Sijoittajatarinani: Näin minusta tuli pörssin lähettiläs

Aivan jokaisen kannattaisi aloittaa sijoittaminen. Kun aikaa on runsaasti, voi pienilläkin summilla vaurastua korkoa korolle -ilmiön ansiosta.

Kuinka pörssin lähettilääksi pääsee ja miksi se kannattaa? Kuva: Mimmit sijoittaa

”Moikka Ninni! Pörssigaalan tuomaristo on valinnut sut vuoden Nuori sijoittaja -palkinnon 5. finalistin joukkoon!” Näin kuului WhatsApp-viesti, jonka vastaanotin viettäessäni joululomaa Belgiassa vuonna 2022. Lähettäjä oli Pörssisäätiön markkinoinnin asiantuntija, nykyinen kollegani.

Kyllähän se yllätti, vaikka sijoittaminen olikin minulle jo tuolloin eräänlainen tavaramerkki. Osake- ja rahastosijoittamisesta olin puhunut useamman vuoden ajan niin luokkahuoneissa, messuhalleissa kuin Suomen Pankissakin. Valtakunnan mediakin oli ehtinyt kiinnostua ajatuksistani, vaikka olin vasta 21-vuotias.

Silti yllätyin, kuten aina tapaan yllättyä, kun minua pyydetään mukaan sijoituskuvioihin. Olen nimittäin varsin tavanomainen osake- ja rahastosäästäjä, jolta ei kerskailemisen arvoisia pikavoittoja löydy. Ennen lukiovuosiani tuskin tiesinkään sijoittamisesta, sillä kotonani ei aiheesta liiemmin puhuttu. Mitä siis oikeastaan tapahtui, ja miten sijoittamisesta tuli lempiaiheitani yhteiskunnallisena keskustelijana?

Lukiolaisena Pörssilähettilääksi

On vuosi 2019 ja seison jylhän kivitalon ovilla Helsingin keskustassa. Astuisin ensimmäistä kertaa Pörssitaloon, jossa Helsingin pörssin pääkonttorikin sijaitsee. Määränpääni oli kuitenkin toinen, nimittäin talon neljännessä kerroksessa toimiva Pörssisäätiö. Olin törmännyt Pörssisäätiön Pörssilähettiläsohjelmaan sosiaalisessa mediassa ja yhteiskunnallisista teemoista kiinnostuneena lukiolaisena hakenut empimättä mukaan.

Pörssilähettiläät ovat Pörssisäätiön kouluttamia nuoria vapaaehtoisia, jotka kiertävät puhumassa säästämisestä ja sijoittamisesta yhdeksäsluokkalaisille ympäri Suomen. Maksuttomassa kolmen päivän koulutuksessa tutustutaan niin osake- ja rahastosijoittamisen saloihin, markkinoiden toimintaan kuin vastuullisuusteemoihinkin. Lisäksi koulutus palkitsee esiintymiskokemuksella ja uusilla ystävillä. Pörssilähettilään tunnistaa selkeäsanaisesta talouspuheesta sekä oranssista hupparista.

Olin jännittynyt, sillä minua odotti ryhmähaastattelu Pörssisäätiön tiloissa. Koin epävarmuutta puutteellisesta taloustietämyksestäni, joka ulottui lähinnä peruskysymyksiin. Sijoittamisesta en tiennyt oikeastaan mitään.

Haastattelussa kuitenkin valkeni nopeasti, ettei ketään paheksuttaisi keskeneräisyyden vuoksi. Sain huoletta kertoa innostuksestani, jonka ansiosta Pörssilähettiläsohjelman ovet avautuivatkin minulle. Muutaman viikon kuluttua istuin jälleen Pörssisäätiön neuvotteluhuoneessa muiden nuorten kanssa – koulutus oli alkanut. 

Aikani Pörssilähettiläänä

Suoritettuani lähettiläskoulutuksen olin valmis kouluvierailuille. Sijoittamisesta puhuminen jännitti erityisesti siksi, etten ensimmäisiä vierailuja tehdessäni ollut itsekään sitä aloittanut. Onneksi esittämään ei tarvinnut mennä yksin, sillä Pörssilähettiläät toimivat lähtökohtaisesti pareissa.

