Miten puhua rahasta kun kaikki ei ole hyvin

Viestinnän asiantuntija Laura Pullinen pureutuu vieraskynässään siihen, kuinka puhua raha-asioista vaikealla hetkellä.

Instagram post by @urbansocietyy • Oct 22, 2019 at 2_43pm UTC.jpeg

Rahasta puhuminen on vaikeaa, varsinkin silloin, kun kaikki ei ole enää kunnossa. Jokainen tietää, että puhumalla selviää monesta asiasta. Mutta miksi se on niin vaikeaa? 

Viime vieraskynäkirjoituksessani kuvailin, kuinka lamauttavalta häpeä tuntui sillä hetkellä, kun päätös konkurssistani oli tullut ja tiesin, että on kyse vain tunneista, kun “kaikki saavat tietää”. Häpeä tuntui koko kehossa. Hetken ajan olin varma, että mikään ei ole enää koskaan ennallaan.

Eikä ehkä olekaan, ja hyvä niin. Äärikokemukset opettavat myös käsittelemään helpompia aikoja. Rahaan liittyy vaikeita tunteita, olipa rahaa sitten paljon tai vähän. Omaa suhtautumista rahaan ja varallisuuteen on hyvä pohtia tasaisin väliajoin, taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Valitettavan usein oman rahasuhteen äärelle pysähtyy vasta, kun kaikki ei ole enää kunnossa. 

Päällimmäisenä minua ei kaduta se, että asiat menivät miten menivät: konkurssi tuli, konkurssi meni, velkaa jäi ja tästä mennään eteenpäin. Minua kaduttaa se, että en avannut suutani. Häpeä esti minua puhumasta ja hakemasta neuvoa. Nyt minua hävettää se, että annoin häpeän estää avun hakemisen. 

Rahasta puhutaan koko ajan avoimemmin. Mitä useammin rahapuhetta kuulee, sitä helpommin keskusteluun osallistuu myös itse. Jokainen meistä kantaa vastuun siitä, millaista rahakeskustelua lähipiirissä käydään. Kannattaa kysyä itseltään, luonko omalta osaltani turvallista rahapuhekulttuuria? 

On hyvä pohtia, miten omassa lähipiirissä rahasta keskustellaan ja miten itse osallistuu keskusteluun. Keskustelu voi olla myös näennäisen avointa: Jos rahasta puhutaan vain varallisuuden mittarina ja siitä puhutaan sitä enemmän, mitä enemmän sitä on, kasvaa tietenkin kynnys avata suunsa silloin, kun menee huonosti. 

Taloudellisista vaikeuksista puhuminen on joka tapauksessa vaikeaa. Pahimmalla hetkellä se tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta. Minä tiedän sen. 

Mitä kuvittelin? Että perheeni, ystäväni, puolisoni, kaikki vain jättäisivät minut? Haukkuisivat pystyyn ja dumppaisivat kadulle? En. Suuttuisivat? Ehkä. Häpeä sumentaa järjen. Tunteeni ja ajatukseni toimivat omaa parastani vastaan, ja minä annoin sen tapahtua. Totta kai tiesin, että tilanteen pakoilu ja puhumattomuus ei kanna pitkälle. Silti toimin niin, koska häpeän sokaisemana ajattelin suojelevani sekä itseäni että läheisiäni. Lopulta se loukkasi kaikkia kaikkein eniten.

5 vinkkiä: Miten ottaa raha puheeksi, kun kaikki ei ole enää kunnossa:

  1. Myönnä tilanne rehellisesti itsellesi. Tämä on se vaikein kohta. Kun olet myöntänyt tilanteen itsellesi, on se helpompaa myöntää myös muille. 

  2. Etsi samaistumisen kohteita. Media on täynnä selviytymistarinoita, joiden lukeminen pahimmalla hädän hetkellä voi tehdä kipeää. Älä vertaa itseäsi niihin, vaan etsi usko siihen, että sinäkin selviät (koska sinä kyllä selviät!). 

  3. Puhu. Tämä on vähintään yhtä vaikea kohta kuin ensimmäinen. Joskus helpompaa on aloittaa puhuminen läheiselle, joka ei ole se kaikista läheisin. Läheisesi eivät ole sokeita: vaikka kuinka olisit peitellyt tilannettasi, lähipiirisi tietää tai vähintään aavistaa jo. 

  4. Etsi ratkaisuja. Vaikean tilanteen puheeksi ottaminen helpottuu, kun olet itse miettinyt joitain keinoja tai tapoja tilanteen ratkaisemiseksi. Pyydä apua ja neuvoa rohkeasti myös ulkopuolelta: esimerkiksi pankista, velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöltä.

  5. Ajattele aktiivisesti elämää vaikean jakson jälkeen. Laske, milloin saat velkasi kuitattua ja ajattele sitä hetkeä: miltä se tuntuu ja mitä sitten teet? 

Vieraskynä-kirjoitusta varten haastateltiin Talous ja nuoret TAT:n talousosaamisen asiantuntija Päivi Pihlajamäkeä. Kiitos Päivi! 💖 

LauraPullinen_2759_web (kopio).png

Laura Pullinen, @laurapullinen

Laura on viestinnän asiantuntija ja tuottaja, joka opettelee puhumaan häpeästä huolimatta.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

5 askelta minimalistisempaan elämään

Seuraava
Seuraava

Kaakaopavuista kryptoihin – rahan, kryptovaluuttojen ja lohkoketjun pieni historia