Suomen ensimmäinen feministinen ekonomisti puhuu TikTokissa taloudesta kansantajuisesti – ”Epätasa-arvo ei ole keskiössä talouspiireissä”
Anni Marttinen työskentelee Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:ssa ekonomistina. Seuraavaksi kauppatieteiden maisteri haaveilee muun muassa ulkomailla työskentelystä.
Tinja Hokkanen, teksti
Anniina Ståhlberg, kuvat
SAK:n ekonomistina työskentelevä Anni Marttinen, 29, oli peruskoulussa kiinnostunut kaikista aineista. Hyvä yhteiskuntaopin opettaja kuitenkin herätti erityisen kiinnostuksen talouteen. Kansantaloustieteen kurssilla Marttinen huomasi jatkuvasti kyselevänsä lisätietoa opettajalta.
Lopulta opettaja sanoi Marttiselle, että hänen täytyy hakea yliopistoon, jos haluaa ymmärtää kaiken. Taloudesta kiinnostunut lukiolainen haki yliopistoon ja pääaineeksi valikoitui taloustiede.
”Mielestäni taloustiede on todella hyvä aine, jos haluaa ymmärtää yhteiskuntaa. Talous vaikuttaa kaikkiin”, Marttinen toteaa.
Feminismistä ja taloudesta
Marttinen kertoi viime viikolla Instagram-tilillään, että vuoden 2022 alussa hän aloittaa pääekonomistina Suomen sosiaali ja terveys ry:ssä.
Tampereella kauppatieteitä opiskellessaan Marttinen huomasi, ettei omaksunut niin sanottua perinteistä kauppislaista olemusta.
Ollessaan ensimmäisessä oman alansa työpaikassa Euroopan keskuspankissa Marttinen ymmärsi, kuinka paljon hän itse oli kokenut seksuaalista häirintää vuosien varrella. Tuolloin me too -liike oli noussut ihmisten tietoisuuteen.
”Ei näistä asioista ollut tilaa puhua siinä äijäkulttuurissa.”
Marttinen kokee feminismistä puhumisen tärkeäksi ja onkin löytänyt sosiaalisesta mediasta luonnollisen väylän siihen. Hän pyrkii rikkomaan perinteistä talousalan stereotypiaa. Häntä onkin tituleerattu Suomen ensimmäiseksi feministiseksi ekonomistiksi.
Feminismin ja tasa-arvon lisäksi Marttiselle on tärkeää, että taloudesta puhutaan mahdollisimman selkeästi ja niin sanotusti kansantajuisesti. Koronapandemian alussa Marttinen löysi tiensä sosiaalisen median kanavaan TikTokiin. Siellä hän puhuu nyt talouden eri aiheista erilaisten videoiden muodossa.
”TikTok mahdollistaa vakavien ja vaikeidenkin aiheiden viihteellisen ja kevyen käsittelyn ja tekee niiden ymmärtämisestä helpompaa”, Marttinen miettii.
Marttinen on saanut TikTok-videoistaan paljon positiivista palautetta. Hänet on muun muassa kutsuttu yrityksiin kouluttamaan työntekijöitä siitä, miten erilaisten asiantuntijoiden kannattaisi kanavaa käyttää.
”Ei ole asiantuntijalle helppoa tiivistää kymmenen sivun asiaa paperilta 30-sekuntiseksi videoksi. Olen joskus tehnyt yhtä TikTok-videota neljä tuntia.”
”Talous ei ole vaikeaa”
Keväällä 2023 Anni Marttinen julkaisee kirjan, jossa puhutaan taloudesta kansantajuisesti. Marttinen on maininnut kirjan julkaistavan juuri ennen eduskuntavaaleja. Hän pitää tärkeänä, että jokainen ymmärtäisi taloutta.
”Kirja on ystävilleni ja perheelleni. Tarkoitan sillä sitä, että se on ihan kaikille. Usein, kun puhun taloudesta läheisilleni, saan vastaukseksi, etteivät he ymmärrä. Se harmittaa minua. Eivät nämä ole vaikeita asioita, meille ei vain opeteta niitä.”
Marttinen kokee, että on jo vuosien ajan saanut asia toisensa perään tehdä itseään kiinnostavia asioita ja projekteja. Vuoden 2023 ja kirjan julkaisemisen jälkeen unelmissa häämöttää tietynlainen tasaisempi arki.
Marttinen haaveilee, että pääsisi jälleen ulkomaille töihin. Sen vuoksi hän aikookin kirjoittaa taloustieteen väitöskirjan.
”Jos haluaa taloustieteilijänä kansainvälisen uran, maisterintutkinto ei riitä.”
Marttinen kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa, eikä pulaa töistä ole.
”Projekteja satelee joka suunnasta eikä minun tarvitse itse enää niin sanotusti painaa niin kovasti kuin mitä tässä vuosia on tullut tehtyä”, Marttinen iloitsee.
Lue lisää: Sointu Borg: “Jos ovet eivät aukea, ne potkitaan auki”
Lue lisää: Sara Salmani: "Minua motivoi työn merkitys”
Tinja Hokkanen, teksti
Maija Huitu, tekstin editointi
Anniina Ståhlberg, kuvat
Julkaistu 1.12.2021 © Mimmit sijoittaa Oy