Epäiletkö joutuneesi sijoitushuijauksen uhriksi? Toimi näin!
Joskus houkuttelevalta tuntunut sijoitus paljastuukin huijaukseksi. Finanssiala ry:n johtaja Niko Saxholmin mukaan huijatuksi joutuneen pitää muistaa kaksi asiaa: yhteys pankkiin ja rikosilmoitus poliisille.
Haluatko kuunnella jutun? Siirry Mimmien Spotify-kanavalle.
Finanssiala ry:n varautumisesta, infrastruktuurista ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoo, että mitä nopeammin pankkiin ottaa yhteyttä, sitä paremmat ovat mahdollisuudet saada menetetty omaisuus takaisin.
“Pankeilla on omat kansainväliset pelisäännöt virheellisten ja rikolliseksi epäiltyjen maksujen pysäyttämiseen, eikä siihen tarvita poliisin määräyksiä tai rikosilmoituksia”, Saxholm kertoo.
Seuraava askel on rikosilmoituksen tekeminen. Saxholmin mukaan ilmoitus kannattaa tehdä vasta sitten, kun pankki on ehtinyt toimittaa tietoja tapahtuneesta, jotta tiedot voidaan liittää rikosilmoitukseen. Pankit ja viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä. Rikosilmoitusten avulla on helpompi luoda tilannekuvaa liikkeellä olevista petoksista.
Sijoitustaidot ennaltaehkäisevät huijauksia
Huijatuksi tulemisen riskiä voi pienentää tutustumalla tavallisimpiin huijaustyyppeihin ja huijausten psykologiaan. Tieto siitä, millaisia huijauksia on olemassa ja ymmärrys sijoittamiseen liittyvästä aikajänteestä on Saxholmin mukaan tärkeää.
“Äkkirikastumisen konsepti ei kuulu rationaaliseen oman talouden pitkäaikaiseen suunnitteluun”, Saxholm tiivistää.
Hän kehottaa kaikkia aloittelevia sijoittajia keskustelemaan ensimmäisenä oman pankkinsa kanssa. Pankista saa hyvät perustiedot omista mahdollisuuksista, sillä laki edellyttää pankkeja neuvomaan asiakasta hänelle sopivaan sijoittamiseen.
“Eniten mielenrauhaa sijoittamisen maailmassa minulle on antanut se, kun oma tavoite sijoittamiselle on kirkkaana mielessä, ja sitä tavoitetta voi noin kerran vuodessa päivittää oman pankin kanssa”, Saxholm kertoo.
Myös terve epäluulo liian hyviä tarjouksia kohtaan on Saxholmin mukaan hyvä pitää mielessä. Liian hyvältä kuulostava sijoitus saattaa olla huijaus.
“Ihmiset menettävät rahojaan googlettaessaan ”bitcoinit halvalla”, ja laittavat rahansa halvimmalla myyvälle, joka yleensä paljastuu täydeksi huijaukseksi”, Saxholm kuvailee.
Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, ettei laita rahojaan mihinkään, mitä ei ymmärrä. Esimerkiksi virtuaalivaluuttojen maailmassa huijaukset ovat yleistyneet.
Huijausten torjuminen ei ole yksin sijoittajan vastuulla
Lainsäädäntöpuolella on vastikään varmistettu, että erilaiset tavat huijata nyt ja tulevaisuudessa ovat säädelty rangaistaviksi.
“Pahin tilanne olisi sellainen, missä ihmiseltä viedään omaisuus jollain uudella innovatiivisella tavalla, mutta kyse ei ole rikoksesta”, Saxholm sanoo.
Rikosten tutkiminen on myös osa ennaltaehkäisyä. Saxholmin mukaan poliisin, pankkien sekä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin välinen yhteistyö on parantunut koko ajan.
Lisäksi Saxholm mainitsee, että toimijat, kuten Mimmit Sijoittaa, Finanssiala Ry ja Kuluttajaliitto tekevät tärkeää työtä lisätäkseen ihmisten tietoutta huijauksista ja niiden välttämisestä.
Huijauksen uhriksi joutunut voi saada tukea esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen chatista.