Erään humanistin tarina sijoittajajärjestön operatiiviseksi johtajaksi
Miten humanisti päätyy sijoittajaverkoston johtoon? Kymmenvuotinen urapolkuni on opettanut, ettei tutkinnolla ole väliä. Merkitystä on tarinoilla, kirjoittaa FiBANin Milja Mäkelä.
Opiskellessani mediatutkimusta Turun yliopistolla, tulin sinne ei-akateemisesta yrittäjäperheestä ilman ennakkoluuloja. Elokuva, TV ja tarinankerronnan eri muodot kiehtoivat. Huomasin kuitenkin astuneeni negatiiviseen humanistikuplaan, jossa valitsi uskomus, ettei humanisti työllisty.
En kuitenkaan suostunut uskomaan tätä, sillä olin saanut yrittäjä-soitinrakentaja-isältäni jotain, mitä edes tuo humanistisen tiedekunnan pessimismi ei pystynyt kaatamaan: luovuutta, uhkarohkeutta ja hieman hulluutta tehdä asioita vastavirtaan, silloinkin kun kaikki muut epäilevät.
Työskentelin opintojen ohella ja hain oman alani töitä, kunnes pääsin ihailemaani elokuvatuotantoyhtiöön. Elokuvissa oli suuruudenhulluutta, kekseliäisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ja uskallusta. Opin elokuvatuotantoyhtiön arjesta, kuvausjärjestelyistä, tarinankerronnasta sekä joukkorahoituksesta, joka tulisi myöhemmin vastaan startup-kentässä. Elokuvat jättivät jälkensä.
Oma kipinäni tarinankerrontaan ja yrittäjyyteen syttyi
Perustin ensimmäisen yritykseni Tarinaklubi Open Micin 24-vuotiaana, vaikka eräs opiskelututtu epäili, voiko tällaista järjestää ilman teatterialan koulutusta. No sen kun tekee ja järjestää! Klubilla houkuttelin tuntemattomia ihmisiä lavalle kertomaan omasta elämästään. Se oli kollektiivista terapiaa ja keino päästä käsiksi ainutlaatuisiin elämiin. Jokainen lavalle noussut tarina ansaitsi tulla kerrotuksi, ja ymmärsin, ettei yksikään niistä ollut samanlainen.
Konsepti oli monelle kulttuurialan yrittäjälle tuttu: möin ohjelman baarille, markkinoin ja juonsin. Kun luovia töitä alkoi virrata, löysin itseni valinnan edestä: jatkaako luovan alan sekatyöläisenä vai ottaisiko vastaan vakautta ja varmuutta?
Otin vastaan työn lääkealan mainostoimistossa, joka vaati tarkkuutta ja tiukkojen eettisten sääntöjen noudattamista. Otin tarkat rajat kiinnostavana haasteena ujuttaa luovuutta, herkkyyttä ja huumoria luomuksiimme, ja tuossa työssä mietimme päämme puhki, mitä sääntöjä tiukan laatikon sisällä voisi rikkoa. Vajaa neljä vuotta alalla sai kuitenkin riittää.
Eksyin elämäni seuraavaan kappaleeseen mutkien kautta: perustajaosakkaaksi pieneen teknologiayhtiöön. Rakensimme yrityksen aiemmin perustetun yhtiön pohjalle pienellä palkalla ja lupauksella osakepäomasta yrityksen omistajalta, joka toimi myös sijoittajana. Kun myynnit alkoivat vetää, sijoittaja vetäytyi ilman varoitusta ja odotti palkatta työskentelyä, eikä luvattuja osakkeita koskaan saatu.
Halusin kääntää tuon hämärän sijoittajakokemuksen voitoksi. Halusin oppia menestyneistä startup-yrittäjistä ja sijoittajien mielenmaisemasta, miten asiat oikeasti kuuluisi hoitaa. Löysin itseni FiBANin (Finnish Business Angels Network) eli Euroopan suurimman enkelisijoittajayhdistyksen viestintäpäällikkönä, ja nyt operatiivisena johtajana paikasta, josta olin aiemman yrityksemme kanssa hakenut rahoitusta siinä onnistumatta.
Tarinat ratkaisevat
Yli 600 jäsenen FiBANissa tuotetaan dataa sijoituskentästä ja arvioidaan rahoitusta hakevia yrityksiä, usein numerot edellä. Mutta kukaan ei osta pelkkiä numeroita, vaan ihmiset ostavat tarinoita: Miksi juuri tämä yritys on mullistava? Miksi juuri tällä yrityksellä sijoittaja voi tehdä voittoa? Parhaat yritykset onnistuvat sekä tarinallistamaan osaamisensa, mutta myös vakuuttamaan luvuilla.
Tarinoiden avulla datasta voidaan avata yhteiskunnallisia keskusteluita: Miksi valtaosa startup-sijoittajista on miehiä? Miksi suurin osa rahoituksesta menee miesvaltaisille yrityksille? Numeroista voidaan johtaa yhteiskunnallista muutosta, kuten pyrkiä lisäämään naissijoittajien osuutta, ja naisten johtamien yritysten rahoitusta. Nämä ovat humaaneja arvoja, joita pääsen sanoittamaan työssäni operatiivisena johtajana.
Yhdessä numerot ja tarina ovat vahva pari.