Bitcoin, altcoin, litecoin, WHAT-coin?! – Millaisia eri kryptovaluuttoja on olemassa?

Kryptomarkkinoilta löytyy yli 7700 erilaista kryptovaluuttaa. Kuinka siis löytää itselleen sopivat kryptovaluutat? Jasmine Singh kertoo meille blogissaan kryptovaluutoista.

IMG_7777.jpg

Tällä hetkellä kryptomarkkinoilta löytyy yli 7700 erilaista kryptovaluuttaa, jotka ovat kaikki erilaisia, mutta kuitenkin jotakuinkin samanlaisia. Miten tässä kryptomeressä sitten pitäisi navigoida ja löytää itselleen sopivat kryptovaluutat? Ei hätää, tässä postauksessa tutustutaan eri valuuttoihin tarkemmin! 

Bitcoin – kryptovaluuttojen kuningas

Bitcoin (BTC, ₿) on tunnetuin ja käytetyin kryptovaluutta, joka toimii pääasiassa kaupankäyntivaluuttana. Bitcoin on ensimmäinen hajautettu kryptovaluutta, joka toi lohkoketjuteknologian ihmisten tietoisuuteen. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa kryptovaluuttojen lähettämisen ja vastaanottamisen ilman kolmatta osapuolta P2P-vertaisverkon kautta. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa sen, että kryptovaluutan haltija on itse vastuussa omista transaktioistaan*. Tämä antaa haltijalle täyden taloudellisen vapauden. 

Bitcoinin kehittämisen takana oleva ajatus on poistaa turhat välikädet rahanluonnista, hallinnoinnista ja siirroista, sekä vähentää korruptiota tekemällä transaktioista julkisia, auditoitavia ja verifioitavia. 

Perinteisillä valuutoilla on nimiensä lisäksi omat lyhenteet, kuten eurolla lyhenne EUR ja  €-symboli. Samaa käytäntöä käytetään, kun yksilöidään kryptovaluuttoja. Bitcoinin kirjainlyhenne on BTC. Lisäksi Bitcoin tunnistetaan myös ₿-symbolista. Bitcoin jakautuu 100 miljoonaan osaan, satoshiiin, joka on Bitcoinin laskentayksikkö. 

Bitcoineja on yhteensä 21 miljoonaa kappaletta, eikä niiden määrää aiota lisätä. Bitcoinin 21 miljoonan kappaleen kiinteä raja antaa sille inflaation vastaisia ominaisuuksia, kuten sen, että sen arvoa ei pystytä manipuloimaan tai heikentämään laskemalla liikkeelle lisää Bitcoineja. Näin luottamus Bitcoinia kohtaan säilyy. Perinteisessä Fiat-rahataloudessa uuden rahan liikkeelle laskeminen on tuttu ilmiö. Keskuspankit laskevat liikkeelle lisää rahaa pitääkseen yllä tasaista rahan arvon laskua, eli inflaatiota. 

Aikaisemmassa blogipostauksessa mainittiin, että kryptovaluuttoja voidaan hankkia joko ostamalla tai louhimalla. Bitcoinin louhintamekanismina toimii Proof-of-Work -protokolla, eli tietokoneen laskentatehon käyttäminen louhimista varten. Noin kymmenen minuutin välein generoituu uusia lohkoja, jotka louhijat ratkaisevat. Louhijat saavat lohkopalkkion löytäessään uuden, ketjun jatkeeksi sopivan lohkon. Tämä palkitsemisjärjestelmä muuttuu noin neljän vuoden välein: lohkopalkkion määrä puolittuu. Tällä taataan se, että Bitcoineja ei synny yhteensä enempää kuin 21 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä lohkopalkkio on 6,25 BTC per lohko. Seuraavan kerran Bitcoinin palkitsemisjärjestelmä muuttuu vuonna 2024, jolloin lohkopalkkio puolittuu ja palkkioksi jää 3,125 BTC per lohko, ja louhiminen vaikeutuu entisestään. Lohkosta saatava lohkopalkkio on hyvin tärkeää louhijoille. Se kannustaa heitä louhimaan ja osallistumaan siirtojen vahvistamiseen, sekä laskemaan liikkeelle Bitcoineja, joita voimme ostaa ja käyttää! 

Bitcoin on kiistatta kryptovaluuttojen kuningas, eikä vain siksi, että se oli ensimmäinen hajautettu kryptovaluutta. Kaikki se, mistä Bitcoin koostuu, tekee siitä kryptovaluuttojen aatelia: sen autonomia, tunnettavuus, transaktioiden muuttumattomuus, rajoitettu tarjonta, käytettävyys ja valuutan vastaanottamisen lisääntyminen, käyttämisen helppous ja alhaiset maksut ovat vain joitakin ominaisuuksia, jotka tekevät siitä houkuttelevan!

Altcoin – vaihtoehtoiset kryptovaluutat

Altcoinit ovat yksinkertaisesti kaikki muut kryptovaluutat. Bitcoinin menestys näytti tietä uusille kryptovaluutoille, joista suosituimpina ovat pysyneet Ethereum (ETH) ja Litecoin (LTC). Kryptomarkkinat ovat tunnetusti ailahtelevaisia ja monia altcoineja on tullut ja mennyt, mutta nämä kaksi alla esiteltyä ovat sitkeästi pysyneet matkassa mukana. 

Ethereum-älysopimusalusta

Ethereum (ETH) on Bitcoinin jälkeen suosituin kryptovaluutta. Se toimii pääasiallisesti älysopimusalustana. Ethereumin käyttöalustalla voidaan rakentaa hajautettuja applikaatioita eli dApp:eja, ja tehdä älykkäitä sopimuksia, jotka pohjautuvat Ethereumin omaan lohkoketjuun. Ethereumin lohkoketju eroaa Bitcoinin lohkoketjusta siten, että Ethereumissa lohkoketjun lohkoissa on kopio sekä transaktiolistoista että niiden tilasta. Bitcoinin lohkoketjussa on ainoastaan kopiot transaktiolistoista. 

