5 askelta minimalistisempaan elämään

Mimmit sijoittaa -median tuotantoassistentti Kiira Vuorinen jakaa viisi vinkkiä minimalistisempaan elämään.

Look around.png

Kiinnostuin alun perin minimalismista, kun havahduin siihen, että käytän oikeasti vain pientä murto-osaa vaatekaappini sisällöstä. Samoihin aikoihin aloin kiinnittää ostokäyttäytymiseeni huomiota myös eettisestä näkökulmasta. Olin nimittäin aina ollut halpavaateketjujen suurkuluttaja, mikä alkoi hieman ahdistaa pöydälle nousseen ilmastokriisin sekä työntekijöiden karujen olojen vuoksi. Aloin pohtimaan syvällisemmin, miksi ihmeessä minulla on tarve ostaa jatkuvasti uutta ja haluanko aidosti tehdä sen maapallomme kustannuksella.

Uusien vaatteiden ostaminen jatkuvalla syötöllä on paitsi erittäin epäekologista myös melkoinen rasite omalle kukkarolle. Siispä en nähnyt enää yhtäkään syytä marssia kaupoille, ja nyt pari vuotta myöhemmin voin ylpeänä sanoa, että vaatehankintani ovat laskettavissa kahden käden sormilla. Minimalistisen elämäntyylin haltuun ottamisen seurauksena olen onnistunut säästämään useita satoja euroja kuukaudessa. Sounds good, right?

Jos tämän myyntipuheen pohjalta suakin inspirois ottaa askel kohti minimalistisempaa elämää, suosittelen tsekkaamaan seuraavat vinkit!

1. Kiinnitä tarkempaa huomiota ostokäyttäytymiseesi

Useimmiten ostaessamme jonkin tuotteen ostamme itse asiassa pikemminkin mielikuvan siitä, millaista arvoa tuote toisi elämäämme. Ihailua, kiireettömyyttä, parempaa itsetuntoa - kukapa ei näitä tavoittelisi? Mainonnan tarkoituksena on luoda tarpeita, joten opi olemaan kriittisempi ja tunnistamaan aidot tarpeesi. 

Suosittelen myös tarkkailemaan tavaran laatua ostopäätöksiä tehdessä. Hyvistä materiaaleista valmistettu tuote voi ostohetkellä olla kalliimpi investointi, mutta trust me, se maksaa itsensä takaisin, sillä sen käyttöikä on yleensä huomattavasti huonolaatuista pidempi.

Sama pätee kirpputoreilla - sieltäkään ei välttämättä kannata ostaa pikamuotiketjujen tavaraa, jos tavoitteena on rakentaa kestävä, hyvälaatuisista vaatteista koostuva vaatekaappi. Ja vaikka kirpparit ovat ekologisempi sekä edullisempi vaihtoehto kuluttaa, tulisi ostosten pohjautua aina tarpeeseen.

2. Tutustu tyyliisi

Minimalismi ei tarkoita sitä, että tarvitsisi loppuelämän pukeutua valkoinen t-paita + farkut -komboon. Jokainen voi pukeutua juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu, tärkeintä on vain selvittää mitä se omalla kohdalla tarkoittaa.

Käy vaatekaappiasi läpi ja pohdi, minkä tyyliset, väriset ja malliset vaatteet ovat toistamiseen tuntuneet hyviltä kaupassa, mutta päätyneet lopulta kaapin perukoille keräämään pölyä. Näin voit oikeasti oppia virheistäsi ja väistää luodin ensi kerralla kun samankaltainen vaatekappale houkuttelee. 

3. Pohdi, mitkä asiat tuottavat sinulle aidosti onnea

Usein päädymme haalimaan tavaraa, koska yritämme tehdä itsemme onnellisiksi. Koen itse kuitenkin, että tavoiden osteleminen antaa vain hetkellistä mielihyvää, mutta aito onnellisuus rakentuu esimerkiksi niin henkisestä kuin fyysisestä hyvinvoinnista sekä terveistä ihmissuhteista. Kun osaamme pysähtyä arvostamaan kaikkea mitä meillä jo on, tulee uusien asioiden haalimisesta tarpeetonta.

4. Älä altista itseäsi heräteostoksille

Jos ostamisen vähentäminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, suosittelen lopettamaan kaupoissa kiertelyn kokonaan. Näin ollen houkutuksia ei pääse syntymään. Myös alennusmyynnit kannattaa skipata ihan suosiolla nimittäin siellä jos jossain “tarpeita” kummasti ilmaantuu.

5. Etene prosessissa askel kerrallaan

Kuten pitkäjänteinen sijoittaminen, myös minimalistinen elämäntapa on maratooni, ei sprintti. Itsekin hurahdin minimalismiin ihan kertaheitolla, mutta kehitettävää on edelleen näin parin vuodenkin jälkeen. Vaikka tämän postauksen luettuasi fiilis saattaakin olla, että “nyt lähtee” niin suosittelen kuitenkin etenemään hitaasti ja rauhallisesti, ettei käy kuten uudenvuoden kuntosalibuumin.

Valitse alkuun yksi osa-alue elämästäsi, jota haluat alkaa kehittää minimalistisempaan suuntaan. Helpointa on aloittaa tavaran karsiminen kotona yksi kategoria kerrallaan.

Tässä kaikki vinkit tältä erää! Toivottavasti tämä postaus antaa teille inspiraatiota ja ajattelemisen aihetta. Ps. Mikäli järjestely ja konmarittaminen kiinnostaa, mutta tuntuu liian raskaalta ja aikaavievältä, ei hätää! Olen perustanut oman järjestelypalvelun, sillä haluan auttaa ihmisiä pääsemään turhasta tavarasta eroon ja saavuttamaan selkeän sekä visuaalisesti viehättävän järjestyksen kotiin. Minut löytää instagramista nimellä @konkiira & @kiiravuorinen

Edellinen
Edellinen

Testamentti – miksi tämä ystävällinen dokumentti on tärkeä?

Seuraava
Seuraava

Miten puhua rahasta kun kaikki ei ole hyvin