Asuntoflippaaja loihtii remonttikuntoisista asunnoista persoonallisia koteja – kannattavimmassa kaupassa saavutettiin yli 120 000 euron arvonnousu

Asuntoflippaaja Meja Hynysellä, 45, on takanaan vuosien kokemus asuntojen ostamisesta, remontoimisesta, sisustamisesta ja myymisestä. Myös somesta tuttu yrittäjä kertoo, mistä tunnistaa hyvän kohteen, miten rakkaus roihahtaa kesken rempan ja mitä asuntosijoittajan pitää huomioida tässä ajassa.

Meja Hynynen. Kuva: Mejan arkisto

Kaikki lähti ensiasunnon ostamisesta. Meja Hynynen osti ensimmäisen kotinsa Helsingin Kalliosta vuonna 2005. Hän remontoi asunnon lattiasta kattoon isänsä avustuksella. Kun tuli aika muuttaa, Hynynen myi asunnon voitolla. Samoin hän teki myös muutamalle seuraavalle omalle kodilleen.

”Ostin seuraavaksi asunnokseni aina remppakuntoisen pommin. Halusin suunnitella tyhjästä omannäköiseni kodin.”

Tähän mennessä Hynynen on ostanut 14 asuntoa. Niistä suurin osa on remontoitu ja myyty, muutama on myös vuokralla. Hän on ammatiltaan sisustussuunnittelija sekä asuntoflippaaja yrityksessään Meja Design Oy. Hynynen ostaa työkseen huonokuntoisia asuntoja, teettää niihin remontin, suunnittelee sisustuksen ja myy ne eteenpäin.

”Koko projektin tarkoituksena on saada enemmän tuottoa kuin mitä asunnon ostamiseen ja remonttiin on mennyt rahaa. Asunnon arvoa nostetaan oman tekemisen kautta”, Hynynen kertoo.

Hynynen on saanut eniten rahallista voittoa Kalliossa sijaitsevasta 54-neliöisestä kaksiosta. Asunnon arvo nousi remontin myötä yli 120 000 euroa. Prosentuaalisesti suurin arvonnousu, 50 prosenttia, tapahtui Hynysen 41,5-neliöisessä Kuopion kohteessa. 

Remonttien jakaminen Instagramissa on tuonut Hynyselle myös uuden tulonlähteen, somevaikuttamisen. Häntä seuraa Instagramissa yli 26 000 silmäparia.

Omien asuntojen remontoiminen antoi suunnan uralle

Omien kotien suunnitteleminen ja sisustaminen inspiroi Hynystä hakeutumaan sisustussuunnittelijakoulutukseen. Hän kävi koulussa iltaisin markkinoinnin projektipäällikön työn ohessa. Intohimo sisustamiseen sai hänet jäämään opintovapaalle ja suorittamaan vielä huonekaluverhoilijan tutkinnon.

Opintovapaalla Hynynen päätti, että hän ei enää palaisi toimistotyöhön. Yli kymmenen vuoden ura markkinoinnin parissa tuli päätökseen vuonna 2016, kun Hynynen perusti toiminimen, jonka alla hän suunnitteli sisustuksia asiakkailleen.

Kun Hynysellä jäi kotiensa remontoimisesta ja myymisestä reilusti pesämunaa, hän alkoi pohtia, mihin sijoittaisi rahat. Hän oli laittanut nuoresta asti rahaa hieman rahastoihin ja silloin tällöin osakkeisiinkin. Osake- tai rahastosijoittaminen ei kuitenkaan kiinnostanut Hynystä niin paljon, että hän olisi jaksanut perehtyä niihin paremmin.

”Asunnot olivat enemmän minun juttuni. Niinpä päätin vuonna 2019 ostaa ensimmäisen oman flippikohteeni. Se oli pieni 23 neliöinen yksiö Kalliossa Helsinginkadulla. Kaikki meni hyvin ja jäin heti koukkuun.”

Kokenut ostaja tietää, mitä etsii

Kuva: Mikael Petterson

Kuva: Mikael Petterson

Kun Hynynen tekee ostopäätöstä asunnosta, sen kunnolla ei ole merkitystä.

”Mitä huonommassa kunnossa asunto on, sitä enemmän voin itse vaikuttaa lopputulokseen. Yleensä teetän totaalisia täysremontteja, joissa siirretään keittiötä, laajennetaan kylpyhuonetta ja tehdään isoja rakenteellisia muutoksia. Suuremmat remontit kestävät vähintään puoli vuotta.”

Hynynen flippaa asuntoja pääasiassa Helsingissä, mutta hän on flipannut pari kohdetta myös Kuopiossa ja yhden Vantaalla. Asunnon ostamiseen vaikuttaa sijainnin lisäksi muun muassa taloyhtiön tilanne, hoitovastikkeen suuruus ja se, onko taloyhtiössä tehty tarvittavat remontit. 

”Ei ole esimerkiksi järkevää myydä uutta remontoitua asuntoa, johon on tulossa putkiremontti muutaman vuoden päästä. Putkiremonttiin olisi hyvä olla ainakin kymmenen vuotta aikaa.”

Hynynen ostaa asuntoja vanhoista, ennen 1970-lukua valmistuneista taloista. Hänelle on tärkeää asunnon valoisuus, korkea huonekorkeus ja se, että asunto sijaitsee katutasoa ylempänä. Hän arvostaa myös sitä, että rappukäytävä on hyvässä kunnossa ja talosta huolehditaan. 

Sisustus syntyy ajan hengen ehdoilla

Harvinaisemmat jugend-kohteet ovat Hynysen suosikkeja.

”Niissä on ihania erkkereitä, syviä ikkunalautoja ja kauniita arkkitehtonisia piirteitä. Pyrin jokaisessa kohteessa suunnittelemaan remontin ja sisustuksen talon aikakauteen sopivaksi. Haluan säästää alkuperäisiä elementtejä, kuten puulattioita, kaappeja ja ovia”, remontoija kuvailee tyyliään.

Hynynen saa ideoita rakennuksista, hotelleista, julkisista tiloista ja somesta. Hän haluaa, että asunnon huoneet sopivat toisiinsa, mutta ovat myös oma maailmansa. Sisustuksessa hän haluaa ravistella yleistä käsitystä siitä, että myytävässä asunnossa kaikki pitäisi olla harmaata ja valkoista. 

”Haluan tehdä jokaisesta asunnosta uniikin. Valitsen erikoisia materiaaleja ja käytän värejä tyylikkäästi. Valitsen usein maanläheisiä sävyjä kuten vihreää, ruskeaa, roosaa, terrakottaa ja beigeä. Suunnittelen paljon tehosteseinäratkaisuja, jotka tuovat asuntoon viimeisteltyä ilmettä.”

Hänestä suomalaiset ovat liian varovaisia sisustajia.

”Usein ihmiset eivät uskalla käyttää lempivärejään asunnon kiinteisiin osiin, vaan värit näkyvät lähinnä koristetyynyissä. Olisi tärkeää, että kodista uskallettaisiin tehdä omaa silmää miellyttävä. Jos myy kotinsa, ostajakin voi ihastua näyttäviin valintoihin. Ja uusi kodinomistaja voi aina maalata, jos pintojen värit eivät miellytä.”

Kuva: Pavel Kasinski

Rakkaus syttyi remppakaaoksen keskellä

Asuntojen remontoimisessa Hynyselle on tärkeää laatu ja huolellinen työn jälki. Hyvän remonttifirman löytäminen oli hänelle aluksi vaikeaa. Hän kyseli suosituksia luotettavista tekijöistä Facebookissa ja Urakkamaailma-sivustolta, kunnes hänen tuttunsa suositteli rakennusurakoitsija Matias Juvasta.

Hynynen palkkasi Juvasen tekemään remonttia. Sen keskellä he ihastuivat toisiinsa ja pian heistä tuli pariskunta. Viime vuonna he perustivat yhdessä Rakkausrempat Oy:n.

”Teemme remontteja yhdessä. On helpottavaa, että minulla on nyt luotettava tekijä omasta takaa.”

