Tavallinen sijoittaja voi tukea valinnoillaan Ukrainaa sodan keskellä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostattanut monissa halun auttaa. Piensijoittaja voi vaikuttaa osaltaan valitsemalla uudet sijoituskohteensa Venäjän vaikutuspiirin ulkopuolelta.

KUVA: Johanna Taskinen

OP:n pääanalyytikko Antti Saaren mukaan sijoittaja voi vaikuttaa parhaiten Ukrainan tilanteeseen pyrkimällä siihen, että omat sijoitukset ja sijoituspäätökset eivät tue Venäjän sotatoimia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ei sijoita rahojaan venäläisiin yhtiöihin tai yhtiöihin, joiden toiminta tukee Venäjän valtiota.

“On tosiasia, että ruplan arvo romahtaa ja Venäjällä tarvitaan kipeästi ulkomaisia pääomia. Jos nyt sijoittaa venäläiseen yhtiöön, tekee samalla palveluksen Venäjälle”, Saari toteaa.

Venäläisten yhtiöiden lisäksi rahat saattavat päätyä Venäjälle sellaisten yhtiöiden kautta, joiden kotimaa ei ole asettanut talouspakotteita Venäjälle. Esimerkiksi Kiina ei ainakaan toistaiseksi ole pakotteita asettanut.

Mikäli nykyisestä sijoitussalkusta löytyy venäläisiä yhtiöitä, voi niiden myymistä tulevaisuudessa harkita. Tällä hetkellä venäläisten yhtiöiden osakkeista eroon pääseminen on kuitenkin mahdotonta, sillä Venäjän keskuspankki on estänyt osakkeiden myymisen.

Saari muistuttaa, että osakkeista luopuminen ei kuitenkaan itsessään vaikuta yritysten toimintaan samalla tapaa kuin vaikkapa kuluttajien boikotoinnin seurauksena vähentynyt kysyntä.

“Jos myy venäläisen yhtiön osakkeet pois, niin se ei periaatteessa muuta tilannetta. Silloin joku muu ostaa osakkeet ja yhtiö voi jatkaa toimintaansa”, Saari pohtii.

Vältä venäläisten osakkeiden lisäksi venäläisiin yhtiöihin sijoittavia rahastoja

Rahastoihin sijoittava voi noudattaa samaa ohjenuoraa – vältä venäläisiä kohteita. Saari uskoo, että länsimarkkinoille sijoittavissa rahastoissa olevat yhtiöt tekevät yleisesti ottaen voitavansa, jotta varoja ei päädy tällä hetkellä Venäjälle. 

“Rahastoyhtiöt pyrkivät noudattamaan vastuullisia pelisääntöjä ja uskoisin, että nyt – ja jatkossakin – näissä otetaan huomioon Venäjän ja Ukrainan tilanne niin hyvin kuin se on mahdollista. Uskon, että rahastosijoittaja voi olla asian suhteen aika lailla huoleton”, Saari sanoo.

Kunkin rahaston varojen mahdollisesta käytöstä Venäjän markkina-alueella voi tiedustella rahastoa hallinnoivalta taholta. Useat rahastoja tarjoavat tahot ovat jo reagoineet kriisitilanteeseen muun muassa estämällä Venäjä-rahastojen ostamisen.

Venäjällä toimivat ulkomaiset yhtiöt ovat sijoittajalle harmaata aluetta

Saaren mielestä sijoituskohteen eettisyyden määrittely on vaikeampaa Venäjällä toimivien muunmaalaisten yhtiöiden kohdalla. Hän ei itse näe esimerkiksi Venäjällä toimiviin suomalaisyhtiöihin sijoittamista erityisen epäeettisenä.

“On sanomattakin selvää, että tässä tilanteessa tuskin yksikään yhtiö avaa liiketoimintaa Venäjälle. Toisaalta, jos liiketoimintaa on jo siellä, sen kanssa täytyy elää. Siinä ei ole minun mielestäni mitään väärää”, Saari pohtii.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Venäjän valtio saa Venäjällä tuotetuista ja muualle myydyistä tuotteista ja palveluista tuloja. Hän kehottaa jokaista sijoittajaa pohtimaan itse, millaiset sijoitukset ovat oman arvomaailman mukaisia.

“Uskoisin, että monet kansainväliset sijoittajat saattavat olla haluttomia sijoittamaan Venäjään linkittyviin yhtiöihin,” Saari toteaa.

Tietoa yhtiöiden kytköksistä Venäjään voi hakea yhtiöiden julkaisemista materiaaleista, kuten osavuosikatsauksista ja vuosikertomuksista. Lisäksi erilaiset analyysitalot ovat tuottaneet kootusti raportteja aiheesta asiakkailleen.

Pakotteiden rinnalla myös joukkovoimalla on vaikutusta 

Lännen Venäjälle asettamat talouspakotteet ovat jo kääntäneet Venäjän talouden laskuun. Vaikka pakotteiden vaikutus on suuri, kannattaa Saaren mielestä jokaisen pohtia omien sijoitustensa roolia kokonaiskuvassa.

“Venäjän orastava talousahdinko on nimenomaan seurausta länsimaiden asettamista ylätason pakotteista. Minusta joukkovoimaa ei pidä kuitenkaan ikinä vähätellä”, Saari toteaa.

Haastavaksi tilanteen tekee kuitenkin Euroopan riippuvuus Venäjällä tuotetusta energiasta. Eurooppaan ostetaan yhä suuri määrä venäläistä energiaa, jota ilman Euroopan maiden on haastava tulla toimeen lyhyellä aikavälillä.

Tulevaisuutta silmällä pitäen hänestä esimerkiksi uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on varteenotettava vaihtoehto.

“Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen ei vaikuta suoraan käsillä olevaan tilanteeseen, mutta pitkässä juoksussa se voi auttaa muita maita pääsemään irti riippuvuudesta Venäjän energiatuotantoon”, Saari pohtii.

Voit auttaa Ukrainaa sijoittamisen ohella lahjoituksella

Ukrainan suora tukeminen sijoittamisen keinoin on melko haastavaa. Saari kehottaakin edellä mainittujen sijoitustoimien lisäksi jokaista sijoittajaa pohtimaan, laittaisiko tässä kuussa rahaa sijoitusten sijaan johonkin lukuisista hyväntekeväisyyskampanjoista.

“Uskon, että eettisestä näkökulmasta suurin vaikutus on sillä, että lahjoittaa rahaa Ukrainaan jonkun järjestön kautta. Summan ei tarvitse olla iso. Moni on jo näin tehnytkin”, Saari summaa.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

”Kun kaikki ovat piilossa pommisuojissa, ei kukaan voi mennä töihin” – Paras tapa auttaa Ukrainaa ovat rahalahjoitukset

Seuraava
Seuraava

Lukijat kysyvät, Keskuskauppakamarin pääekonomisti vastaa – näin Venäjän aloittama sota vaikuttaa talouteen