Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa

Mimmi vastaa lukijoiden kysymyksiin massista, taloudesta ja universumin kiemuroista. Mikä mietityttää? Kysy Mimmiltä meiliteitse: mimmi@mimmitsijoittaa.fi.

Kuva: Veera Kesänen.

Kuva: Veera Kesänen.

Mimmi auta! Kuinka neuvottelen itselleni korkeamman palkan? Milloin se on perusteltua ja sopivaa? Olen tehnyt töitä pankissa kolme vuotta: ensin kesähessuna, sitten määräaikaisena ja nyt vakituisena. Vastuualueeni ovat kasvaneet hurjalla vauhdilla ja mielestäni ansaitsisin selvästi korkeampaa palkkaa kuin nyt saan. Mikä on oikea aika ja paikka palkkakeskustelulle? Mitä palkkakeskusteluissa ei ainakaan kannata tehdä? 

– Alipalkattu Anni

Omaa palkkaa on hyvä pysähtyä pohtimaan uran varrella säännöllisesti, koska let’s face it: harvoin elämässä saa, jos ei pyydä.

Törmäsin juuri somevaikuttaja Miisa Nuorgamin Instagram-stooriin, jossa hän kertoi, että toimittajana työskennellessään hän neuvotteli itselleen paremman palkan joka vuosi. Miksi? Koska joka vuosi olet edellistä vuotta parempi työntekijä. That’s what she said! 

Voit taputtaa itseäsi olkapäälle, koska rohkenet kyseenalaistaa palkkasi. Näin tulisi muistaa tehdä meistä jokaisen. Eli onnittelut! Kaksi vuotta sitten sovittu palkka ei välttämättä ole enää reilu, sillä osaamisen karttuessa tai työtehtävien haasteiden kasvaessa on perusteltua odottaa, että se näkyy myös palkassa. 

Kysyin tietoa ja neuvoa rekrytointi- ja henkilöstöfirma Minjonin toimitusjohtaja Camilla Kylanderilta. Camilla kertoi, että palkankorotuksesta on perusteltua keskustella, kun saa lisää vastuuta nykyisessä tehtävässä tai siirtyy vastuullisempiin tehtäviin. Esimerkiksi kehityskeskustelu voi olla sopiva paikka tuoda tuoreet palkkatoiveet esiin. 

Palkankorotuksesta voi ehdottomasti keskustella myös tasaisin väliajoin, vaikka tehtävä ei olisi muodollisesti muuttunut – jos käytännössä tuotat yritykselle enemmän arvoa kuin aikaisemmin, on palkankorotus paikallaan.

Camilla muistutti, että palkkakeskusteluun kannattaa valmistautua hyvin. Tee selkeät muistiinpanot muun muassa siitä, mihin palkankorotus mielestäsi perustuu. Näin voit varmistua, että kaikki relevantit asiat tulevat esiin, vaikka itse keskustelutilanne jännittäisi.

Konkretia kannattaa. Minkälainen palkankorotus on sinun mielestäsi paikallaan? Tuo luku avoimesti esiin. Google on kaveri palkkakeskusteluihin valmistautuessa. Palkkahaitarin samankaltaisille koulutustehtäville ja taustoille löytää usein eri ammattiliittojen ja opinahjojen sivuilta. 

Varaa etukäteen aikaa esihenkilöltäsi, kun haluat keskustella palkankorotuksesta, niin pääsette rauhassa keskustelemaan. Voit etukäteen kertoa, että haluaisit keskustella palkasta, jotta esihenkilö voi omalta osaltaan valmistautua keskusteluun ja selvittää työnantajan puolesta mahdollisuudet palkankorotukseen.

Muista, että kun perustelet palkankorotusta, sinun kannattaa keskittyä työnantajalle luomaasi lisäarvoon. Maalaa selkeä kuva siitä, mistä tehtävistä ja vastuista lähdit liikkeelle ja toisaalta mistä tehtävistä ja vastuista huolehdit nyt. Tuo muutos näkyviin listoilla ja konkreettisilla esimerkeillä. 

Tuo myös esiin, mitä uutta osaamista tai uusia taitoja pystyt tällä hetkellä hyödyntämään työssäsi. Millaisia onnistumisia sinulla on ollut? Millaista hyvää palautetta olet saanut vaikkapa kollegoilta tai asiakkailta? 

Itsevarmuus on omien vahvuuksien tunnistaminen on coolia, älä pienennä itseäsi! Katteettomia omakehuja ei kannata viljellä, mutta osaamistaan saa ja pitää voida sanoittaa ilman pelkoa, että kuulostaisi omahyväiseltä tai itserakkaalta. Yleistän nyt, mutta suomalaiset ovat usein turhan vaatimattomia.

Mitä sitten palkkakeskusteluissa ei ainakaan kannata tehdä?

Älä vetoa siihen, että tarvitset lisää palkkaa – se, miten yksilöinä käytämme rahaa ja mihin tarvitsemme rahaa ei ole työnantajan asia eikä palkkakehitys perustu tarpeeseen vaan siihen lisäarvoon, jonka työpanoksella tuotamme.

On ihan normaalia, jos esihenkilösi ei pysty antamaan palkankorotusta samassa hetkessä, kun keskustelette. Muista kuitenkin kysyä, milloin palaatte asiaan, mikäli esihenkilösi tarvitsee päätöstä varten lisää aikaa. 

Toivotan onnea jännittävään keskusteluun! Muista suhtautua palkkakeskusteluun hyödyllisenä haasteena. Siinä – jos jossain – kannattaa kehittyä hyväksi. Lupaan, että huippuunsa hiotuista neuvottelutaidoista on elämässä massiivisesti hyötyä. 

Lue lisää: Kuinka polttarikulut jaetaan? Mimmi vastaa

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Monimuotoisuudesta puhuva Sara Salmani ei tee työtä ainoastaan rahan vuoksi – ”Minua motivoi työn merkitys”

Seuraava
Seuraava

Ensin kannabis ja nyt psykedeelit – Millaista on sijoittaa huumeisiin?