Ethereumin kirjainlyhenne on ETH, ja sen laskentayksikkönä toimii gwei. Yksi Ethereum jakaantuu miljardiin gweihin. Ethereumin lukumäärää ei ole rajattu, kuten Bitcoinin. Ethereumin vuosittaista louhintamäärää sen sijaan on rajoitettu: niitä voidaan louhia vuodessa maksimissaan 18 miljoonaa kappaletta.

Etherumin louhintamekanismina toimii tällä hetkellä PoW -protokolla, mutta sitä ollaan muuttamassa toiseen, Proof of Stake (PoS) -protokollaan lähitulevaisuudessa. PoS -protokollassa ei ole louhijoita, vaan vahvistajia. Vahvistajat saavat oikeuden lohkon ratkaisemiseen riippuen heidän panoksestaan vertaisverkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että vahvistajat “panttaavat” tietyn määrän Ethereumia verkkoon, mikä kannustaa oikeiden transaktioiden vahvistamiseen. Mikäli vahvistaja vahvistaa väärän transaktion, menettää hän vertaisverkkoon asettamansa panoksen. Lohkon vahvistamisesta saa tällä hetkellä palkinnoksi noin 2 ETH per lohko. Uusia lohkoja generoituu 13:n sekunnin välein! 

Aikasemmin mainitut hajautetut applikaatiot, eli dAppit ja älysopimukset ovat Ethereumin suurimmat käyttökohteet kaupankäyntivaluutan lisäksi. dAppit ovat hajautettuja applikaatioita, joiden lähdekoodi on toimii hajautetussa P2P-vertaisverkossa. Tavalliset applikaatiot toimivat keskitetyillä palvelimilla. 

Älysopimukset taas ovat automaattisesti toteutuvia sopimuksia, jotka perustuvat koodiin, jossa on ennalta määritetyt ehdot. Ennalta määritettyjen ehtojen täytyttyä nämä älysopimukset toteutuvat itsestään ilman kolmansia osapuolia, mikä tekee niistä täysin riippumattomia. Ethereumin mahdollisuudet toimia kaupankäyntivaluutan lisäksi myös älysopimus- ja dApp-alustana ovat tehneet siitä houkuttelevan tuhansien muiden joukossa! 

Litecoin - Bitcoinin pikkuveli

Litecoin (LTC, Ł) mielletään hyvin usein Bitcoinin pikkuveljeksi, sillä se on hyvin samanlainen kuin Bitcoin. Litecoin jakautuu myös 100 miljoonaan osaan, litoshiin. Litecoinin tarjonta on rajattu 84 miljoonaan kappaleeseen, eli niitä voi olla neljä kertaa enemmän kuin Bitcoineja. Louhintamekanismina toimii myös PoW-protokolla, ja lohkon generoimisaika on 2,5 minuuttia, eli neljä kertaa nopeampi kuin Bitcoinissa. Louhimisesta saatava palkkio on 12 LTC per lohko, ja palkitsemisjärjestelmästä saatava palkinto puolittuu aina neljän vuoden välein. 

Litecoin on siis hyvin samanlainen kuin Bitcoin, ja siksi “pikkuveli” onkin sille oiva nimi. Litecoin on ollut yksi suositumpia kryptovaluuttoja, vaikka se ei ole saavuttanut Bitcoinin suosiota. Litecoin on kuitenkin oiva kaupankäyntivaluutta.

Entäs muut valuutat? 

Kryptovaluuttoja on yli 7700 kappaletta, kuten aikaisemmin mainittiin, ja niitä löytyy jokaiseen lähtöön. Yllä esitellyt kryptovaluutat ovat tunnetuimpia kryptovaluuttoja, mutta ei suinkaan ainoita! Ennen kuin aloitat omat kryptopoimintasi muista DYOR – do your own research! On hyvä muistaa, että kryptovaluutat ovat hyvin uusi ilmiö taloudessamme ja siksi pitääkin ymmärtää perusteellisesti, mihin olet sijoittamassa. 

Kryptovaluutoilla on monia erilaisia käyttötarkoituksia ja käyttökohteita, ne ovat ailahtelevaisia, eikä niistä saa vakaata tai ennakoitavaa tuottoa. Mutta perusteellisen tutkimuksen tehtyäsi voit nähdä niissä paljon enemmän mahdollisuuksia kuin epävarmuutta tai riskejä! 

*Huom! Kryptovaluuttojen haltijana toimiminen tarkoittaa sitä, että sinulla on hallussasi oma yksityinen avain, joka oikeuttaa pääsyn sinulle pääsyn omiin kryptovaroihin. Mikäli käytät jotain toista palvelua, kuten kryptovaluuttojen kauppapaikkaa, kryptovaluuttojen säilyttämiseen ja kaupankäyntiin, sinulla ei ole omien kryptovaluuttojesi salaisia avaimia, vaan luotat siihen, että palveluntarjoaja pitää huolta kolikoistasi!

Jasmine Singh

Taloudellisen vallankumouksen ja vapauden perässä juokseva mimmi, joka tekee viikonloppuisin DJ-keikkoja. Lempiaiheitani ovat kryptovaluutat, maailman poliittinen tilanne ja musiikki.

Edellinen
Edellinen

Kuka saa puhua rahasta – ei kukaan vai me kaikki?

Seuraava
Seuraava

Näin valmistaudut äitiyslomaan taloudellisesti – katso 4 vinkkiä huolettomaan vauvakuplaan!