Kesä on kesä pienelläkin budjetilla
Mimmien toimittaja Tinja Hokkanen pohtii, voiko kaverille sanoa, että nyt ei ole varaa humputella koko kesää. Että tili on tiukilla jo arjessa, eikä siksi voi lähteä festareille tai ulos syömään. Spoilers: kyllä voi.
Ystäväni oli tulossa luokseni katsomaan euroviisufinaalia toukokuussa. Ostin lähikaupasta Käärijä-teemaisen juoman illanviettoa varten ja vinkkasin kaverilleni, että kyseisessä kaupassa oli niitä saatavilla vielä kymmenittäin. Aiemmin kyseistä tuotetta etsinyt ystävä sanoi, että ”Olisit ostanut mullekin samalla”. Vastasin nauruemojein. Totta kai olisin halunnut ostaa juoman myös hänelle. Totuus kuitenkin oli, että tilini saldo oli riittänyt kahteen parin euron tuotteeseen, jotka olin itselleni ostanut, mutta ystävän juomaan ne eivät olisi enää riittäneet.
Kuuden opiskeluvuoden aikana en ole juurikaan ajatellut säästämistä. Tärkeintä on ollut, että rahat riittävät kivaan arkeen ja elämään. En ole tarkoituksella kituuttanut, jotta pienestä opintotuesta jäisi jotain tulevaisuudenkin varalle, vaan aika lailla kädestä suuhun on menty.
Viime kevät oli vaikeinta aikaa. Opintotuet olivat loppuneet aikoja sitten ja työn alkamiseen oli aikaa useampi kuukausi. Sain usein ehdotuksia ystäviltäni, että tehdään sitä ja tätä ja mennään tuonne. Innostuin usein. Lähes yhtä usein jouduin kuitenkin kieltäytymään, koska pankkitilin saldo ei antanut periksi.
Kesällä massia kuluisi helposti – mutta entä jos rahulia ei ole?
Kesä on tapahtumien – ja samalla rahankulutuksen – aikaa. Kesä ja lomat täyttyvät menoista jo huhtikuussa ja varat kaiken toteuttamiseen olisi revittävä jostakin. Usein ei ole mistä repiä. Mimmit kysyivät kesäkuussa Instagramissa seuraajiltaan, stressaako raha. 71 prosenttia vastanneista sanoi, että stressaa. Ystävät haluaisivat mennä ravintolaan syömään tai päiväreissulle Tallinnaan, mutta raha tulee esteeksi kivalle tekemiselle. Useamman satasen festariliput ovatkin jo aivan oma lukunsa.
Kesästä voi saada ikimuistoisen käyttämättä siihen tuhansia euroja. Tärkeää olisikin oppia ymmärtämään ihmisten erilaisia rahatilanteita ja lopettaa olettamasta, että kyllä nyt yhteen festarilippuun aina on varaa. Kun ei aina ole. Rahastressin hallintaan on keinoja, ja parhaiten se tapahtuukin ennakoimalla.
Säästöpankin vinkeissä rahastressin hallintaan mainitaan muun muassa hyvissä ajoin – mielellään jo edellisenä kesänä – suunnittelu, suunnitelman tekeminen ja sen automatisointi sekä lyhyen koron rahastoon sijoittaminen. Rahastressiä helpottaa esimerkiksi se, että miettii hyvissä ajoin mitä haluaa tehdä ja paljon sen toteuttaminen vaatii rahaa.
Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä. Tärkeintä on tasapainottaa tulot ja menot niin, että kesän menoista selviää ja lomasta saa kivan ilman, että rahaa kuluu loputtomasti. Säästöpankin tärkein vinkki onkin, että unelmat tulee toteuttaa. Suunnittelu toki auttaa tässäkin. Kun varautuu yllättäviin kuluihin hyvissä ajoin, helpottuu rahastressi huomattavasti.
Vielä tärkeämpää meidän olisi päästä eroon rahaa koskevasta häpeän tunteesta ja siitä oudosta ajatuksesta, että rahasta ei voi puhua. Kyllä voi. On täysin hyväksyttävää sanoa suoraan, että tällä kertaa en voi osallistua, koska minulla ei ole varaa. Puhukaamme siis rahasta avoimemmin – yhdessä voimme viettää ihanaa kesää ilman suuria budjettejakin.