Kolikon kääntöpuoli – virtuaalivaluutat huijausten välineenä
Kiinnostus virtuaalivaluuttoja kohtaan on viime vuosina kasvanut huimasti. Sijoittajat eivät kuitenkaan ole ainoita, joita virtuaalivaluuttojen, kuten kryptojen, tuomat mahdollisuudet houkuttelevat. Myös rikolliset ovat oppineet hyödyntämään niitä omiin tarkoituksiinsa. Keskusrikospoliisin johtava virtuaalivaluutta-asiantuntija Patrik Elias Johansson kertoo, miksi virtuaalivaluuttojen rooli sijoitushuijauksissa on kasvanut.
Haluatko kuunnella jutun? Siirry Mimmien Spotify-kanavalle.
Virtuaalivaluutat ovat digitaalista rahaa, jotka perinteisestä fiat-rahasta poiketen eivät ole pankin tai viranomaisten liikkeelle laskemia tai hallinnoimia. Niiden arvon perustuu kysyntään ja tarjontaan.
Virtuaalivaluutan ostaminen ja myyminen tapahtuu vaihtopalveluiden avulla. Palveluissa perinteinen fiat-raha muutetaan virtuaalivaluutaksi ja toisin päin. Vaihtopalvelut ovat siis ikään kuin virtuaalivaluuttojen pörssejä tai kauppapaikkoja.
Vieras sijoituskohde ja suuret odotukset altistavat huijauksille
Keskusrikospoliisin johtava virtuaalivaluutta-asiantuntija Patrik Elias Johansson toteaa, että virtuaalivaluutat ovat olleet kuuma puheenaihe jo vuosia. Netti on täynnä tarinoita virtuaalivaluutoilla rikastuneista henkilöistä.
Ilmapiiri, jossa puhutaan enemmän virtuaalivaluutoilla tehdyistä voitoista kuin tappioista, tarjoaa Johanssonin mielestä huijareille paljon mahdollisuuksia.
“Moni ihminen on varmasti ajatellut, että virtuaalivaluuttaan sijoittamalla olisi mahdollisuus saada lisäansioita tai jopa rikastua kunnolla”, hän toteaa.
Tällainen ajattelutapa saattaa houkutella kokeilemaan onneaan ilman riittävää perehtymistä. Huijarit voivat hyödyntää virtuaalivaluuttojen hankalaa terminologiaa ja luvata lähes varmoja voittoja olemattomalla riskillä.
Virtuaalivaluutat tarjoavat rikollisille uusia keinoja huijata rahaa
Kaava on usein samanlainen kuin muissakin sijoitushuijauksissa: uhriin saatetaan ottaa suoraan yhteyttä ja tarjota ainutlaatuiselta tuntuvaa sijoitusmahdollisuutta. Uhri voi myös itse löytää sijoituskohteen esimerkiksi tekaistun uutisen kautta tai uusia sijoitusmahdollisuuksia etsiessään.
Virtuaalivaluuttapertoksessa uhri itse siirtää yleensä vaihtopalvelun kautta rahaa joko omaan tai huijarin virtuaaliseen lompakkoon, josta eri välivaiheiden kautta huijari siirtää rahat omalle pankkitililleen.
Huijarin nettisivut saattavat olla taitavasti tehty kopio esimerkiksi jostain tunnetusta kryptovaluuttoihin keskittyvästä sijoitussivustosta. Huijarit voivat myös hyödyntää oikeita virtuaalivaluuttapalveluita, jolloin palveluun avataan uhrille asiakkuus, jota huijarit hallinnoivat.
Johansson tiivistää virtuaalivaluuttojen hyödyt huijareille kolmeen kategoriaan: rahojen nopea liikkuminen, työläämpi jäljittäminen sekä suurempi anonymiteetti perinteiseen rahaan verrattuna.
Se, että rahat liikkuvat nopeasti myös valtiorajojen yli, eikä niiden takana ole pankkia tai muuta keskusorganisaatiota, takaa sen, ettei siirtoa voi enää peruuttaa. Tämä hyödyttää huijaria. Rahojen työläämpi jäljittäminen taas johtuu siitä, että taitavat huijarit tietävät, kuinka virtuaalivaluuttamaailmassa voidaan kierrättää varoja tehokkaasti.
