“Laskusuhdanteet ovat parhaita ostopaikkoja” – Kolme asiantuntijaa kertoo, miten piensijoittajan kannattaa luovia pörssirytinän keskellä
Osakemarkkinat ovat olleet alkuvuoden laskussa kiihtyvän inflaation ja Ukrainan sodan seurauksena. Laskevat kurssit ovat saaneet monet sijoittajat pohtimaan seuraavia askeleitaan. Kolme sijoitusasiantuntijaa kertoo, miten piensijoittajan kannattaa toimia pörssilaskussa.
Pitkään jatkunut pörssin nousukausi on kääntynyt alkuvuoden aikana laskuun kasvavan inflaation, Venäjän hyökkäyssodan ja koronapandemian asettamien haasteiden seurauksena.
Moni sijoittaja on nyt uudessa tilanteessa, kun jatkuva nousu on tullut ainakin toistaiseksi tiensä päähän. Miten piensijoittajan kannattaa reagoida muuttuneeseen tilanteeseen?
Laskumarkkinoiden aikaan kuukausisäästämisen hyödyt konkretisoituvat
Nordean senioristrategi Hertta Alavan mukaan sijoittamista kannattaa jatkaa entiseen tapaan, mikäli on tehnyt sijoitussuunnitelman, hajauttanut sijoituksensa ja laittanut pörssiin ainoastaan sellaista varallisuutta, jonka on myös valmis menettämään.
“Laskumarkkinoiden aikaan kuukausisäästämisen hyödyt konkretisoituvat, kun samalla summalla saa enemmän osakkeita. Jos salkku on maantieteellisesti ja toimialoittain hyvin hajautettu, muutoksia ei kannata tehdä”, Alava toteaa.
Senioristrategi kuitenkin huomauttaa, että hintojen noustessa saattaa olla järkevää arvioida uudelleen, kuinka paljon rahaa pörssiin on varaa kuukaudessa laittaa.
Mikäli sijoitussuunnitelmaa ei vielä ole, on Alavan mukaan nyt viimeistään aika laatia sellainen. Sijoitussuunnitelmassa tulisi olla määriteltynä ainakin omien sijoitusten aikahorisontti, riskisyys sekä se, miten toimii, kun pörssissä menee huonosti.
Osingosta saa tasaista tuloa, kun kurssit laskevat
Tällä hetkellä Alavan mielestä kannattaa sijoittaa erityisesti niin sanottuihin suuriin laatuyhtiöihin, joilla on ollut historiallisesti hyvä ja tasainen tuloskehitys, ja yhtiöihin, jotka ovat maksaneet hyvää ja tasaista osinkoa.
“Laatuyhtiöillä on vahva markkina-asema, vahva tase ja mahdollisesti vahva brändi, minkä ansiosta ne voivat nostaa hintoja nyt, kun kustannukset kasvavat”, Alava toteaa.
Alavan mukaan suuret yhtiöt ovat yleensä pieniä yhtiöitä vakaampia, minkä vuoksi niitä kannattaa painottaa sijoituksissa epävarmoina aikoina.
“Lisäksi suuret yhtiöt lähtevät yleensä ensimmäisten joukossa ylöspäin, kun markkina kääntyy ylöspäin, sillä ihmiset ostavat useimmiten näitä yhtiöitä”, hän huomauttaa.
Hyvää ja tasaista osinkoa maksaneista yhtiöistä saa puolestaan todennäköisesti tasaista tuloa myös kurssien laskiessa. Osingonmaksukyky kertoo myös yrityksen kassatilanteesta.
Rahastokohteissa kannattaa Alavan mukaan suosia laajemmalle markkina-alueelle hajautettuja kohteita riskien minimoimiseksi. Laajan markkina-alueen rahastolla Alava tarkoittaa esimerkiksi Euroopan, Yhdysvallat tai koko maailman kattavia rahastoja.
“Erityisesti silloin, kun ostaa isoja amerikkalaisia yhtiöitä sisältäviä rahastoja tai etf-rahastoja, on todennäköisesti hyvissä asemissa. Yhdysvaltojen markkina lähtee yleensä ensimmäisenä nousuun", Alava toteaa.
Jos rahat sijoittaa pörssin ulkopuolelle, inflaation kasvaessa häviää todennäköisesti ostovoimaa
Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija Jukka Oksaharju näkee pörssiin sijoittamisen järkevänä toimintana riskinottokykyisille. Hänestä osakemarkkinat ovat tällä hetkellä pitkän aikavälin näkökulmasta vähiten huono sijoituskohde.
