Sijoitushuijausten psykologia – Näin huijari lunastaa uhrin luottamuksen

Sijoitushuijausten yleistymisen myötä myös huijareiden uhreja on yhä enemmän. Erikoispsykologi ja tietokirjailija Maarit Lassander kertoo, millaisilla keinoilla rikolliset onnistuvat huijaamaan rahaa ihmisiltä.

Haluatko kuunnella jutun? Siirry Mimmien Spotify-kanavalle.

“Monet huijarit pyrkivät luomaan tuttuuden ja luotettavuuden vaikutelmaa”, kertoo erikoispsykologi ja tietokirjailija Maarit Lassander.

Luottamusta voi luoda esimerkiksi tarinoilla muiden ihmisten kokemuksista. Kesän juttusarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin, että huijarit pyrkivät herättämään huomion tekaistuilla uutisilla, joissa julkisuuden henkilöt kertovat tekemistään voitoista. Lassanderin mukaan myös tavallisten ihmisten kokemukset herättävät huomiota.

Monissa sijoitushuijauksissa tyypillinen uhrille nimitetty “henkilökohtainen neuvoja” luo tuttuuden vaikutelmaa. Huijarit ovat ystävällisiä ja vaikuttavat välittävän “asiakkaistaan”.

Tuttavallisuuden rinnalla Lassanderin mukaan huijaukset perustuvat usein kiireen tunteeseen. Uhrille uskotellaan, että hänen täytyy toimia nopeasti. Lisäksi huijauksissa halutaan luoda ihmiselle tunne, että hän on erityisen onnekas päästessään mukaan sijoitustoimintaan.

Äkkirikastuminen houkuttelee pitkäjänteistä sijoittamista enemmän

Lassanderin mukaan ihmisille on tyypillistä toivoa voittavansa esimerkiksi lotossa, mutta pitkäkestoisen säästämisen vaikutuksia on vaikeampi nähdä.

“Epätodennäköiset voitot houkuttavat ja tuntuvat tärkeiltä, kun taas monet todennäköiset asiat, kuten puskurirahaston ja vakuutusten tarve, jäävät helpommin huomiotta”, Lassander kertoo.

Medialla on oma roolinsa ihmisten asenteissa ja uskomuksissa. Jos huomio kiinnittyy ainoastaan sijoituksilla nopeasti rikastuneisiin henkilöihin, voi ihmisille muodostua epärealistinen kuva sijoittamisesta. Lassanderin mukaan media ei myöskään kiinnitä tarpeeksi huomiota rahansa huijauksissa menettäneisiin henkilöihin, jolloin ihmisten tietämys aiheesta jää puutteelliseksi.

“Mitä suurempi mahdollisuus on rikastua, sitä optimistisempia ihmiset usein ovat. Silloin jäävät käytännön kysymykset helposti kysymättä.”

Huijaukset ovat taitavasti rakennettuja

Lassander korostaa, että huijatuksi voi joutua, vaikka olisi taitava tunnistamaan huijauksen merkkejä jollain toisella talouden tai elämän osa-alueella.

Sijoitushuijaukset muuttuvat jatkuvasti, kun rikolliset keksivät uusia tapoja toimia. Ne ovat usein taitavasti rakennettuja, eikä huijauksen tunnistaminen ole helppoa.

“Jos emme ole tutustuneet tai törmänneet juuri kyseiseen huijaukseen muotoon, tai ala ei muuten tuttu, on vaikeampi arvioida, mikä on normaalia ja millaisiin asioihin kannattaisi kiinnittää huomiota”, Lassander tiivistää.

Lassanderin mukaan tärkein taito huijausten ehkäisemisessä on itsetuntemus. Omaa asiantuntemusta tai kykyjä tunnistaa huijauksia ei kannata yliarvioida. Sen sijaan on tärkeää uskaltaa kysyä kysymyksiä ja pohtia sijoituspäätöksiä rauhassa.

Irti häpeästä – huijatuksi joutuminen ei ole uhrin syy

Lassanderin mukaan häpeä saa huijauksen uhrin yleensä piilottelemaan tapahtunutta, mikä hyödyttää huijareita. Tämän vuoksi häpeästä tulisi yrittää päästä eroon esimerkiksi puhumalla kokemastaan.

“Puhuminen ja kokemusten jakaminen mahdollistaa vertaistuen, oman surun ja pettymyksen käsittelyn”, Lassander kertoo.

Puhumisella on myös yhteiskunnallinen hyöty, sillä mitä enemmän aihetta tuodaan yleiseen tietoon, sitä vaikeampi huijareiden on toimia. 

“Tärkeintä on mielestäni se, ettei ihmisiä syyllistetä siitä, että he uskoivat huijauksiin. Kenenkään henkilökohtaiset ominaisuudet eivät ole niihin syynä. Kyseessä on rikollinen toiminta, jonka uhriksi monet valitettavasti joutuvat.”

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Epäiletkö joutuneesi sijoitushuijauksen uhriksi? Toimi näin!

Seuraava
Seuraava

Kolikon kääntöpuoli – virtuaalivaluutat huijausten välineenä