ESG-kriteerien “S” – Mikä on yritysten sosiaalinen vastuu?

Vastuullinen sijoittaja huomioi sijoituskohteissaan myös sosiaalisen vastuun teemat. ESG-asiantuntija kertoo, mitä sosiaalinen vastuu tarkoittaa ja miten näkemykset vastuullisuudesta ovat muuttumassa myös lain silmissä.

ESG on lyhenne sanoista “environmental”, “social” ja “governance”. Kuva: Johanna Taskinen

Keskustelu vastuullisen sijoittamisen ympärillä keskittyy yhä pitkälti ympäristöasioihin, vaikka sijoituskohteen vastuullisuutta tulisi arvioida ESG-mittarien mukaisesti myös sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan näkökulmista. 

Peter Lindström. Kuva: Robert Lindström & Mikko Rapila

Danske Bankin Chief ESG Specialist Peter Lindström uskoo, että sosiaalisen vastuun teemat ovat jääneet ympäristöasioiden varjoon osittain siksi, että niitä koskevan datan kerääminen ja numeerinen mittaaminen on haastavaa.

“Sosiaaliseen vastuuseen kuuluu paljon tärkeitä aihealueita, mutta rahoitusmaailmassa on ollut haastava löytää indikaattoreita, joita olisi helppo mitata, joita voitaisiin käyttää kaikilla toimialoilla ja jotka kertoisivat syvempää tietoa yrityksen suoriutumisesta sosiaalisen vastuun alueella”, Lindström toteaa.

Hän huomauttaa samalla, että tähän vaikuttaa olevan tulossa muutosta.

“S” viittaa yrityksen sosiaaliseen vastuuseen, joka vaihtelee suuresti toimialoittain

Vastuullisen sijoittamisen yhteydessä sosiaalisella vastuulla tarkoitetaan yrityksen vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan sen koko arvoketjun ajalta – aina raaka-aineen tuotannosta valmiin tuotteen käyttöön ja käytöstä poistamiseen asti.

Yritysten arvoketjut ja sosiaalisen vastuun teemat eroavat toisistaan merkittävästi toimialasta riippuen. Esimerkiksi vakuutuspalveluja tarjoavan yrityksen vaikutukset ihmisiin ovat huomattavan erilaiset kuin yrityksen, jonka myymät vaatteet tuotetaan halvan työvoiman maissa.

Sosiaalisen vastuun minimivaatimukset ovat kansainvälisiä

Lindströmin mukaan suuret kansainväliset sopimukset, kuten YK:n Global Compact -yritysvastuualoite sekä OECD:n monikansallisten yritysten toimintaohjeet antavat kuitenkin hyvää yleiskuvaa siitä, millaisiin sosiaalisen vastuun periaatteisiin yhtiöiden tulisi vähimmillään sitoutua.

“​​Nämä kaksi kansainvälistä sopimusta kertovat hyvin sosiaalisen vastuun minimivaatimukset, jotka yrityksen tulee täyttää. Lisäksi on olemassa paljon tutkimustietoa siitä, mitkä aihealueet ovat olennaisimpia milläkin toimialalla”, Lindström toteaa.

Lindström listaa konkreettisiksi esimerkeiksi sosiaalisen vastuun teemoista muun muassa työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden, toimitusketjun johtamisen, ihmisoikeudet ja paikallissyhteisöjen huomioon ottamisen, digitalisaation vaikutukset, tuotekehityksen, työntekijöiden monimuotoisuuden ja inkluusion sekä työnormit.

Yritysten on tunnettava vaikutuksensa yhä tarkemmin

Yhä useammat sijoittajat ja kuluttajat odottavat, että yritykset tuntevat koko arvoketjunsa ja kantavat siitä vastuun. Lindströmin mukaan tämän vuoksi on tärkeää, että yritykset ymmärtävät, mistä niiden myymät tavarat tulevat, millaisissa olosuhteissa ne on valmistettu ja miten sen toiminta vaikuttaa ihmisiin.

“Iso kysymys on, että miten pitkälle vaikkapa pörssiyrityksen tulisi pystyä seuraamaan omaa tuotantoketjuaan. Yhä useampi vastaisi tähän kysymykseen, että alkuun asti”, Lindström summaa.

Lisäksi eri sijoittajaryhmien yhteiset aloitteet sekä tiukentuva EU-lainsäädäntö vaativat yrityksiä huomioimaan sosiaalisen vastuun teemat tulevaisuudessa entistä tarkemmin ja raportoimaan niistä aiempaa läpinäkyvämmin.

Lindströmin mukaan huomionarvoista sijoittajan näkökulmasta on se, että tuleva EU-lainsäädäntö korostaa nimenomaan sitä, miten yritykset vaikuttavat ihmisiin.

Aiemmin on pyritty katsomaan ennen kaikkea sitä, millä tavoin eri ESG-asiat vaikuttavat yrityksen taloudelliseen tilaan. Nyt linssi käännetäänkin toisin päin, ja yritysten pitää pystyä raportoimaan niiden vaikutuksesta ulkoiseen maailmaan”, Lindström toteaa.

Tavoitteiden asettaminen ja niiden mitattavuus vakuuttaa raporteissa

Lindström uskoo, että tiukentuva lainsäädäntö ja sidosryhmävaatimukset kehittävät sosiaalisen vastuun mittaamista ja siihen liittyvää raportointia. Tämä puolestaan tulee parantamaan yksittäisen sijoittajan mahdollisuuksia arvioida sijoituskohteen suoriutumista sosiaalisen vastuun osa-alueella. 

Hänen mukaansa nykytilanteessa sijoittaja pystyy lähinnä arvioimaan, että yrityksellä ei ole rikkomuksia sosiaalisen vastuun alueella. Sen sijaan on haastavampaa hahmottaa, mitkä yhtiöt suoriutuvat sosiaalisen vastuun alueella erityisen hyvin. 

Yritysten vastuullisuusraportit kertovat niiden sosiaalisen vastuun tilasta. Lindström huomauttaa kuitenkin, että kokonaiskuvan saaminen vaatii paljon omakohtaista perehtymistä. 

Hän korostaa, että huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti sosiaalisen vastuun tavoitteisiin, sillä ne kertovat, että yritys on asettanut päämääriä sosiaalisen vastuun tekemiselleen.

“Kannattaa pyrkiä ymmärtämään, löytyykö vastuullisuusraportista selkeitä sosiaalisen vastuun tavoitteita, joita pyritään seuraamaan ja mittaamaan”, Lindström toteaa.

Hän toteaa, että tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin tai muihin aloitteisiin. 

”Olennaista on kuitenkin nimenomaan se, että mukana on konkretiaa, eikä vain korukieltä. Se on helppo ohjenuora, jota me käytämme Danske Bankillakin paljon”, Lindström painottaa.

PETER LIDSTRÖM, SIIS KUKA?

Danske Bankin Chief ESG Specialist. Fanittaa tällä hetkellä pitkän talven selviämistä helpottavia kaupunkiaktiviteetteja, kuten Yrjönkadun uimahallia, viihtyisiä ravintoloita kuten BasBasia, Goose Pastabaria ja Wellamoa sekä juuri ovensa avannutta Riviera Punavuori -elokuvateatteria, jonka perustajajäsen on.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Talouden puhutuimmat: Vuosi 2022 tullaan muistamaan vaikeana vuonna taloudelle

Seuraava
Seuraava

Opintotuen vuosituloraja nousee yli 18 000 euroon – työnteko on opiskeijoille yhä kannattavampaa