Näin valmistaudut äitiyslomaan taloudellisesti – katso 4 vinkkiä huolettomaan vauvakuplaan!

Kuinka varautua äitiyslomaan taloudellisesti? Vieraskynä Anna Korhonen jakaa neljä vinkkiä huolettomampaan äitiyslomaan.

Anna-blogikuva.jpg

Perheenlisäys on yksi elämän isoimmista ja kauneimmista elämänmuutoksista. Raskaus ja vauvan tulo muuttaa luonnollisesti myös perheen taloudellista tilannetta. Siihen on hyvä varautua. Mitä paremmin oman talouden langat ovat käsissä ennen beben syntymää, sitä huolettomammin voi uppoutua vauvakuplaan, kun sen aika koittaa!

Haave raskaudesta, tikkuun piirtyneet hennot kaksi viivaa, kehon ja mielen mullistava raskausaika ja viimein lapsen syntymä ja hänen hoivaaminen kutoutuvat kehäksi, jonka keskipisteenä on perheen pienimmäinen. Muutoksen keskellä helpottaa tieto siitä, että oma talous on tasapainossa.

Vaikka elämme yhdessä maailman tasa-arvoisimmassa maassa, Suomessa, ja lapsen saamista tuetaan äitiysavustuksella, erilaisilla vanhempainpäivärahoilla, lapsilisällä ja lastenhoidon tuilla, on perheenlisäykseen järkevä varautua myös omatoimisesti. “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” -sananlasku pätee tässäkin kohtaa. Mitä tarkemmin on jaksanut arvioida perheenlisäyksestä johtuvat kulut, sitä huolettomammin voi nauttia itse vauva-ajasta.

Jos taloudellisesti vakaa äitiysloma kiinnostaa, katso nämä 4 vinkkiä!

1. Fiksu säästää ajoissa

Jos olisin toiminut yhtä fiksusti kuin miten nyt kannustan muita toimimaan, olisin aloittanut säännöllisen kuukausisäästämisen jo hyvissä ajoin ennen tietoa ensimmäisestä raskaudestani. Puskurin, eli säästöön kerätyn rahan, kerryttäminen hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää tuo turvaa ja auttaa varautumaan yllättäviin menoihin raskauden ja perhe-elämän keskellä. Yksi hyvä vinkki on kerryttää säästötilille 3-5 kk:n palkkatuloja vastaava summa. Taloudesta bloggaava ja ihan vastikään vuoden sijoittajaksi valittu Jasmin Hamid vinkkasi laittaneensa asuntolainan lyhennysvapaalle raskauden ajaksi. Näin aikaisemmin asuntolainan lyhennykseen budjetoitu summa kilahtikin omalle säästötilille, fiksua!

2. Budjetoi perheenlisäys

Perheenlisäys tarkoittaa luonnollisesti lisääntyneitä menoja. Raskausajan ja vauva-arjen menoihin kannattaa varautua realistisella budjetoinnilla. Samalla tulee luoneeksi arvomaailman sille, mihin kokee tarpeelliseksi ja hyväksi kuluttaa. Et välttämättä tarvitse maailman tyylikkäimpiä ja kalleimpia rattaita, mutta kantoreppu ja lapsivakuutus saattavat olla hyviä sijoituksia. Budjetoinnissa auttaa, kun pysähtyy hetkeksi oman elämäntyylin äärelle ja arvioi, millaisia menoja vauva tuo arkeen.

3. Second hand on perheellisen uusi musta

Vauva-arjen budjetoinnista päästäänkin oivasti second handiin. Tiesitkö, että voit ostaa lähes kaikki vauvan ja lapsen vaatteet ja tarvikkeet käytettynä? Facebook-kirpputorit, Tori.fi ja paikalliset second hand -myymälät ovat täynnä laadukasta ja hyväkuntoista tavaraa lapsiperheen arkeen. Myös jo lapsen saaneilta tuttavaperheiltä kannattaa kysyä vähän käytettyjä tuotteita. Ostamalla käytettyä säästät (paljon) sekä kukkaroa että ympäristöä. Mikäli kuitenkin päädyt ostamaan uusia vaatteita ja tarvikkeita, suosi kotimaista ja kestävää – näin voit hyödyntää jälleenmyyntiarvon kierrättämällä ne eteenpäin.

4. Avoin rahapuhe tukee parisuhdetta suuren elämänmuutoksen keskellä

Jos jaat lapsen saamisen ihmeen yhdessä puolisosi kanssa, on hyvä, jos perheenlisäyksen tuomista taloudellisista muutoksista voidaan keskustella avoimilla korteilla alusta asti. Kun rahapuhe on avointa ja rakentavaa jo ennen lapsen syntymää, voi tätä hyvää käytäntöä jakaa myös kasvavalle lapselle. Talouden suunnitteluun käytetyt hetket ennen äitiyslomaa tai sen aikana eivät ole koskaan turhia, päinvastoin! On ihana voida keskittyä nuuhkimaan pientä, kun tietää, että oma talous kantaa läpi vauva-arjen.

Anna Korhonen.png

​Anna Korhonen

Varhaiskasvatusalalalta media-alan yrittäjäksi hypännyt mimmi, joka inspiroituu sisältömarkkinoinnista, yhteisöllisyydestä ja perheiden hyvinvoinnin tukemisesta. Anna johtaa Äitipiiriä, eli urbaanin äidin yhteisöä, järjestää tapahtumia ja auttaa yrityksiä viestinnässä ja markkinoinnissa modernein ottein. Annan polkua yrittäjänä voit seurata Instagramissa @loviisacreative & @aitipiiri.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Bitcoin, altcoin, litecoin, WHAT-coin?! – Millaisia eri kryptovaluuttoja on olemassa?

Seuraava
Seuraava

Kannattaako indeksisijoittajankin hajauttaa?