Valmistuneiden vinkit itsenäiseen taloudenpitoon: budjetoi, priorisoi ja kilpailuta
Reilu viikko sitten kymmenettuhannet ammattiin tai ylioppilaaksi valmistuneet painoivat lakit päähänsä. Valmistumisen myötä moni aloittaa itsenäisen elämän. Kysyimme kolmelta viime vuonna valmistuneelta vinkkejä, joilla omaan kotiin muuttava voi helpottaa raha-asioiden haltuunottoa.
Toisen asteen opintojen päättyminen on monella tapaa merkittävä käännekohta nuoren elämässä. Usealle se tarkoittaa omilleen muuttoa ja itsenäisen elämän aloittamista.
Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on paitsi kutkuttavaa myös haastavaa aikaa. Uusi elämänvaihe tuo mukanaan paljon vastuita ja uuden opettelua – myös talousasioiden saralla. Kysyimme viime vuonna valmistuneilta vinkkejä ja kokemuksia oman talouden haltuunotosta.
Mieti, mihin todella haluat käyttää rahasi
Nea Järvi, 19, muutti omilleen lukion kolmantena vuonna. Vuokrayksiö löytyi muutaman kilometrin päästä lapsuudenkodista Naantalin keskustasta. Ylioppilaaksi viime vuonna valmistunut Järvi viettää parhaillaan välivuotta.
Vaikka Järvi oli tottunut maksamaan henkilökohtaiset menonsa osa-aikatöistä hankituilla tuloilla jo lapsuudenkodissaan, tuntui oman talouden haltuunotto hänestä stressaavalta ja pelottavalta.
”En tiennyt oikein mitä stressasin, mutta katsoin joka päivä, paljonko rahaa tilillä on. Pelkäsin, että mokaan jotenkin ja minulla ei ole varaa maksaa vuokraa”, Järvi kertoo.
Vanhempiensa luona asuessaan Järvi oli tottunut säästämään tietyn määrän palkastaan. Uudessa elämäntilanteessa saman summan säästäminen ei ollut enää mahdollista ja se tuntui vaikealta.
Omilleen muuton jälkeen Järvi pysähtyi pohtimaan omia rajojaan ja toimintatapojaan niin talouteen kuin yleisestikin elämään liittyen. Hän suosittelee myös muita omilleen muuttavia pohtimaan, mitä tykkää tehdä ja millaisiin asioihin rahaa haluaa kuluttaa.
”Kun palkasta maksaa kaiken pakollisen, niin rahaa jää yllättävän pieni määrä huvitteluun. Täytyy oikeasti pohtia, että mihin sen haluaa käyttää”, Järvi kuvailee.
Kilpailuttamalla voit säästää paljonkin
Vuoden vaihteessa merkonomiksi valmistunut Eetu Rahkonen, 20, muutti kaupan alan töiden perässä Jyväskylään tammikuussa. Rahkonen kokee, että merkonomiopintoihin sisältyneet budjetoinnin ja taloushallinnon kurssit ovat auttaneet oman arjen pyörittämisessä. Silti lisätieto ei olisi ollut pahitteeksi.
“Minusta kaikissa opinnoissa voisi kertoa oman talouden hallinnasta enemmän”, Rahkonen toteaa.
Rahkonen yritti tehdä itselleen budjetin heti muuton jälkeen. Vaihtelevat työtunnit ja yllättävät hankinnat ovat kuitenkin tehneet budjetoinnin lähes mahdottomaksi.
“Yllätyin, miten vaikeaa menoja ja tuloja on aluksi seurata”, Rahkonen kertoo.
Rahkonen kehottaa omilleen muuttavaa kilpailuttamaan sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen, sillä hintaa voi saada kilpailutuksen avulla merkittävästi huokeammaksi. Lisäksi hän suosittelee pohtimaan, mitä tavaroita ja palveluita arjessa oikeasti tarvitsee.
“Etenkin turhista suoratoistopalveluista kannattaa luopua. Itselläni oli niitä niin monta, ettei kaikkia olisi millään ehtinyt käyttää koko rahan edestä”, Rahkonen huomauttaa.
Budjetin tekeminen vähentää yllätyksiä ja vertaistuesta myös oppii
Ida Alastalo, 20, muutti viime syksynä Lappeenrantaan kauppatieteiden yliopisto-opintojen perässä. Ennen muuttoa hän asui äitinsä kanssa Kotkassa.
Alastalo oli suunnitellut rahoittavansa opiskelijelämän tuilla, opintolainalla, säästöillä ja keikkatöillä. Syksyllä hänelle kuitenkin selvisi, että kesätöistä saatujen tienestien jälkeen opintotuen tulorajat tulisivat pian vastaan.
“Tajusin, että en voi käydä niin paljon töissä kuin olin ajatellut”, Alastalo kertoo.
Muuton jälkeen Alastalo alkoi pitää kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Samalla hän huomasi, että esimerkiksi ulkona syömistä ja shoppailua on pakko vähentää. Kodin sisustukseenkin olisi ollut kiva panostaa, mutta opiskelijan tuloilla sellaiseen ei ollut varaa.
“Vuokran maksamisen jälkeen asumistuesta ja opintotuesta jää euro jäljelle. Pitää budjetoida tarkasti, mistä rahasta muut pakolliset kulut maksaa”, hän kuvailee.
Vaikka Alastalo on pitänyt tarkasti kirjaa taloudestaan, on pakollisten menojen suuruus ja elämä päässyt silloin tällöin yllättämään.
“Välillä huomaamatta saattaa käyttää rahaa enemmän ja kuun lopussa tajuaa, että nyt pitää jarrutella. Silloin pitää miettiä, että miten tässä on päässyt käymään näin”, Alatalo sanoo.
Alastalo kannustaa puhumaan raha-asioista avoimesti vaikkapa kavereiden kanssa. Vertaistuki auttaa ja toisten kokemuksista oppii.
Lisäksi Alastalo kehottaa jokaista omilleen muuttanutta kirjaamaan tulojaan ja menojaan ainakin muutaman kuukauden ajan.
“Silloin alkaa aidosti miettiä omaa taloudellista käyttäytymistään”, Alastalo kuvailee.