100 000 euron sijoitus omaan osaamiseen on maksanut itsensä takaisin moninkertaisesti
Verkkovalmennusyrityksen perustaja Marianne Lehikoinen tahkoaa jopa 100 000 euron kuukausittaista liikevaihtoa, mutta matka tähän pisteeseen ei ole ollut helppo tai halpa. Lehikoinen paljastaa yrittäjäuransa alkuvaiheet ja kertoo, kuinka omaan osaamiseen panostaminen voi olla kaikkein tuottoisin sijoitus.
Täyttäessäni 18 vuotta pankkitilini saldo oli pyöreät 0 euroa. Lapsuudessani säästäminen tai sijoittaminen ei tullut koskaan edes puheeksi. Kaikki kesätyörahat olin käyttänyt milloin mihinkin hankintaan. Ymmärsin kuitenkin silloin, että oma vaurastumiseni on pelkästään minun käsissäni.
Olen aina tehnyt töitä, mutta idean yrittäjyydestä sain parikymppisenä, kun muutin Helsinkiin opiskelemaan liiketalouden tradenomiksi. Silloin näin ensimmäistä kertaa nuoria yrittäjiä erilaisissa tapahtumissa kertomassa omia tarinoitaan. Paloni yrittäjyyteen syttyi saman tien.
Ensimmäinen yritys vei maailmalle ja palkkatöihin
Olin kirjoittanut omaa blogia jo vuosien ajan. Näin yrittäjyydessä ja sosiaalisessa mediassa keinon laittaa urakehitykseni vauhdikkaaseen nousuun. 20-vuotiaana perustin ensimmäisen toiminimiyritykseni. Työskentelin somemanagerina useille asiakkaille. Työni ansiosta pääsin vain muutaman kuukauden toiminnan jälkeen matkustelemaan Tukholmasta Thaimaahan asti.
Tuloni eivät kuitenkaan kasvattaneet varallisuuttani, sillä en osannut hoitaa raha-asioitani. Jouduin ensimmäisen yrittäjävuoteni jälkeen haasteisiin toiminimen jäännösverojen kanssa. Sain aina kuitenkin maksettua kaiken ajoissa, koska tein lisää töitä ja tienasin enemmän.
Elämä kädestä suuhun ei kuitenkaan ollut sitä mitä halusin. Päädyin opiskelujeni ja yrittäjyyden lisäksi vielä kokoaikaisiin palkkatöihin. Silloin, 22-vuotiaana, tein ensimmäisen isomman vaurastumista edistävän päätökseni. Ostimme mieheni kanssa ensiasuntomme.
Se on tähän päivään saakka ainoa sijoitus muualle kuin itseni tai yritykseni kehittämiseen.
Yrityksen alkutaival oli kivinen
Reilut pari vuotta sitten päätin antaa yrittäjyydelle uuden mahdollisuuden. Perustin osakeyhtiön. Otin perustamista varten pankista 4000 euron lainan ja sijoitin yritykseeni kaikki säästöni. Näillä varoilla polkaisin toiminnan käyntiin verkkovalmennuksia myyvässä yrityksessäni.
Halusin antaa uudelle yritykselle kaikkeni ja nähdä, miten pitkälle se vie. Halusin myös, että yritys voi kasvaa ja kehittyä ilman minua. Toteutan omaa missiotani yrittäjyyden kautta ja haluan luoda isoa vaikutusta, joka ei henkilöidy vain minuun.
Yritykseni ensimmäinen vuosi pikakelauksella: Olin raskaana, pandemia iski, minut lomautettiin päivätöistä, pidin parin kuukauden äitiysloman ja jäin kokoaikaiseksi yrittäjäksi saatuani starttirahaa.
Mitkään alussa asettamani tavoitteet eivät kuitenkaan toteutuneet ja toiminta oli pitkään täysin plus miinus nolla. Olen alusta asti nuorena naisena saanut kuulla epäilyksiä tekemisestäni, mutta en ole antanut minkään kommenttien tai vastoinkäymisten lannistaa.
Mitä sitten tein, kun homma ei lähtenyt toivotun kannattavasti käyntiin, vaikka asiakkaita ja myyntiäkin tuli?
Visio verkkovalmennuksista kantoi vaikeuksien yli
Aloin opettelemaan asioita itse investoimalla huippumentoreihin ja valmennuksiin. Ostin ulkopuolisia ammattilaisia tekemään asioita puolestani. Vein kaiken opitun käytäntöön saamatta edes itselleni kuukausipalkkaa.
