Monimuotoisuudesta puhuva Sara Salmani ei tee työtä ainoastaan rahan vuoksi – ”Minua motivoi työn merkitys”

 

Helsinkiläinen Sara Salmani puhuu työkseen monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta yrityksille. Viime vuosien aikana Salmani on oppinut paljon rahasta ja sen merkityksestä.

Tinja Hokkanen, teksti

Anniina Ståhlberg, kuvat

Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden asiantuntijana työskentelevä Sara Salmani, 33, kiertää yrityksissä puhumassa monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta. Yhdessä yritysten kanssa Salmani pyrkii löytämään keinoja, joilla monimuotoisuus työyhteisössä saataisiin näkyvämmäksi ja huomioitaisiin paremmin.

Salmanin mukaan monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen liittyy edelleen paljon ongelmia, jotka johtuvat monista eri syistä. Salmanin mukaan esimerkiksi taloudellinen tasa-arvo ei toteudu Suomessa.

Tutkimus tukisi monimuotoisuuden kehitystä

”Asun Itä-Helsingissä ja olen viimeisen kahden vuoden aikana nähnyt, kuinka leipäjono kasvaa kasvamistaan. En ole talousasiantuntija, mutta tiedän, että yhteiskunnassamme on epäkohtia.”

Näihin epäkohtiin Salmanin mielestä olisi puututtava. Hänen mielestään tieteellinen tutkimus olisi avain ongelmien ratkaisemiseen.

”Suomessa ei tilastoida esimerkiksi etnisyyttä, mikä vaikuttaa siihen, että epäkohtia on vaikea huomata. Tätä meidän pitäisi pystyä tutkimaan vielä tarkemmin.”

Työssään Salmani on huomannut, että yrityksillä on tahtoa kehittää monimuotoisuuttaan ja tuoda sitä näkyväksi, mutta keinot siihen puuttuvat. Salmanin mielestä tärkeää on ymmärtää monimuotoisuus tarpeeksi laajasti.

­”Keskitymme Suomessa usein ainoastaan miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon. Monimuotoisuutta tulisi kuitenkin tarkastella intersektionaalisesti. Esimerkiksi minä rodullistettuna musliminaisena kohtaan aivan erilaisia esteitä kuin valkoinen kristitty nainen. Kohtaan myös hijabini takia erilaisia esteitä kuin muslimimies. Monimuotoisuus käsitteenä on siis laajempi kuin haluamme aina ymmärtää ja inklusiivisuuden edistäminen koostuu monesta eri osa-alueesta”, Salmani summaa.

Yhteiskunnan rakenteiden purkaminen on todella haastavaa

Osa inklusiivisuuden edistämistä on ennakkoluulojen kumoaminen. Arjessaan Salmani kohtaa erilaisia ennakkoluuloja, joihin hän usein jättää reagoimatta.

”Olen suurimman osan työurastani ollut yksinyrittäjä, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, millaisia kohtaamisia arkeeni sisältyy. Usein tilanteet ovat niin hienovaraisia, että tuntuu epämukavalta edes sanoa mitään.”

Salmanin kohtaamat ennakkoluulot tulevat esiin niin katseina, kommentteina tai jopa kohteliaisuuksina, jotka heijastavat jonkinlaisia ennakkokäsityksiä.

”Olen musliminainen, on valitettavasti osa arkeani kohdata ennakkoluuloja. Oma selviytymismekanismini on usein se, että annan asian vaan olla ja jatkan eteenpäin. Ei kuitenkaan pitäisi olla niin, että ennakkoluulot ovat osa arkea.”

Voimmeko sitten jonakin päivänä olla sellaisessa tilanteessa, että kenenkään ei tarvitse kohdata ennakkoluuloja?

”Luulen, että nuorempana olisin sanonut kyllä. Nyt sanon, että katsotaan. Totta kai toivon, että yhteiskuntamme kehittyy siihen suuntaan. Näen edelleen samanlaisia tilanteita kuin kohtasin 20 vuotta sitten. Mitä enemmän oma tietoisuuteni ja ymmärrykseni kasvaa, sitä enemmän huomaan, että on todella hankalaa lähteä purkamaan yhteiskuntamme rakenteita. Se vaatii todella pitkäaikaista työtä.”

Säästäminen ja sijoittaminen ovat etuoikeuksia

 Nykyisen työnsä lisäksi Salmani on työskennellyt muun muassa elokuva-alalla ja markkinoinnin parissa. Hän tykkää tehdä paljon ja monia eri asioita samanaikaisesti; tälläkin hetkellä hän opiskelee työnsä ohella näyttelijäntyötä. Salmani kertoo, ettei koskaan ole tehnyt työtä rahan vuoksi.

”Olen sellaisessa etuoikeutetussa asemassa, etten ole koskaan tehnyt työtä pelkän rahan vuoksi. Totta kai teen töitä, että saan rahaa laskujen maksua varten. Raha ei kuitenkaan motivoi minua työssä, minua motivoi vahvasti työn merkitys.”

Salmani kertoo aiemmin olleensa huonohko rahankäyttäjä, mutta oppineensa rahasta paljon aikuisiällä. Säästämisen suhteen hän uskoo tasapainoon.

”Uskon siihen, että elämästä ja rahasta pitää saada nauttia, mutta samalla tulee pystyä säästämään.”

Salmani kuitenkin tiedostaa, etteivät kaikkien lähtökohdat säästämisen aloittamiselle ja sijoittajaksi ryhtymiseksi ole tasavertaiset. Hänen mielestään tasa-arvosta tulisi puhua enemmän.

”Kun puhun näistä asioista, tiedän, kuinka etuoikeutettu olen. Pidän todella tärkeänä sitä, että pystyn myös antamaan takaisin muille esimerkiksi hyväntekeväisyyden muodossa.”

Salmani nostaa esille sen, ettei Suomessa ole kunnollista määritelmää köyhyydelle.

”Elämme sellaisessa ajatuksessa, ettei Suomessa olisi köyhyyttä, vaikka totuus on jotain ihan muuta. Köyhyys ei ehkä näy meillä samalla tavalla kuin jossain muualla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vähävaraisuutta olisi.”

Oikealta tuntuvia riskejä kannattaa ottaa

Salmani on yhdessä aviomiehensä kanssa säästänyt ja sijoittanut. Nykyään heillä on esimerkiksi useita sijoitusasuntoja. Salmanin mielestä on hyvä uskaltaa ottaa riskejä.

”Ostimme nykyisen kotimme purkukuntoisena näkemättä sitä etukäteen. Meillä ei ollut edes lainasopimusta pankin kanssa, kun teimme tarjouksen. Saimme ostettua talon, remontoimme sen ja jos nyt myisimme, saisimme voittoa noin 40 prosentin verran asunnon ostohinnasta”, Salmani kertoo.

Hänen mielestään kannattaa kuunnella omaa sisäistä ääntään ja ottaa riskejä, jos ne tuntuvat oikeilta.

”Joskus pitää vain luottaa sisäiseen fiilikseen, vaikka se pelottaisi”, Salmani rohkaisee.

2216FC78-5EBE-4872-8247-DB9D01A818EE.png

Tinja Hokkanen, teksti

Maija Huitu, tekstin editointi

Anniina Ståhlberg, kuvat

Julkaistu 29.9.2021 © Mimmit sijoittaa Oy

Tinja Hokkanen

Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Ilmastosijoittaminen 101: hiilijalanjälki, ilmasto-osaajat sekä hajautus

Seuraava
Seuraava

Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa