Vastuullisen sijoittajan ei tarvitse veivata
Twitterissä tuli vastaan kiinnostava kysymys: jos pörssi menisi nyt kiinni 10 vuodeksi, mikä oman salkun yhtiöistä pärjäisi parhaiten?
Pörssi menee kiinni 10 vuodeksi. Salkkusi nykyisistä yhtiöistä pitäisi valita vain yksi yhtiö, jolla pärjäisi tuon ajan mahdollisimman hyvin. Mikä se olisi? Itsellä:
— Tuomo S (@TuomoSaa) July 23, 2020
- Harvia#sijoittaminen
Sijoittajat käyvät varsin vilkasta keskustelua somessa, ja tähänkin kysymykseen vastauksia alkoi nopsaan sadella. Suosikkeja näyttivät olevan ainakin Kone, Neste ja Fortum sekä Alibaba.
Muiden suosikkifirmat ovat toki kiinnostavia, enemmän ajatuksia kuitenkin herätti tuo aikajänne. Kymmenen vuotta vaatii jo aika pitkää luottoa yhtiöön. Vai onko se sittenkään edes niin pitkä aika?
Vain aktiivinen voi voittaa?
Active Investing vs. Passive Investing pic.twitter.com/lx76SCZhaC
— Douglas A. Boneparth (@dougboneparth) August 11, 2020
Sijoittamiseen liitetään paljon uskomuksia, joita omasta mielestään etevät sijoittajat mielellään voimistavat keulimalla analyyseillään ja oikeaan (puolivahingossa) osuneilla kaupoillaan. Parhaana sijoitustyylinä tässä kuplassa nähdään aktiivinen kaupankäynti, eli rahoja on jatkuvasti siirreltävä sijoituskohteesta toiseen ja pörssiä seurattava herkeämättä, muuten tippuu kelkasta!
Tämä aktiivinen touhuaminen on aikaa ja vaivaa vievää – ja lisäksi on hieman kyseenalaista tuottaako jatkuva ostaminen ja myyminen oikeasti sen paremmin kuin laiskempi sijoitustyyli. Harvempi jatkuvaa kauppaa tekevä kertoo somessa pieleen menneistä kaupoistaan ja hassatuista varoistaan. Lisäksi harva meistä osaa ajoittamisen jalon taidon, jolla kaupat tehdään aina juuri oikealla maagisella hetkellä. Mitä enemmän käy kauppaa, sitä enemmän myös mahdollisuuksia osua harhaan.
Siksi on syytä nostaa jalustalle myös passiivinen sijoittaminen. Harkitse, osta ja pidä!
Osta sellaista, joka ei hierrä kengässä
Jo ennen sijoitusten tekemistä kannattaa tutkia oman sielunsa maisemaa ja motivaatiotaan. Millaisia asioita ja yhtiöitä pidät hyvinä ja arvossaan – millaisen toiminnan soisit jatkuvan? Kun omaan salkkuun hankkii vain sellaisia yhtiöitä tai rahastoja, joiden kanssa omatunto ei jatkuvasti kolkuttele, niiden kanssa on mukava jatkaa yhteistä matkaa seuraavat kymmenen vuotta, miksei pidempäänkin.
Vastuullisesti sijoittavalla katse ja odotukset ovat usein juuri kauas horisonttiin. Vastuullisia yhtiöitä valitaan omaan salkkuun juuri sen takia, että niiden oletetaan saavan hyviä asioita aikaan myös tulevaisuudessa. Ja tämä hyvien asioiden tekeminen sataa sekä omistajan laariin, että yhteisenä hyvänä yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Lisäksi vastuullisesti toimivat firmat ovat todennäköisemmin pystyssä vielä vuosikymmentenkin päästä. Miksi salkkuunsa haluaisi yhtiön, joka oman kompurointinsa tai lainsäätäjien ahdistamana kaatuu jo ennen vuotta 2030?
Tuntuisi oikeastaan hassulta valita huolellisesti vastuullisia firmoja, sijoittaa niihin ja myydä osakkeet ensi viikolla. Miksi niin tekisi? Aktiivinen veivaaminen salkun sisällöllä (saati shorttaaminen tai muu spekulointi) ei kuulosta minun korvaan kovin vastuulliselta sijoittamiselta, vaan perinteiseltä ja lyhytjänteiseltä sijoittamiselta, jossa ainoa motivaatio on tuoton hakeminen. Viis siitä, että aitaa kaatuu ja toisiin saattaa sattua.
Vastuullinen sijoittaminen vaatii ja palkitsee
Mikäli haluat tehdä vastuullisia sijoituksia, sinun tulee olla valmis käyttämään siihen myös hieman aikaasi. Jos et perehdy vastuulliseksi mainostetun rahaston sisältöön, tai ymmärrä yhtiön toimintalogiikkaa, et tiedä, mitä omistat. Jos pahimpien poissulkeminen riittää, varmista ettet osta tupakkaa ja rypälepommeja valmistavia firmoja. Jos haluat kuoria vastuullisuuskerman, joudut ponnistelemaan enemmän. Toisaalta, tämä vaivannäkö voi myös palkita, varsinkin vuosikymmenten päästä.
Vastuullinen sijoittaminen voikin olla keino rauhoittaa tahtia, tehdä huomista pitempikantoisia päätöksiä sekä sitoutua omiin päätöksiinsä ja omistamiinsa yhtiöihin. Vastuullisuus valintakriteerinä helpottaa yhtiöiden rajaamista ja myös pysymään omassa sijoitussuunnitelmassa, kuohui markkinoilla miten paljon tahansa.
Tämän myötä vastuullisen sijoittajan salkussa kaikki yhtiöt ovat sellaisia, joiden kanssa on mukava ratsastaa kohti auringonlaskua. Twitter-keskustelussa todettiinkin, että ”varmaankin moni välttäis ostamasta shittiä salkkuun, jos sitä täytyis pitää siellä 10v.”
PS. Ainiin, omassa salkussani 10 vuoden suosikki on Örsted.
Ørsted
— Kaisa Kurittu (@KaisaKurittu) July 24, 2020
Puhtaaseen energiantuotantoon vaihtanut tanskalainen (ex-hiilivoimafirma).
Luotan parempaan elintilaan ja -voimaan esim. ruskohiili-Uniperiin verrattuna 10 vuoden jälkeenkin.