Osakepoiminta – millä perusteella valita sinulle oikeat yritykset?
Haluatko aloittaa suoriin osakkeisiin sijoittamisen, muttet tiedä, kuinka valita oikeat ja sinulle sopivat yritykset? Tässä artikkelissa läpikäydään kohta kohdalta, mihin kaikkeen sinun tulee kiinnittää huomiota osakepomintaa tehdessäsi.
Kirjoitin taannoin siitä, miksi ja miten poimia osakkeita. Seuraavaksi kerron, kuinka valita yritykset, joihin kannattaa sijoittaa!
Osakkeiden mahdollisten valintakriteerien lista on pitkä, eikä oikeita tai yksiselitteisiä valintakriteereitä ole. Osa poimii osakekoriinsa tunnettuja laatuyhtiöitä, osa pyrkii sijoittamaan vastuullisesti, osa painottaa valinnassaan vakuuttavia kasvunäkymiä tai numeerisia tunnuslukuja. Yleisimpiä osakepoiminnan valintakriteereitä löydät esimerkiksi täältä.
Seuraavaksi esittelen muutamia valintaperusteita ja vinkkejä, joita itse hyödynnän osakepoiminnassa. Lisäksi nostan esiin esimerkkiyrityksiä salkustani.
1. Tuttuus ja laatu
Osakesijoittaminen on hyvä aloittaa tutusta ja tunnetusta yrityksestä, jonka liiketoiminta on ymmärrettävää ja mahdollisesti omaa elämää koskettavaa. Sellaista yritystä jaksaa seurata pidempäänkin. Pelkkä tuttuus ei toki riitä, vaan tavoitteena on sijoittaa yhtiöihin, jotka tuottavat voittoa nyt ja tulevaisuudessa.
Itse valitsin ensimmäisten osakesijoitusten joukossa Marimekon ja Niken. Myöhemmin olen napannut salkkuuni esimerkiksi Microsoftin, Huhtamäen ja Harvian osakkeita. Kaikki nämä ovat tunnettuja laatuyhtiöitä, joilla on vahva brändi, luotettava ja osaava johto ja joita on helppo seurata mediassa.
2. Yhtiön vahvat kasvunäkymät nyt ja tulevaisuudessa
Sittemmin tasaisemmin kasvavien laatuyhtiöiden ohelle olen valinnut yhtiöitä, joilla on mielestäni erityisen hyvät kasvunäkymät ja jokin selvä kilpailuetu – esimerkiksi erityisen skaalautuvat tuotteet tai patentoitu teknologia.
Tällaisia poimintoja salkussani ovat esimerkiksi kasvuyhtiöiksi profiloituvat suomalaiset Qt Group ja Revenio Group sekä amerikkalainen verkkomaksualusta PayPal. Nämä ovatkin salkkuni tähtiosakkeita!
Qt Groupin osakkeen hinta on viimeisen vuoden aikana yli nelinkertaistunut, ja pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat analyytikoiden mukaan houkuttelevat.
Qt:n tuote on ohjelmistokehitystyökalu, jota myydään eri laitteiden valmistajille useille toimialoille. Asiakkaat käyttävät Qt:n työkalua sovellusten ja graafisten käyttöliittymien tekemiseen esimerkiksi älykkäiden kuluttajaelektroniikkalaitteiden ja ajoneuvojen näyttöihin. Suomalaisesta taustastaan huolimatta Qt:n markkinat ovat maailmalla.
3. Megatrendit yhtiöiden tukena
Peilaan yhtiöiden tulevaisuudennäkymiä myös vallalla oleviin megatrendeihin. Pohdin, millaiset tulevaisuuden trendit maailmaamme ohjaavat, ja millaiset yhtiöt voisivat surffailla näiden trendien aallonharjalla.
Megatrendejä ovat esimerkiksi teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen, kaupungistuminen sekä ilmaston lämpeneminen ja resurssien niukkuus.
Yksi lempiomistuksistani on suomalainen terveysteknologiayritys Revenio Group, joka valmistaa silmäsairauksien diagnostiikkalaitteita. Väestön ikääntymisen megatrendi tukee Revenion tulevaisuudennäkymiä erinomaisesti.
Toinen omistamani yhtiö, Huhtamäki, hyötyy esimerkiksi kestävän kehityksen ja kaupungistumisen megatrendeistä. Vastuullisista materiaaleista kehitettyjen takeaway- ja elintarvikepakkausten kysynnän odotetaan kasvavan erityisesti kehittyvillä markkinoilla.
4. Tunnusluvut ja tilinpäätösote
Paljon puhutut tunnusluvut, kuten P/E, EPS, P/B ja P/S, voivat tuntua vaikeilta hahmottaa, eikä niillä mielestäni aivan osakepoiminnan alussa kannata liikaa vaivata päätään.
Tunnusluvut toimivat kuitenkin arvostusmittareina, joiden avulla voidaan tarkastella, mikä osakesijoituksesta saatu potentiaalinen hyöty tulee olemaan suhteutettuna osakkeesta maksettuun hintaan.
Sijoitusharrastukseni alussa en ymmärtänyt tunnusluvuista niistä juurikaan, ja olenkin vasta myöhemmin sisäistänyt niiden merkitykset paremmin.