Kaksikko remontoi parhaillaan ensimmäistä yhteistä flippiasuntoaan Helsingin Mannerheimintiellä, jossa kolmiosta loihditaan neliö. Seuraavana vuorossa on 96-neliöinen kolmio Taka-Töölössä, joka ostettiin yhteisen yrityksen nimiin.

Hynynen suunnitteli tähänkin kohteeseen aluksi laajaa rakenteellista remonttia, mutta kustannusten nousun ja markkinatilanteen vuoksi hän on päättänyt olla ottamatta suuria riskejä. 

”Päätimme, että tällä kertaa remontoidaan vähän kevyemmin. Keittiön siirto ja toisen kylpyhuoneen rakentaminen eivät tässä maailmantilanteessa tunnu enää järkeviltä, jos rahojaan ei saakaan pois”, Hynynen kertoo.

Maailmantilanne hankaloittaa asuntosijoittajan työtä

Ennen kustannusten nousua Hynysen työssä oli huomattavasti vähemmän riskejä. Sopivien asuntojen löytäminen oli vaikeampaa, mutta myynnissä olevat asunnot vietiin käsistä. Nyt tilanne on päinvastainen.

”Tällä hetkellä on vaikeaa arvioida, paljonko asunnosta voi saada remontoituna. Se on arpapeliä, kunnes nähdään, minne markkinat asettuvat.”

Hynysen mukaan asunnon myyjän täytyy nyt varautua siihen, että koti ei mene heti kaupaksi. Hinnassa täytyy olla valmis tulemaan vastaan ja valmistautua jättämään asunto tarvittaessa vuokralle.

”Asunnon voi laittaa pitkäaikaisesti vuokralle, mutta lyhytaikainen vuokraus esimerkiksi Airbnb:n kautta on myös järkevä vaihtoehto. Sitä voi tehdä samalla, kun myyntiprosessi on käynnissä.”

Hynynen on ostanut suurimman osan kohteistaan ilman lainarahaa, mikä on mahdollistanut nopean kaupanteon. Muutoin hän suosii normaalia sijoitusasuntolainaa, jossa maksuaika on pitkä. Lainasta huolimatta taloudessa on hyvä olla puskuria korkojen nousun ja yllätysten varalle.

Yllätyksiä onkin Hynysen remonteissa riittänyt. Kerran yläkerran asunnon vesivahinko viivästytti remonttia, muutaman kerran tilattu materiaali on vahingoittunut kuljetuksessa ja joskus työntekijöitä on jouduttu vaihtamaan kesken kaiken sairastumisten tai huonon työnjäljen vuoksi.

Hynynen muistuttaakin, että asuntoflippaus vaatii perusteellista perehtymistä asuntosijoittamiseen ja remontointiin, asuntonäyttöjen ahkeraa koluamista ja taloyhtiöiden papereihin syventymistä.

”Turvallisin tapa aloittaa asuntoflippaus on ostaa oma koti ja remontoida se rauhassa. Kahden vuoden asumisen jälkeen myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa. On hyvä muistaa, että flippaaminen vaatii vuosien opettelua. Aloitin itse 27-vuotiaana. Kesti kauan, että pääsin tähän pisteeseen, missä olen nyt.”

Meja Hynyen, siis kuka?

  • 45-vuotias asuntoflippaaja, sisustussuunnittelija ja somevaikuttaja tilillään @mejadesign.fi 
  • Asuu Helsingissä, kotoisin Lapinlahdelta Pohjois-Savosta
  • Oma yritys Meja Design Oy ja yhteinen Rakkausrempat Oy yhdessä kumppani Matias Juvasen kanssa
  • Fanittaa tällä hetkellä espanjalaisen designerin Patricia Bustosin pastellista art deco -sisustustyyliä, jossa käytetään leikkisästi värejä ja materiaaleja
Anu Pekonen

Hyviä tarinoita ja kirjoittamista rakastava journalisti, joka fiilistelee livemusiikkia ja vintagelöytöjä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Heiluneet asuntomarkkinat vakiintumassa – “Viisas ostaa nyt”

Seuraava
Seuraava

Kurkistus Mimmien Brändäysbrekulle – bageleita, inspiroitumista ja uusia tuttavuuksia