemmän myös nuoria. Paras palaute oli, kun sijoitusmessuilla nuoret opiskelijakaverukset tulivat kertomaan aikovansa perustaa oman sijoitusosuuskunnan Arvon inspiroimina! 

Salla Rajala

Kirjoittaja on yhteiskunnan ilmiöistä kiinnostunut toimittajaopiskelija, joka haluaa lisätä ihmisten välistä empatiaa. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

EU-vaalit 2024 – Äänestäminen on mahdollisuus edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja vapautta

Seuraava
Seuraava

Asiantuntijat kertovat, millaista talouspoliittista keskustelua Suomi oikeasti kaipaa