Nykyisin vilkaisen yleensä ainakin yrityksen P/E-, EPS-, ja P/B-luvut läpi muiden tietojen tueksi.
Yhtiöiden tilinpäätöstietoja olisi jokaisen osakepoimijan hyvä edes vilkaista. Ne löytyvät yhtiöiden omilta, sekä joidenkin osakevälittäjien, sivuilta.
Ennen osakkeen ostopäätöstä suosittelen katsomaan yrityksen velkaantumisasteen, oman pääoman sekä nettotuloksen ja liikevaihdon kehityksen. Esimerkiksi itse en lähtökohtaisesti sijoita yritykseen, jonka velkaantumisaste on yli 35 prosenttia.
5. Analyysipalvelut päätöksen ja seurannan tukena
Osakepoiminnan ja yhtiöiden seurannan tueksi seuraan riippumattomia analyysipalveluita, jotka tarjoavat arvokasta tietoa ja työkaluja osakepoimintaan ja -vertailuun.
Esimerkiksi suomalaiset Inderes ja Sijoittaja.fi seuraavat ja tulkitsevat yhtiöiden tuloskehitystä ja antavat osakkeille tavoitehintoja ja suosituksia. Lisäksi ne julkaisevat tasokasta sisältöä suuremman linjan markkinaliikkeistä.
Kansainvälisten osakkeiden valinnan tueksi seuraan palveluja kuten Investing.com, Zacks.com ja Simply Wall Street. Näistä erityisesti Simply Wall Street tarjoaa maksutta kattavan katsauksen viiteen eri yhtiöön kuukaudessa niin maailmalla kuin Suomessakin.
Instagramissa seuraan sijoitusguru Merja Mähkää, joka avaa pörssin liikkeitä ja sanastoa sekä esittelee yksittäisiä yrityksiä. Löydän Merjan tililtä usein lohtua silloin, kun pörssissä menee huonommin.
Myös Inderes kannattaa ottaa Instagramin puolella seurantaan. Tilillä jaetaan hyvin monipuolisesti tietoa taloudesta ja osakemarkkinoista.
6. Aika ja maltti ovat valttia ja virheistä oppii
Osakesijoittaminen on kestävyyslaji, joka vaatii aikaa ja malttia. Mitä pidempään sijoitat osakkeisiin, sen varmemmin vaurastut ihmeellisen korkoa korolle -ilmiön ansiosta.
Pitkäjänteisessä osakesijoittamisessa kyse ei ole äkkirikastumisesta. Esimerkiksi sijoituslegenda Warren Buffet on tienannut 99 prosenttia omaisuudestaan täytettyään 50-vuotta.
Valitessani osakkeita kysyn itseltäni, voisiko se yritys, johon haluan nyt sijoittaa, olla yksi menestyjistä vielä vuosien, jopa vuosikymmentenkin päästä.
Malttia tarvitaan myös pörssin tai yksittäisen osakkeen arvon laskiessa. Laskut kuuluvat pörssivuoristorataan yhtä varmasti kuin nousutkin. Ei kannata panikoida, jos sijoitussalkku näyttää välillä punaista ja vatsanpohjasta vähän kouraisee. Hold tight ja tarkastele laskuja sen sijaan mahdollisina hyvinä ostopaikkoina!
Huutavan punaisesta salkusta minulla onkin omakohtaista kokemusta: onnistuin ajoittamaan ensimmäiset osakeostoni ennen koronakevään 2020 pörssin rajua romahdusta. Sekä Nesteen että Marimekon osakkeiden arvo laski pahimmillaan 50 prosenttia.
Nesteen osakkeista pidin kiinni ja ostin niitä laskussa halvalla lisää, kun taas Marimekon osakkeet myin paniikissa pois. Nesteen kohdalla toimin menestyksekkäästi, kun taas Marimekon myynti oli yksi sijoitusurani suurimpia virheitä.
Molempien osakkeiden arvo ei pelkästään palautunut, vaan jatkoi kasvuaan entistä korkeammalle. Myöhemmin ostin Marimekon osakkeet pitkin hampain takaisin – suolaisin hinnoin.
Seppo Saarion (Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, Alma Talent, 2020) mukaan myös virheet kuuluvat osakepoimintaan, eikä yksittäisten sijoitusten epäonnistumisten pidä antaa lannistaa. Olen Sepon kanssa samaa mieltä ja otankin virheet hyvinä oppirahoina, jotka kouluttavat minusta entistä paremman osakepoimijan.
Mikäli epäilet tehneesi virheen yksittäisen yrityksen kohdalla, eikä kyse ole vaikkapa laajemmasta markkinalaskusta, minimoi tappiosi myymällä kyseiset osakkeet pois. Oma kipukynnykseni kulkee yleensä 15-20 prosentin tappion kohdalla poislukien laajemmat markkinalaskut, kuten koronakevään 2020.
Viimeisen sadan vuoden aikana osakkeiden arvo on keskimäärin kaksinkertaistunut seitsemässä vuodessa, joten rohkenen uskoa, että sinnikkyys palkitaan!