Noin 1,5 vuoden yrittäjyyden kohdalla firmani oli yli 7300 euroa tappiolla. Silloin laitoin stopin kaikelle, mitä tein. Kriisin keskellä oli tapahduttava muutos, jotta voisin jatkaa toimintaa.
Myimme mieheni kanssa automme ja laitoimme asuntolainan maksut tauolle kattaaksemme yrityksen kuluja. Toivoa en kuitenkaan koskaan menettänyt, koska luotin siihen, että tämä on osa yrittäjätarinaani ja tulen vielä onnistumaan.
Ja niin kävi. Onnistuin luomaan uuden, yrityksille suunnatun palvelun, joka nosti toiminnan kannattavaksi. Lähes kahden vuoden yrittämisen jälkeen sain viimein nostettua itselleni palkkaa.
Uusi palvelu toi yritykselleni rahaa, mutta ei vastannut täysin alkuperäistä ajatustani verkkovalmennuksista. Palvelun pyörittämisen sijaan jatkoin yritykseeni ja oppimiseeni investoimista.
100 000 euron investointi osaamiseen johti 100 000 euron kuukausittaiseen liikevaihtoon
Tähän päivään mennessä olen investoinut pelkästään omaan valmentautumiseeni lähemmäs 100 000 euroa. Lapsuudestani mieleeni on jäänyt äidin viisaus: “Pää on ainoa pääoma”.
Minusta on kehittynyt näiden vaikeiden aikojen ja kaiken jatkuvan opiskelun ansiosta kova ammattilainen. Vaikka rahaa on mennyt, kukaan ei tule tätä oppia minulta ottamaan koskaan pois.
Tänä vuonna olen saanut nauttia myös yrittäjyyden tuomasta taloudellisesta hyödystä. Lukuisten eri palveluiden, verkkovalmennusten ja tuotteiden jälkeen olen luonut jotain, josta tulee tuottoisasti yritykselleni myyntiä viikko toisensa jälkeen.
Viimeisen neljän kuukauden aikana yritykseni on tehnyt voittoa jo yli 100 000 euroa. Kasvutahti on niin hurja, että olen pystynyt kasvattamaan tiimiäni osa-aikaisilla tekijöillä ja palkkaamaan ensimmäisen kokoaikaisen työntekijän.
Asetin tammikuussa tavoitteeksi yltää 100 000 euron kuukausittaiseen liikevaihtoon. Toukokuussa saavutimme tavoitteen ensimmäistä kertaa.
Kasvuun kannattaa pyytää apua ammattilaisilta
Minusta on hassu ajatus, että yritystä perustaessa pitäisi tietää kaikki. Liikkelle pääsee paljon nopeammin, kun pyytää kokeneemmalta apua.
Minä en keksinyt toimivia bisnesmalleja päästäni, vaan saan kiittää kaikesta itseni jatkuvaa kehittämistä ja bisnesmentoreita ja -konsulteilta saatua apua. Olen myös soittanut Linkedinissä verkostoiduttuani alan ammattilaiselle, kun olen tarvinut johonkin tiettyyn kysymykseen nopeaa vastausta. Menestyjät ovat yllättävän avuliaita, koska tietävät, mitä menestyminen vaatii.
Sinnikkyys ja omien mahdollisuuksien luominen merkitsevät enemmän kuin alkupääoma
Kaltaiselleni vähävaraisista lähtökohdista lähteneelle henkilölle sosiaalinen media ja netti ovat kuin pääomaa, jota käyttää yrityksen perustamiseen. Netti on pullollaan mahdollisuuksia lähteä luomaan upeita ja isoa vaikutusta tekeviä yrityksiä – mahdollisuudet ovat rajattomat eikä rahallisen alkupääoman ei tarvitse olla suuri.
Mahdollisuudet eivät kuitenkaan ole hypänneet eteeni enkä ole niitä edes jäänyt odottelemaan, olen luonut niitä aivan itse. Pyytämällä saa useimmiten haluamansa. Ja vaikka ensimmäisellä – tai viidennelläkään – kerralla vastaus ei olisi myöntävä, keksi uusi keino päästä haluttuun lopputulokseen tai kysy eri ihmiseltä.
Minä hain ensimmäistä vakituista työpaikkaani viisi kertaa ennen kuin sain sen. Enkä luovuttanut ensimmäisen kieltävän vastauksen jälkeen, kun pitchasin kirjaani Otavalle.
Seuraava tavoitteeni on seuraavien 12 kuukauden aikana luoda miljoonan omaisuus. Tulevaisuudessa haluan auttaa myös muita – erityisesti naisia – pääsemään samaan. Haluan toimia roolimallina muille siinä, että sinä voit ja sinun kannattaa unelmoida isommin.