Jokainen vierailu tuntui edellistä helpommalta ja pian huomasin puhuvani sijoittamisesta kuin vanha tekijä. Itsevarmuutta nostatti myös oman sijoittajataipaleeni ensimmäiset askeleet, jotka otin keväällä 2020 tekemällä kuukausisäästösopimuksen sekä pari suoraa osakesijoitusta. Samana vuonna etenin Pörssilähettiläsohjelmasta tutoriksi uusia lähettiläitä kouluttamaan.

Pörssilähettiläsaikani on sisältynyt paljon sellaistakin, mitä en olisi koskaan osannut kuvitella. Olen puhunut valtakunnallisilla Sijoittajamessuilla sekä päässyt vaikuttamaan Kotimaisen omistamisen ohjelmaan. Olen tuottanut sisältöä, ollut haastateltavana sekä tavannut sijoitusmaailman kärkinimiä. Palkitsevinta on kuitenkin ollut innostaa uusia ihmisiä sijoittamisen pariin sitkeitä myyttejä murtamalla. Kuten Pörssilähettilähettiläiden esityksessäkin todetaan, aloittaa voi vaikka kolmella eurolla!

Vakautta, vaurautta ja unelmia

Pörssilähettiläiden viesti yhdeksäsluokkalaisille on selkeä: aivan jokaisen kannattaisi aloittaa sijoittaminen. Kun aikaa on runsaasti, voi pienilläkin summilla vaurastua korkoa korolle -ilmiön ansiosta.

Talouskasvatuksesta hyötyy niin yksilö kuin yhteiskuntakin. Suomalaisten kotitalouksien velkaantuneisuus sekä eläkkeiden karu tulevaisuus ovat jo itsessään varteenotettavia syitä panostaa nuorten sijoitusosaamiseen. Säästöjen makuuttaminen pankkitilillä on myös koko kansantalouden tappio, sillä yritykset tarvitsevat rahoitusta innovoidakseen.

Sijoittaminen on ennen kaikkea mahdollisuus toteuttaa omia unelmia. Haaveilitpa sitten matkustelusta, omakotitalosta tai yrityksen perustamisesta, tulevat taloustaidot taatusti tarpeen.

NINNI NORRA

Palkittu yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä Pörssisäätiön Pörssilähettiläs-alumni ja korkeakouluharjoittelija. Norra on ajatushautomo Olea Think ry:n perustaja ja puheenjohtaja, Tähdistö-lehden päätoimittaja sekä entinen EU-edustaja. Norra opiskelee kauppatieteitä Aalto-yliopistossa ja harrastaa vapaa-ajallaan klassista musiikkia.


Perustiedot Pörssilähettiläsohjelmasta?!

<3 Pörssisäätiön vuonna 2017 käynnistämä koulutusohjelma peruskoulusta valmistuneille 15-20 -vuotiaille nuorille

<3 Maksuton koulutus keskittyy osake- ja rahastosijoittamisen perusteisiin sekä sivuaa myös verotuksen, vastuullisuuden ja rahoitusmarkkinoiden yleisiä teemoja.

<3 Koulutuksen jälkeen Pörssilähettiläät pääsevät vierailemaan koululuokissa, joissa yhdeksäsluokkalaisille opetetaan selkeäsanaisesti ja samaistuttavasti osake- ja rahastosijoittamisen alkeet. Pörssilähettiläsvierailu on koululle maksuton ja vierailut toteutetaan vapaaehtoisvoimin.

<3 Ennakkotietoja ei tarvita. Ohjelma sopii kaikille sijoittamisesta innostuneille ja kiinnostuneille.

<3 Toisen asteen opiskelijoilla mahdollisuus ansaita opintopisteitä suorittamalla ohjelman.

Pörssisäätiö on sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio, joka edistää kaikkien suomalaisten vaurastumismahdollisuuksia osakesijoittamisen kautta.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Näkökulma: Voiko vasemmistolainen sijoittaa?

Seuraava
Seuraava

Hinnat nousevat, opiskelijoiden asumisen tuet laskevat ja osa yrittäjistä on hankalan päätöksen edessä