Talouden puhutuimmat: Turismi kukoistaa ja sähkötuki saanee jatkoa, mutta vakaus on loppu
Talousmaailman puhutuimmat aiheet lyhyesti. Sähkötukea nostettaneen, mutta pitkä vakauden aika taloudessa on ohi. Suomi houkuttelee taas turisteja, Levillä on rikottu jo matkailuennätyksiä.
Valtio valmistelee niin kutsutun sähkötuen jakamista
Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti keskiviikkona 25.1., että hallituspuolueet ovat sopineet sähköhyvityksen yksityiskohdasta.
Niin kutsuttua sähkötukea voi hakea, mikäli oma sähköenergianhinta on ollut yli 10 senttiä per kilowattitunti. Hallitus sopi myös, että sähkön vähittäismyyjien tulisi myöntää sähkölaskujen maksuajan pidennyksiä asiakkaille huhtikuun loppuun asti.
Esitys on vielä hallituksen viilattavana, mutta hallitus pyrkii viemään esityksen eduskunnalle mahdollisimman pian.
Turismi kukoistaa taas pohjoisessa
Lensin vastikään Lontoosta Helsingin kautta Suomen pohjoisimmalle lentokentälle Ivaloon. Ivaloon saakka kanssani jatkoi Lontoosta peräti 36 matkustajaa. Pohjoisessa tunnelma on muutaman hiljaisen koronavuoden jälkeen muuttunut jälleen kansainväliseksi, kun matkailijoita eri puolelta maailmaa on riittänyt.
Suomi on jo vuosia panostanut matkailuun. Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestö MaRan mukaan matkailun vaikutus bruttokansantuotteeseen on noin 8 prosentin luokkaa. Matkailun ennätysvuonna 2019 turismi toi Suomeen 5,3 miljardia euroa.
Korona-aikaan suomalaiset hurahtivat kotimaanmatkailuun, mutta kansainvälinen turismikin kukoistaa taas. Lapin Kansa uutisoi, että vaikka matkustajamäärät eivät viime vuonna yltäneet ihan vuoden 2019 tasolle, Lapin pääkaupungiksi tituleerattu Rovaniemi sai ennätykselliset 355 miljoonaa euroa matkailusta. Talvikausi 2022-2023 ylipäätänsä on alkanut erittäin vahvasti, ja esimerkiksi Levillä on rikottu jo vanhoja ennätyksiä, kertoo Yle.
Matkailubuumi sijoittuu tällä hetkellä kuitenkin vaan Pohjois-Suomeen. Ylen mukaan muu Suomi on noin 50 prosenttia jäljessä pandemiaa edeltävistä matkailijamääristä.
HS: 40 vuoden vakaa talous- ja markkinajakso muuttuu
Vuosi 2022 tullaan muistamaan energiakriisistä ja inflaatiosta, eikä valoa ihan vielä tunnelin päässä näy. Sijoitusstrategi Wei Li sanookin Helsingin Sanomien haastattelussa, että nyt 40 vuoden vakaa jakso taloudessa ja markkinoilla muuttuu.
Vakaan jakson aikana kapasiteetti kasvoi jatkuvasti, väestönkehitys oli hyvää ja globalisaatio kehittyi. Vakaan jakson aikana myös valtion puolustusmäärärahoja pystyttiin leikkaamaan ja käyttämään muuhun.
Li kertoo HS:n haastattelussa, että nyt positiivinen kehitys on loppunut ja kääntynyt jopa negatiiviseksi. Inflaatio ja talouden äkkinäiset liikkeet tulevat heiluttamaan myös sijoittajien markkinoita ennenäkemättömin tavoin, ennustaa Li.
Innokkaimmat jo ennustavat, että jos inflaatio saadaan pian kuriin, alkavat korot laskea vielä vuoden 2023 aikana. Li ei kuitenkaan usko tähän ennusteeseen, koska talouden taantuma ei juuri näy osakkeiden hinnoissa. Tämä tarkoittaa vielä alamäkeä sijoittajille.