Raskaus muutti kaiken

Kun raskaustesti näyttää positiivista, voi elämä heittää kuperkeikkaa. Miltä tuntuu, kun tulee äidiksi nuorena ja taloudellinen tilanne ei ole vakaa? Anna Korhonen kertoo, kuinka äitiys johti lopulta yrittäjyyteen.

KUVA: Hanna Tikander

KUVA: Hanna Tikander

Muistan kirkkaasti elämäni päälaelleen muuttaneen hetken. Se oli kesäpäivä Arabianrannassa. Opiskeluarki Vaasassa oli juuri vaihtunut kesätyöhön Helsingissä, ja odotimme mieheni kanssa innolla syksyn opiskelijavaihtoa Balilla. 

Tuona samaisena päivänä tikkuun piirtyi kaksi hentoa viivaa. Elämäni sai uuden ulottuvuuden, minusta tulisi äiti. 

En luopunut mistään, vaan lähdin Balille, aivan kuten olimme mieheni kanssa suunnitelleet. Koska raskausaika sujui hyvin, nautimme Indonesian auringosta aivan raskauteni loppumetreille saakka.

Kun sain esikoiseni, olin 21-vuotias opiskelija. Lienee sanomattakin selvää, että rahaa oli vain vähän. Siispä harjoittelin taloudenhallintaa vaippaostoksilla, kirjaimellisesti.

Äitiysvapaa ei kuitenkaan ollut pelkästään vaippa- tai pilttiostoksilla ravaamista. Se mahdollisti minulle luovan tauon ja antoi tilaa uusille ajatuksille. Pian huomasin unelmoivani yrittäjyydestä. Yrittäjänä voisin nimittäin yhä enemmän vaikuttaa siihen, mistä ja milloin tuloni saan.

Sain ensimmäisen yritysideani vauvavuonna. Viettäessäni esikoiseni kanssa paljon aikaa kotona ilman äitiverkostoa, heräsi idea äitien hyvinvointitapahtumien järjestämisestä. Tapahtumien perusidea olisi selkeä: virkistäytyminen ohjatun toiminnan parissa ja verkostoituminen muiden äitien kanssa. 

Ryhdyin ideasta toimeen ja pian ensimmäinen tapahtuma – joka sai nimen Äitipiiri – oli järjestetty yhteistyössä eri yritysten kanssa. Nykyään mediaksi laajentunut Äitipiiri palvelee äitejä ympäri Suomen ja Äitipiiri-tapahtumia on tulossa Helsingin lisäksi myös muihin kaupunkeihin.  

Rahasuhde ja äitiys

Olen onnekas, koska lapsuuteni isossa perheessä on antanut eväitä täsmälliseen taloudenhallintaan jo pienestä pitäen. Elämä kymmenen sisaruksen ympäröimänä opetti, että kaikkea ei voi saada uutena tai heti.

Säästäväisen elämäntyylin opeista kiitän äitiäni. Häneltä oppimani talousvinkit eivät ole jääneet unholaan, vaan ovat olleet apuna elämäni eri vaiheissa.

Kuitenkin eniten rahasuhteeseeni on vaikuttanut se, kun tulin itse äidiksi. Äitiys on muovannut minusta taloudellisesti täsmällisemmän, suunnitelmallisemman ja säästäväisemmän rahankäyttäjän. Voisi sanoa, että äidiksi tuleminen kasvatti minut aikuiseksi. Prioriteetit menivät uusiksi. Viimeistään toisen lapseni myötä ymmärsin haluavani taloudellisesti niin vakaan elämän kuin mahdollista. 

Matkani tähän pisteeseen on ollut vaihderikas: palkkatyötä ja erilaisia hustle-projekteja ja lopulta ponnahdus varhaiskasvatusalalta yrittäjäksi. Vauvavuotena saamani oivalluksen hetki yrittäjäksi ryhtymisestä on määrittänyt elämäni suuntaa paljon. Oli käänteentekevää ymmärtää, että voin olla samanaikaisesti sekä uraa uurtava yrittäjä että äiti. 

Uskon, että oma talous kehittyy käsi kädessä merkityksellisen työn kanssa. Perhearjessamme puhutaan avoimesti rahasta, yrittämisestä ja merkityksellisestä työstä – leikkistästi tietenkin, 3- ja 6-vuotiaiden ikätasolle sopien. Toivon, että voin välittää lapsilleni rohkaisevan esimerkin omannäköisen työelämän rakentamisesta. 

Tänä keväänä kirjoitan sisältöjä Mimmit sijoittaa -mediaan yrittäjyydestä ja perheen taloudesta. Lisäksi kirjoitan lapselle sijoittamisesta sekä vauva-arkea helpottavista säästönikseistä.

Tahtotilani on tarjota vertaistukea ja samaistumispintaa erityisesti kanssaäideille. 

Kokemuksesta tiedän, kuinka tärkeää se voi olla.

Anna Korhonen

Varhaiskasvatusalalta media-alan yrittäjäksi hypännyt mama, jonka säästötavoitteena on Hangossa sijaitseva puutalo kylpyammeella ja omenapuilla. Inspiroituu hyvistä tyypeistä, arjen optimoinnista ja merkityksellisestä työstä. Johtaa Äitipiiriä, eli urbaanien äitien yhteisöä, ja auttaa yrityksiä somemarkkinoinnin saloissa. Annan löytää somesta @loviisacreative & @aitipiiri.

Edellinen
Edellinen

Tutustu taloyhtiöön ennen asuntokauppoja

Seuraava
Seuraava

Rahastosijoittajasta osakesijoittajaksi – Miksi ja miten poimia osakkeita?