“Jos rahat sijoittaa pörssin ulkopuolelle, inflaation kasvaessa häviää todennäköisesti ostovoimaa. Keskivertoyhtiöt eivät pörssissäkään saavuta inflaation tasoista kasvua, mutta hyvillä osakevalinnoilla ja liiketoiminnan kehityksellä se on mahdollista”, Oksaharju toteaa.
Osakestrategi korostaa, että lähitulevaisuuden sijoituksissa yhtiön valinnan merkitys korostuu. Viime vuosien taloustilanteessa keskinkertaisella liiketoiminnalla on voinut saada aikaan kannattavuutta ja kasvua – enää ei.
“Yhtiötä valitessa kannattaa pohtia sen kannattavuutta, sillä vaaikka inflaatio tukee myynnin kasvua, samalla kustannuksetkin nousevat. Olennaista on se, miten yhtiö kykenee kasvattamaan myyntiään suhteessa nouseviin kustannuksiin”, Oksaharju summaa.
Sijoituskohteet eivät lähtökohtaisesti hyödy korkeasta inflaatiosta
Hyviä sijoituskohteita ovat Oksaharjun mukaan sellaiset yhtiöt, jotka pystyvät nostamaan tuotteidensa ja palvelujensa hintoja ilman, että niiden myynti kärsii. Tällaisten yhtiöiden tuotteet ovat kuluttajille korvaamattomia tai erittäin vaikeasti korvattavissa.
“Usein näillä yhtiöllä on jotain, joka on kilpailijoille vaikeasti tai kalliisti kopioitavissa. Se voi olla esimerkiksi brändi, jokin teknologia tai patentti”, Oksaharju kertoo.
Lisäksi Oksaharju kehottaa kiinnittämään huomiota yhtiön kykyyn hallita toimitusketjua, sillä koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota asettavat yhä haasteita globaaleille toimitus- ja jakeluketjuille.
Hän korostaa, että mitkään sijoituskohteet eivät lähtökohtaisesti hyödy korkeasta inflaatiosta ja nousevista koroista. Hän uskoo kuitenkin, että parhaiten näistä selviävät teknologiayhtiöt.
“Teknologiayhtiöt harjoittavat toimintaa digitaalisessa maailmassa, jossa inflaationsietokyky on lähtökohtaisesti paras. Valmistavassa liiketoiminnassa ja täysin fyysisessä maailmassa toimivat yhtiöt sen sijaan ovat haavoittuvaisempia kasvaville kustannuksille”, Oksaharju pohtii.
Kurssit ovat aina toipuneet
Sijoittaja ja sijoituskirjailija Merja Mähkä toivoo, että laskusuhdanne ei pelästytä tuoreempia sijoittajia pois pörssistä. Hän korostaa, että pelko on inhimillistä, mutta uskoo, että kurssit kääntyvät ennen pitkää nousuun.
“Osakkeiden ja osakerahastojen suhteen on syytä optimismiin: kurssit ovat aina historiassa toipuneet”, Mähkä toteaa.
Uhkakuvien lisäksi Mähkä näkee nykytilanteessa mahdollisuuksia, sillä hänen mukaansa nyt on pitkästä aikaa tarjolla hyvien yhtiöiden osakkeita kiinnostavilla hintatasoilla.
Laskut ovat parhaita ostopaikkoja
Laskusuhdanteen aikana Mähkä on sijoittanut osakkeisiin ja osakerahastoihin – ja kannustaa myös muita toimimaan samoin. Spekulatiivisiin sijoituskohteisiin, kuten kultaan ja kryptoihin, Mähkä suhtautuu puolestaan nykytilanteessa skeptisemmin.
“Kullan ja kryptojen hinta perustuu siihen, mitä niistä ollaan valmiita maksamaan, kun taas osakkeiden hinta perustuu yhtiöiden pärjäämiseen bisneksesssään. Kryptot ovat suoriutuneet tästä keväästä surkeasti”, Mähkä pohtii.
Ennen kaikkea Mähkä kehottaa seuraamaan omaa sijoitussunnitelmaa kurssilaskusta huolimatta.
“Kurssien kiitäessä on helppo ajatella, että ostanpa lisää, kun kurssit nousevat. Mutta laskun tullen se ei olekaan niin helppoa, sillä lasku syntyy aina pelosta ja epävarmuudesta. Jos kuitenkin on päättänyt olla rohkea laskun hetkellä, päätöksestä kannattaa pitää kiinni, koska laskusuhdanteet ovat parhaita ostopaikkoja, vaikka kuinka vatsan pohjassa vääntää”, Mähkä toteaa.