Talouden puhutuimmat: Vuosi 2022 tullaan muistamaan vaikeana vuonna taloudelle

Vuoden viimeisessä Talouden puhutuimmat -sarjan jutussa muistellaan kuluneen vuoden suurimpia talouden teemoja ja tapahtumarikkainta yrityskauppaa.

Koronapandemian jälkeen avautuva maailma näytti vuoden 2022 alussa lupaavalta, ja talous kasvoi Suomessakin hyvää vauhtia. Tilanne muuttui, kun Venäjä aloitti helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainaan. Seurasi Venäjän vastaisia pakotteita, energiakriisi, inflaatio ja hintojen nousu, työttömyyden lisääntyminen ja pörssin romahtaminen. Nämä ovat kaikki toisiinsa linkittyneitä ilmiöitä. Kulunut vuosi on ollut taloudellisesti haastava.

Näiden lisäksi suomalaisten mieliin on varmasti jäänyt otsikot Fortum–Uniper-sotkusta, jonka juurisyitä avasimme Talouden puhutuimmat -sarjan elokuisessa artikkelissamme

Hintojen nousu on vaikuttanut ihmisten tavalliseen arkeen 

Monet ovat voineet tänä syksynä huomata, miten palkka ei olekaan enää riittänyt pakollisiin elinkustannuksiin tai rahaa on jäänyt aiempaa vähemmän säästöön. Polttoaineen ja sähkön korkeista hinnoista on tullut yleisiä kahvipöytäkeskusteluja, joissa ei välttämättä olekaan tarjolla samaa pullaa kuin aiemmin.

Hintojen nousu näkyy nimittäin erityisesti ruoan hinnassa. Lokakuussa elintarvikkeet maksoivat 15,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan, kertoo Yle. Erityisesti jauhojen, munien, kahvin, voin ja suurimoiden hinnat ovat nousseet. 

Kuten aiemmin todettu, tässä taloustilanteessa kaikki linkittyy kaikkeen. Ruoan hintaa nostaa erityisesti energiakriisi, joka vaikuttaa koko elintarvikeketjuun. 

Twitter-kaupat ovat puhuttaneet ihmisiä ympäri maailman

Yksi vuoden puhutuimmista yrityskaupoista oli maailman rikkaimman ihmisen, Elon Muskin, tekemät Twitter-kaupat, joista ei ole käänteitä puuttunut. 

Twitter ilmoitti keväällä hyväksyneensä Muskin 44 miljardin dollarin arvoisen tarjouksen, mutta kesällä uutisoitiinkin jo Muskin halusta perua kaupat. Muskia huoletti bottien ja muiden väärennettyjen profiilien määrä, joiden vuoksi alustan arvo olisi ollut alkuperäistä tarjousta matalampi, uutisoi Ilta-Sanomat. Twitter haastoi Muskin oikeuteen, mutta Musk päätyikin ostamaan Twitterin sovitusti lokakuussa. 

Kauppojen jälkeen Musk laittoi “Twitterin sekaisin neljässä päivässä”, kuten Iltalehti uutisoi. Hän ehti neljässä päivässä vaihtaa koko Twitterin johtokunnan ja aloittaa uuden projektin, jossa yhdistetään käyttäjätilien vahvistaminen ja maksullinen tilausmalli. Muskin suunnitelmiin on kuulunut myös laajat irtisanomiset, joiden seurauksena yhtiöön jäisi vain 25 prosenttia yhtiön työntekijöistä.

Elon Musk on ilmaissut aikomuksensa tehdä Twitteristä moderoimaton ja “vapaa” alusta. Esimerkkinä tästä hän kumosi Yhdysvaltojen ex-presidentti Donald Trumpin tilin jäädyttämisen.

Muutosten myötä lukuisat tunnetutkin twiittaajat ovat jättäneet palvelun. Myös Suomessa ollaan huolestuneita Muskin toimista Twitterin omistajana, kertoo Talouselämä maksullisessa artikkelissa. 

Musk julkaisi 19.12. omalla Twitter-tilillään kyselyn, jossa hän halusi selvittää, pitäisikö hänen astua alas Twitterin johdosta. 57,5 prosenttia vastaajista äänesti ‘kyllä’. Kyselyn yhteydessä Musk lupasi toimia kyselyn vastausten parusteella.

Vaikutukset BKT:hen esiin voimakkaasti vuonna 2023

Loppujen lopuksi tämän vuoden ongelmat eivät kovin pahasti vielä vaikuta kuluneen vuoden bruttokansantuotteeseen. Suomen pankin mukaan talouskasvu vuonna 2022 on 1,9 prosenttia

Sen sijaan vuodesta 2023 voi tulla haastava. Talous ajautuu lievään taantumaan ja Suomen bruttokansantuotteen kasvu hidastuu 0,5 prosenttiin. Valtioneuvosto uskoo, että loppuvuodesta 2023 kotimainen kysyntä alkaa elpyä, kun inflaatio hidastuu ja reaalipalkat nousevat hieman. Energiakriisi ja inflaatio häilyvät kuitenkin taustalla, ja niiden vaikutuksia ensi vuodelle on vielä vaikea ennustaa.

Xia Torikka

Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Vuoden 3 luetuinta  – Tänä vuonna puhuttivat opintolaina, osakesalkun hoito ja pörssirytinä

Seuraava
Seuraava

ESG-kriteerien “S” – Mikä on yritysten sosiaalinen vastuu?