Kiinnostaako sijoittaminen, mutta alku kauhistuttaa? Näillä vinkeillä pääset alkuun!

Sijoittaminen on mainio tapa säästää ja saada tuottoa. Sen aloittaminen voi kuitenkin tuntua hankalalta: mistä edes lähteä liikkeelle? Mitä tehdä, mitä pitäisi tietää ja osata? Sijoitusanalyytikko Nilla Länsman jakaa vinkkinsä.

Kuva: Johanna Taskinen

Kun sain ensimmäistä kertaa oikeita töitä ja palkasta jäi vähän yli, aloin miettimään säästämistä. Koska olen aina ollut aika rento rahankäyttäjä, sijoittaminen tuntui minulle sopivammalta ratkaisulta kuin tilille säästäminen.

Rohkaistu sijoittamaan, ettei inflaatio vie mukanaan

Mutta mistä sitä pitäisikään aloittaa, mietin usein. Lykkäsin sijoittamisen aloittamista. Vaikka perheessäni ja lähipiirissä on paljon esimerkiksi rahastosäästäjiä, se maailma tuntui vieraalta. 

Jännitys, innostus, ehkä jopa pelko ovat varmasti monelle nuorelle tuttuja tunteita, kun puhutaan sijoittamisen aloituksesta. Siitä huolimatta sijoittamisen aloittaminen kannattaa, sillä inflaatio syö tilillä makaavan rahan arvoa. 

Ota perusteet haltuun lukemalla

Ennen kuin laittaa kaikki säästönsä sijoituksiin, kannattaa tutustua liikemaailman perusteisiin, kertoo yrittäjä ja sijoitusanalyytikko Nilla Länsman. 

“Ideaalihan on, että tietää mitä tekee. Paljon pitää opetella, että tietää, mihin rahat kannattaa sijoittaa. Tietoa karttuu, kun seuraa alaa ja lukee uutisia”, Länsman sanoo.

Myös kirjojen lukeminen on yksi hyvä tapa perehtyä sijoittamiseen.

“Kun olin Lontoossa töissä, minulla oli hyllyssä valehtelematta ainakin 100 sijoituskirjaa, jotka olin kaikki lukenut. Ei mene hirveästi vikaan, jos maailman kuuluisimmasta sijoittajasta, Warren Buffetista, lueskelee”, vinkkaa Länsman.

Valitse kohteesi: osakkeet, rahastot vai jotain muuta?

Sijoittamisessa pääset konkreettisemmin alkuun sillä, että päätät, haluatko sijoittaa rahastoihin, osakkeisiin vai molempiin. Valintasi määrittää sen, kannattaako sinun avata osakesäästö- vai arvo-osuustili. Voit tutustua osakesäästö- ja arvo-osuustilien eroihin täällä

Rahastoihin sijoittaessa rahastonhoitaja liikuttelee arvopapereita, eli käytännössä ostaa ja myy osakkeita säästäjän puolesta. Voit sijoittaa samaan aikaan useampaan rahastoon ja valita sinulle sopivan riskitason. 

Osakesijoittajana ostat ja myyt valitsemiesi osakeyhtiöiden osakkeita pörssissä itse. Kun ostat yhden tai useamman osakkeen, sinusta tulee yrityksen osakkeenomistaja. Omistajuuden myötä voit päästä osallistumaan esimerkiksi yhtiökokouksiin. Yhtiöt voivat myös maksaa omistajilleen osinkoja. 

Muita sijoitusmuotoja ovat myös esimerkiksi asuntosijoittaminen ja metsäsijoittaminen, jotka Nilla Länsmanin mukaan ovatkin vanhimpia ja perinteisimpiä sijoitusmuotoja.

“Aloita pienillä summilla ja tutki, miten homma toimii. Näin pääset peliin mukaan ja näet, millaista se on”, Länsman vinkkaa.

Yritä ostaa halvalla ja myydä kalliilla – ei päinvastoin

On tutkittu, että ihmiset ympäri maailmaa innostuvat sijoittamaan, kun markkinat ovat huipussaan ja osakkeet ovat kalliita. Kun markkina lähtee laskuun, myynnit lisääntyvät. 

“Älykkäämpää on ostaa halvalla ja myydä kalliilla, eikä toisinpäin. Minulla on muutamia kavereita, jotka koronapandemian aikaan, kun osakkeiden hinnat olivat alhaalla, ostivat niin paljon kuin pystyivät. He ovat saaneet sijoituksistaan nyt hyvät tuotot”, Länsman sanoo.

“Hinta on jännä juttu. Kun sukkia saa halvalla, niitä ostetaan mielellään, mutta jostain syystä silloin, kun osakkeita saa halvalla, niitä vaikea ostaa”, Länsman pohtii.

Harkitse sijoituksiasi analyyttisesti

Yleisin ohje osake- ja rahastosijoittamisessa on hajauttaa, eli ostaa mahdollisimman monipuolisesti eri toimialojen yritysten osakkeita tai säästää esimerkiksi muutaman eri rahaston kautta. Jokaisen on itse valittava rahastonsa tai ostettava osakkeet. Osa valitsee sijoituskohteensa fiilispohjalla, toiset analyyttisesti. Länsman ei sekoittaisi tunteita ja sijoittamista.

“Millä tahansa liiketoiminta-alalla pärjäävät ne, jotka tietävät vähän muita enemmän. On hyvä lähtökohta, jos pystyy vähän analysoimaan, miksi joku yritys tuottaisi kassavirtoja, joista voi maksaa omistajille osinkoja ja kasvattaa toimintaa niin, että osake olisi arvokkaampi tulevaisuudessa. 

Olen ollut alalla jo kymmenen vuotta, enkä varmasti tee mitään fiilispohjalta. Sijoittamisen isä Benjamin Graham sanoi, että sijoittaminen on parhaimmillaan, kun se on niin sanotusti business like, rationaalista. Kun tulee tunteet peliin, tehdään jo jotain muuta”, Länsman kuvailee.

Vaikka sijoittaminen perustuu pitkälti matematiikkaan, jännitystä sijoittamiseen tuo jatkuvasti muuttuva maailmantilanne. Sitä ei laskelmillakaan voi ennustaa. Sen vuoksi myös Nilla Länsman allekirjoittaa ohjeen siitä, että sijoituksiin ei kannata laittaa rahaa, jota voi tarvita lähiaikoina.

“Siinä menee vain yöunet. Niin vakavasta hommasta ei ole kysymys”, muistuttaa Länsman.

Xia Torikka

Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Kesä on kesä pienelläkin budjetilla

Seuraava
Seuraava

Festarilippujen hinnat nousseet – Miksi ja mitä ihmettä siitä seuraa?