Johansson kuitenkin huomauttaa, että työläämmästä jäljittämisestä huolimatta poliisilla on työkaluja virtuaalihuijareiden nappaamiseen. Datan julkisuudesta on usein itse asiassa hyötyä poliisille.
Sijoittamisessa on aina riskejä – virtuaalivaluutat eivät ole poikkeus
Johanssonin mielestä virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on pääsääntöisesti turvallista, mutta siihen liittyy kuitenkin riskejä ja mahdollisuuksia tulla huijatuksi.
“Sijoittajan näkökulmasta suurin riski liittyy varmaankin virtuaalivaluuttojen kovaan arvonvaihteluun, minkä takia sijoitusten arvo voi tippua äkillisesti ja selittämättömistä syistä joskus jopa nollaan”, Johansson kertoo.
Oman riskinsä luovat myös vaihtopalvelut, joiden luotettavuudesta ei voi aina mennä takuuseen. Johanssonin mukaan osa vaihtopalveluista on järjestänyt toimintansa hyvin ja luotettavasti, mutta joukosta löytyy myös hämärämpiä toimijoita ja suoranaisia huijauksia.
Virtuaalivaluutat osana rikollista toimintaa
Johanssonin mielestä virtuaalivaluuttojen suurimmat ongelmat liittyvät niiden käyttöön rikollisessa toiminnassa, kuten darknet-kaupankäynnissä.
“Virtuaalivaluuttoihin liittyy merkittäviä riskejä esimerkiksi laittomien aineiden tai tavaroiden pimeässä kaupassa, rahanpesussa ja terrorismin rahoittamisessa”, Johansson kertoo.
Virtuaalivaluuttojen käyttö osana rikollista toimintaa kasvaa jatkuvasti. Tarkkaa määrää rikolliseen toimintaan liittyvistä virtuaalivaluuttatransaktioista on kuitenkin vaikeaa arvioida.
“Virtuaalivaluutat ovat neutraalia teknologiaa, jotka mahdollistavat arvon siirtämisen tietoverkkojen välityksellä. Valitettavasti tällaista teknologiaa voi hyvän lisäksi käyttää periaatteessa mihin tahansa rikolliseen toimintaan, johon raha liittyy jollain tavalla.”
Virtuaalivaluuttapetoksiin kytkeytyy niin kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus kuin yksittäiset huijarit, joten erilaisten huijausten kirjo on laaja. Suomessa virtuaalivaluuttapetoksia tutkitaan paikallispoliisilaitoksissa, mutta kaikkein vakavimmat tapaukset päätyvät Keskusrikospoliisille. Johanssonin mukaan poliisissa tulee panostaa osaamisen kasvattamiseen ja kehittämiseen, sillä rikollisten osaaminen ja resurssit kasvavat jatkuvasti.
”Muuten ollaan pahoissa ongelmissa muutamien vuosien päästä. Varallisuutemme muuttuu koko ajan suuremmissa määrin digitaaliseksi”, hän summaa.
Taustatietojen selvittäminen on sijoittajan omalla vastuulla
Johansson korostaa taustatietojen tärkeyttä. Mielenkiintoisen sijoitusmahdollisuuden ilmaantuessa kannattaa ensimmäiseksi etsiä tietoa kyseisestä sijoitustuotteesta netistä. Jos mitään ei löydy, on syytä olla varovainen.
Hälytyskellojen tulisi soida viimeistään siinä vaiheessa, jos sijoituspalveluita tarjoava yritys pyytää sijoittajaa asentamaan laitteelle jonkin ohjelman, kuten etäkäyttöohjelman. Silloin kyseessä on todennäköisesti huijaus.
“Jos henkilö päättää sijoittaa virtuaalivaluuttaan, kannattaa valita sellainen palveluntarjoaja, jolla on hyvä maine ja paljon tyytyväisiä asiakkaita”, Johansson tiivistää.