Kiinnostaako sivutoiminen yrittäjyys? Kevytyrittäjyys on helppo tapa päästä alkuun

Kysyimme OP Kevytyrittäjä johtaja Markus Sarjalta neuvoja sivutoimisen yrittäjyyden alkumetreille. Hän nostaa esiin erityisesti kevytyrittäjyyden etuja sekä satunnaista keikkatyötä tekeville että vakituisesti yritystä pyörittäville.

Hankalat termit saattavat hämätä yrittäjyydestä haaveilevaa. Miksi on erikseen yrityksiä ja kevytyrityksiä, ja mikä on Y-tunnus? Käydään ensiksi läpi tärkeät termit.

Kevytyrittäjä on itsensä työllistävä henkilö, joka laskuttaa työnsä laskutuspalveluiden kautta ilman omaa yritystä. Laskutuspalvelut puolestaan ovat yrityksiä, jotka hoitavat kaiken yrittäjyyteen liittyvän byrokratian kevytyrittäjän puolesta. Kevytyrittäjyys ei itsessään maksa mitään, mutta laskutuspalvelu ottaa itselleen noin 5 % jokaisen sen kautta lähetetyn laskun tuotosta.

Tavalliseen yrittäjään verrattuna kevytyrittäjä siis säästää aikaa, mutta laskutettavasta summasta jää hieman vähemmän käteen.

Jos perustat ihan oikean yrityksen, kuten osakeyhtiön tai kommandiittiyhtiön, saat automaattisesti yritystunnuksen, eli tuttavallisemmin Y-tunnuksen. Sen tarkoitus on yksilöidä yritys samalla tapaa kuin henkilötunnus yksilöi sinut.

Aikaisemmin yrityksen ja kevytyrityksen on erottanut juurikin tuo Y-tunnus. Ennen sitä ei myönnetty kevytyrittäjille, mutta nykyään tilanne on toinen; kevytyrittäjä voi tänä päivänä toimia joko Y-tunnuksella tai ilman.

Y-tunnus ei ole turha asia pienyrittäjälle, sillä Y-tunnuksella olet oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Jos tulosi ovat alle 15 000 euroa vuodessa, voit hakea maksamasi arvonlisäverot takaisin. Ilman Y-tunnusta ne jäävät valtiolle. Lisäksi Y-tunnuksen ansiosta voit vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyviä hankintoja.

Sivutoimiselle yrittäjälle kevytyritys on helppo ja edullinen vaihtoehto 

Kysyimme OP Kevytyrittäjä johtaja Markus Sarjalta neuvoja sivutoimisen yrittäjyyden alkumetreille. Hänen mukaan on hyvä aluksi miettiä, löytyykö itseltä osaamista, jonka voi kaupallistaa myymällä palveluita asiakkaille.

Sarjan mukaan kevytyrittäjyys on selkeä vaihtoehto sivutoimiselle yrittäjälle, koska satunnaisesti laskutettavaa keikkaa opintojen tai palkkatöiden ohella tekevällä ei välttämättä ole aikaa perehtyä yrittäjyyden kiemuroihin. 

“Sivutoimisille yrittäjille on tyypillistä, että joinain kuukausina ei ole laskutusta ollenkaan ja toisina taas on. Kevytyrittäjänä ei tarvitse maksaa kuukausimaksuja niiltä kuukausilta, joilla toimintaa ei ole”, Sarja tiivistää.

Kevytyritys sopii monenlaisille yrittäjille

Päätoimisesta yrittäjyydestä haaveilevaa Sarja kannustaa miettimään, onko intohimoa yrittäjyyttä ja siihen liittyvää toimialaa kohtaan.

“Päätoimiselle yrittäjälle on tärkeää, että toimiala jolla yrittää, on niin motivoiva ja kiinnostava, että sen parissa käytettyjä tunteja ei lasketa, vaan toiminnasta todella tykkää”, Sarja huomauttaa.

Vaikka kevytyrittäjissä on paljon sivutoimisia yrittäjiä, ei mikään estä kokopäiväisen yrittäjyyden hoitamista laskutuspalveluiden avulla. Kevytyrittäjiä yhdistää halu tehdä yrittäjyydestä helppoa.

“Kun ei tarvitse perehtyä verotukseen, kirjanpitoon tai edes yrityksen perustamiseen, jää enemmän aikaa keskittyä asiakkaisiin”, Sarja toteaa.

Olit sitten kokopäiväinen yrittäjän alku tai silloin tällöin opintojen ohella keikkailusta haaveileva mimmi, voi kevytyrittäjyys olla sinun juttusi, jos et halua perehtyä yrittäjyyden hallinnolliseen puoleen tai hoitaa itse paperitöitä.

Kevytyrittäjien laskutettavat tulot vaihtelevat Sarjan mukaan satasista yli sataan tuhanteen vuodessa. 

“Ei siis ole yhtä oikeaa ratkaisua. Yli sata tuhatta euroa laskuttavakin voi kokea järkeväksi käyttää laskutuspalvelua, sillä hän arvostaa omaa aikaansa”, Sarja toteaa.

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Talouden puhutuimmat: energiakriisi vaikuttaa jo asuntomarkkinoihin, kylmenevätkö talot ensi talvena?

Seuraava
Seuraava

Opintolainoja nostetaan ennätyksellisiä määriä: lainarahan sijoittamista kannattaa miettiä tarkasti, neuvoo finanssialan ammattilainen