Opiskelija avasi vahingossa kaksi osakesäästötiliä – rangaistuksena yli 6000 euron mätkyt

Suomessa sijoittajalla saa olla hallussaan yksi osakesäästötili. Lääketieteen opiskelija avasi vahingossa kaksi osakesäästötiliä ja nyt häntä odottaa tuhansien eurojen veromätkyt. 

Kuva: Veera Kesänen.

Keväällä 2020 monet ajautuivat uusien kiinnostuksen kohteiden pariin, kun koronapandemia pakotti ihmiset sulkeutumaan kohteihinsa. Niin kävi myös lääketieteen opiskelija Heini Jokiselle, joka innostui sijoittamisesta. 

Rahastosijoittaminen tuntui omaan elämäntilanteeseen ja tavoitteisiin sopivalta vaihtoehdolta, joten Jokinen päätyi avaamaan Nordnetiin arvo-osuustilin toukokuussa 2020. Tuolloin hänellä ei ollut hajuakaan, mikä osakesäästötili on – eikä myöskään halua tai aikomusta avata sellaista.

“Ideana oli laittaa suoraveloitus rahastoihin arvo-osuustililtä. Halusin, että rahat menevät kerran kuussa rahastoihin ja että minun ei tarvitse sen kummemmin asiaa miettiä”, Jokinen kertoo.

Arvo-osuustili osakkeita varten

Kuukausisäästäminen ja -sijoittaminen alkoivat rullata omalla painollaan, eikä Jokinen juuri vieraillut Nordnetin sivustolla. Kerran sijoitustensa tilannetta tarkastaessaan hän kuitenkin huomasi kaksi tiliä Nordnetin näkymässä.

“En ymmärtänyt, miksi tilejä oli kaksi, kun käytin vain yhtä. Ajattelin, että ehkä tilejä avautuu automaattisesti kaksi ja se kuuluu asiaan”, Jokinen muistelee.

Kesän jälkeen Jokinen päätti alkaa sijoittaa rahastojen ohella osakkeisiin. Poikaystävä kehotti häntä avaamaan tätä varten osakesäästötilin Nordeaan, sillä jo olemassa olevan asiakkuuden ansiosta sijoittamisen kulut olisivat siellä pienemmät.

“Avasin Nordeaan osakesäästötilin vuoden 2020 syyskuussa. Ostin sen kautta joitain osakkeita, mutta isoista summista ei ollut kyse”, Jokinen kertoo.

Ikävä yllätys verottajalta

Vajaan vuoden kuluttua elokuussa 2021 Jokinen palasi sunnuntai-iltana työreissulta kotiin. Työreissun aikana saapuneita posteja läpi käydessään hän huomasi kirjeen verottajalta. 

Kirjeessä kerrottiin, että Jokinen joutuisi maksamaan 2180 euroa jäännösveroa vuodelta 2020, sillä hänellä oli omistuksessaan kaksi osakesäästötiliä. 

Suomen lainsäädännön mukaan henkilöllä saa olla samanaikaisesti vain yksi osakesäästötili. Rangaistus useamman tilin hallussapidosta on 10 euroa päivässä tiliä kohden.

“Ihmettelin kirjettä, sillä luulin omistavani ainoastaan Nordean osakesäästötilin. Samalla mietin, että 2180 euroa on hurja summa rahaa.”, Jokinen kommentoi.

Kirjettä lukiessaan Jokisen mieleen muistui kuva Nordnetin kahden tilin näkymästä. Hän kirjautui Nordnetin palveluun, jossa epäilys osoittautui todeksi: arvo-osuustilin alla näkyvä tyhjä, käyttämätön tili oli osakesäästötili. Jokinen oli avannut sen vahingossa arvo-osuustilin perustamisen yhteydessä.

Lopullinen mätkysumma yli 6000 euroa

Sunnuntain aukioloaikojen vuoksi Jokinen ei voinut ottaa saman tien yhteyttä Nordnetin asiakaspalveluun eikä verohallintoon. Hän sai kuitenkin tilin suljettua vielä samana iltana poikaystävänsä avustuksella.

Tämän jälkeen Jokinen otti yhteyttä verohallinnolla työskentelevään tuttavaansa, joka valotti asioiden todellisen tilan. Verottajan kirjeessä kerrottiin ainoastaan vuodelta 2020 kertyneet korotukset, mutta koska Jokisen osakesäästötilit olivat olleet auki myös vuonna 2021, tulisi lopullinen mätkysumma olemaan yhteensä yli 6000 euroa.

“Se oli kauhea tilanne. Tuntui, että koko elämä ja kaikki raha-asiat ovat pilalla. Ajattelin, että miksi edes olen aloittanut sijoittamisen, jos nyt kaikki säästämäni rahat vain kaadetaan kaivoon”, Jokinen kuvailee tuntemuksiaan.

Seuraavana päivänä Jokinen sai yhteyden Verohallinnon nimeämään virkailijaan ja alkoi täyttää selvityspyyntöä Omaveron kautta virkailijan kehotuksen mukaisesti. Selvityspyynnön liitteeksi vaadittiin salkun vuosiraportti, salkkuraportti sekä tiedot tilin avaus- ja sulkupäivästä.

“Kerroin selvityspynnössä, että olen avannut Nordnetin osakesäästötilin vahingossa arvo-osuustilin avaamisen yhteydessä. Korostin, että olen avannut tietoisesti vain Nordean osakesäästötilin ja sitä olen ainoastaan käyttänytkin”, Jokinen summaa.

Verosta voidaan mahdollisesti vapauttaa

Tämän jälkeen Jokinen on saanut verottajalta vielä kaksi kirjettä: verotuspäätöksen, jonka mukaan hänen tulee maksaa veronkorotukset sekä kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta hakea vapautusta veronkorotuksesta.

Nyt Jokinen odottaa nykyisen verotuksen päättymistä, jotta hän voi täyttää 200 muun suomalaisen tavoin verostavapauttamishakemuksen. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa samat asiakirjat kuin elokuussa jätettyyn oikaisuhakemukseen, ja sen käsittelyssä kestänee kuutisen kuukautta.

“Olen alkanut säästää enemmän, jotta kykenen joskus maksamaan koko summan takaisin, mikäli sellainen on edessä. Tiedostan, että kaikilla ei ole mahdollisuutta toimia näin”, Jokinen pohtii.

Verohallinnon johtava asiantuntija Raili Knuutinen kertoo Ylen artikkelissa, että verosta voidaan vapauttaa, mikäli kahden osakesäästötilin avannut pystyy todistamaan avanneensa tilit vahingossa tai epätietoisuudessa. Jos päätös myöhästyy, voi ainakin osan summasta joutua maksamaan tästä huolimatta.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Jeesus puhuu Raamatussa rahasta enemmän kuin taivaasta ja helvetistä yhteensä – Millainen on Raamatun kanta rahaan ja materiaan?

Seuraava
Seuraava

Vaikuttajien vaihtelevat palkat – Miksi vaikuttajamarkkinointia ei voi hinnoitella televisiomainoksen tapaan?