Taloudellisen hyvinvoinnin 5 vinkkiä, jotka voit ottaa käyttöön jo tänään! 

Sisältää mainoslinkin*

Fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä on puhuttu jo pitkään. Luultavimmin sinäkin pidät huolta terveydestä ruokavalion tai urheiluharrastuksen muodossa. Mutta miten on oma taloudellisen hyvinvointisi laita?

Miten vähennät rahasta syntyvää huolta ja stressiä? 

stressi.jpeg

Omasta taloudesta ja sen tasapainosta tulisi pitää huolta samalla tavalla kuin itsestäänkin pyritään pitämään huolta. Ostamme terveellistä ruokaa, joka ruokkii kehoamme, liikumme, jotta säilytämme toimintakykymme ja pidämme huolta mielemme hyvinvoinnista tekemällä itsellemme merkityksellisiä asioita sekä viettämällä aikaa läheistemme kanssa. Miksi emme siis pitäisi huolta samalla tavalla taloudestamme?

Raha on olennainen osa elämäämme. Siten rahahuolet vaikuttavat elämässämme useampaan osa-alueeseen, kuten kokemaamme tyytyväisyyteen. 

PwC teki vuonna 2019 USA:ssa töissä käyvien kuluttajien taloudellista hyvinvointia käsittelevän tutkimuksen, jossa selvisi, että oma talous on kaikista suurin stressinaihe - jopa suurempi kuin kuin mitkään muut stressin aiheuttajat yhteensä. 

Taloudellista stressiä aiheutti eniten tutkimukseen vastanneiden keskuudessa oman talouden rahavirta, velkaantuneisuus sekä vaikeudet saada säästöön rahaa.  Jo pienet yllättävät kulut aiheuttivat huomattavaa stressiä. 

Koetko samaistuvasi vastanneiden huolen aiheisiin? 

Taloudellinen hyvinvointi ei ole sitä, että ajattelemme rahaa jatkuvasti

raha.jpg

Raha-asioihin liittyvä stressi majailee tahtomattamme takaraivossa ja pikkuhiljaa se alkaa vaikuttaa käyttäytymiseemme, ihmissuhteisiin sekä hyvinvointiimme. Voit huomata, että ajattelet raha-asioita useammin kuin toivoisit ja se saa sinussa aikaan ikäviä tuntemuksia. No, miten sitten ottaisimme haltuun tällaiset tunteet? 

Taloudellinen tilanteesi voi olla hyvä, mutta silti saatat kokea epävarmuutta omaa taloudellista tilannetta kohtaan. Ehkä syy tuntemuksiin piilee siinä, että et tunnista omia rahataitojasi; missä olet hyvä ja mitä voisit kenties vielä kehittää? 

Taloudellinen hyvinvointi alkaa siitä, että koet hallitsevasi omaa taloutta ja tunnistat, miten voit kehittää sitä kohti omia unelmiasi. Siten oman tilanteen ja rahapersoonan tunnistaminen on tärkeä osa taloudellisen hyvinvoinnin matkaa!

5 vinkkiä, kuinka otat haltuun taloudellisen hyvinvoinnin

Voimme iloita yhdessä siitä, että rahasta, taloustaidoista ja sijoittamisesta on alettu puhumaan viime vuosina huomattavasti enemmän. Tässä ROI:n* tiimiltä viisi vinkkiä, jolla kuka tahansa voi kohentaa omaa taloudellista hyvinvointia jo tänään!

1. Keskity muodostamaan tapa

Säästäminen on helpompaa, kun saat tehtyä siitä itsellesi tavan. Aluksi kannattaakin keskittyä vain tavan muodostamiseen eikä stressata liikaa esimerkiksi säästöön laitettavien summien kokoa. Voit aloittaa säästämisen vaikka vain eurolla kuussa! 

2. Ota ystävä tueksi

Kuten salilla treenaaminen tai vaikka kahvilla käyminen, myös yhdessä ystävän kanssa taloudellisen hyvinvoinnin tavoittelu voi boostata motivaatiota ja helpottaa uuden rutiinin muodostumista tavaksi. 

Säästäminen vaatii kärsivällisyyttä, joten sosiaalinen kanssakäyminen voi vähentää myös rahankäyttöön liittyvää stressiä. Et jää paitsi mistään eikä sinulle tule painetta käyttää rahaa, kun myös ystäväsi on sitoutunut säästämään. 

3. Seuraa edistystäsi ja palkitse itsesi!

Oman edistyksen seuranta on loistava tapa pitää positiivinen mielentila yllä ja tuntea itsensä motivoituneeksi. Seurannan avulla huomaat miten pitkälle olet jo päässyt ja keskityt positiivisiin asioihin sen sijaan, että miettisit mihin on vielä matkaa. Nauti pienistä onnistumisista matkallasi kohti taloudellista hyvinvointia ja muista myös juhlistaa niitä. Ole ylpeä edistymisestäsi! 

4. Kehitä rahataitoja

Taloudellinen hyvinvointi on nouseva megatrendi, jonka parista löytyy jo erilaisia ratkaisuja. Pohdi, olisitko valmis maksamaan omien rahataitojen valmennuksesta ja minkälainen lähestymistapa sopisi sinulle? Voimme hankkia PT:n ja treenata fysiikkamme kuntoon, mutta oletko miettinyt, että voisit treenata myös taloutesi kuntoon samalla lailla?

5. Laita raha tekemään töitä puolestasi

Jos sinulta jää viiskin euroa kuussa pakollisten menojen jälkeen säästöön, voit hyvin aloittaa sijoittamisen. 

Sovelluskauppoihin on myös lanseerattu suomalainen ROI-sovellus*, joka treenaa kanssasi talouden kuntoon!  Sovelluksen avulla on mahdollista oppia yhdessä Mimmit sijoittaa Pia-Marian ja Hannan kanssa sijoittamisen perusteet, joiden avulla osaat kaiken sen, mitä aloitteleva sijoittaja tarvitsee päästäkseen polullaan alkuun.

Vieraskynä Karola.pgn

Karola Kivi

ROI-mimmi

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Vastuullisen sijoittajan ei tarvitse veivata

Seuraava
Seuraava

Neljä rahakirjaa, jota kuuntelen riippukeinussa kesälomalla