Vaihtovelkakirjaan sijoittaminen on tie kasvuyrityksen omistajaksi

Mainos: Singa

Vaihtovelkakirja on sijoitusinstrumentti, joka mahdollistaa kasvuyrityksiin sijoittamisen vaivattomasti. Kotimainen karaoken suoratoistopalvelu Singa käynnisti marraskuussa joukkorahoituskampanjan, jonka aikana kuka tahansa voi sijoittaa Singaan ostamalla vaihtovelkakirjan.

Mimmit singaamassa. Kuva: Mimmit sijoittaa

Singa on suomalainen kasvuyritys, joka on kehittänyt maailman ensimmäisen täysin digitaalisen karaoken suoratoistopalvelun. Palvelusta on tarjolla ammattikäyttöön tarkoitettu versio ravintoloille ja muille karaokepaikoille sekä mobiilissa, verkossa ja äly-tv:ssä toimiva versio kuluttajille.

Singan tulevaisuuden suunnitelmat siintävät rapakon takana – yrityksen seuraavana tavoitteena on ottaa haltuun Yhdysvaltojen markkinat. Tavoitteen toteuttamista varten Singa käynnisti marraskuussa 2021 joukkorahoituskampanjan, joka jatkuu Invesdor-alustalla 16.1.2022 saakka. Alustan kautta kuka tahansa voi sijoittaa kasvuyritykseen ostamalla vaihtovelkakirjan.

Vaihtovelkakirjalla tarkoitetaan lainaa, jonka sijoittaja antaa kasvuyritykselle. Siitä käytetäänkin myös nimitystä vaihtovelkakirjalaina. 

Vaihtovelkakirja toimii siten, että yrityksen seuraavalla sijoituskierroksella sijoittajan lainasumma konvertoidaan osakkeiksi eli hän saa omistukseensa lainattua summaa vastaavan määrän yrityksen osakkeita. Lisäksi sijoittaja saa lainasta itselleen korkotuoton.

Singan Business Controllerina työskentelevän Tiina Hongin mukaan vaihtovelkakirja on sijoitusinstrumenttina erittäin suosittu etenkin Piilaaksossa, vaikka se on jäänyt jostain syystä Suomessa osake- ja rahastosijoittamisen varjoon.

“​​Tuotteemme perusidea on, että se on kaikkien käytettävissä. Halusimme avata sijoitusmahdollisuuden suuremmalle yleisölle joukkorahoituskampanjan avulla, jotta jokaisella olisi mahdollisuus päästä mukaan matkallemme”, Hong toteaa.

Ammattilaissijoittajien neuvottelemat sijoitusehdot

Singan joukkorahoituskampanjan sijoitusehdot ovat neuvotelleet Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi:n (Teollisuusijoitus Oy) sekä pääomasijoittaja Maki.vc:n edustajat.

Sijotusehdot ovat kaikille joukkorahoituskampanjan kautta sijoittaville samat: joukkorahoituskampanjan minimisijoitussumma on 500 euroa, ja sijoitetusta summasta saa vuotuisen 10 prosentin koron 30.9.2024 saakka. Lisäksi sijoittaja saa 20 prosentin alennuksen osakkeiden hinnasta, kun vaihtovelkakirja muunnetaan osakkeiksi.

“Vaihtovelkakirja muutetaan osakkeiksi Singan seuraavan sijoituskierroksen aikana. Tällöin vaihtovelkakirja muutetaan siihen osakeluokkaan, joka edustaa osakkeita parhaimmilla etuoikeuksilla”, Hong kertoo.

Mikäli Singa ei ole järjestänyt sijoituskierrosta 30.9.2024 mennessä, saa vaihtovelkakirjan haltija sadan prosentin preemion eli lisätuoton. Toisin sanoen, jos vaihtovelkakirjoja olisi ostanut joukkorahoituskampanjan aikana esimerkiksi 1000 eurolla, saisi vaihtovelkakirjan haltija tuolloin korkotuottojen ja alkuperäisen sijoitussumman lisäksi 1000 euron ylimääräisen tuoton.

“Ammattisijoittajat ovat sijoittaneet meihin 1,4 miljoonaa euroa näillä samoilla ehdoilla. Toisin sanoen, he ovat ammattitaidollaan arvioineet, että meihin sijoittaminen on näillä ehdoilla kannattavaa ja että meihin ylipäätään kannattaa laittaa rahaa”, Hong toteaa.

Vaihtovelkakirjan riskit linkittyvät liiketoimintaan

Vaihtovelkakirjalainaan sijoittamisesta ei tule itse sijoitussumman lisäksi muita kuluja Invesdor-alustalla. Sijoituspäätöstä tehdessä on kuitenkin hyvä pitää mielessä sijoituskohteeseen liittyvät riskit sekä verotukselliset seikat.

Hongin mukaan niin Singan joukkorahoituskampanjassa kuin vaihtovelkakirjalainoissa ylipäätään riskit ovat pääasiassa liiketoimintaan liittyviä. Hän ei näe vaihtovelkakirjaa itsessään muita vaihtoehtoja riskisempänä sijoituskohteena.

“Toki on hyvä pitää mielessä, että vaihtovelkakirja on pääomalaina eli takasijainen laina. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi konkurssitilanteessa muut yrityksen velat maksetaan ensisijaisesti ensin ja sitten vasta pääomalainat”, Hong toteaa.

Mitä Hong sitten liiketoimintaan liittyvillä riskeillä tarkoittaa?

“Olemme kasvuyritys ja on toki riski, että kasvua ei tapahdu tai emme muuten pääse  tavoitteisiimme. Lisäksi pandemiatilanne vaikuttaa tällä hetkellä kaikkien yritysten toimintaan”, Hong kuvailee.

Näiden lisäksi hän nostaa esille toimialaan liittyviä riskejä: mikäli karaokeliiketoiminta muuttuisi äkkiseltään merkittävästi tai lisensointioikeuksia ei saataisi uusittua, olisi sillä vaikutusta Singan tulevaisuuden toimintaan. 

Sijoittajat uskovat Singan kasvuun

Edellä mainituista riskeistä huolimatta Hongilla on positiiviset odotukset Singan tulevaisuudesta. Samaa mieltä ovat ammattisijoittajat, jotka ovat sijoittaneet kasvuyritykseen 1,4 miljoonaa euroa.

“Olemme kasvaneet nopeasti viime vuosien aikana, enkä näe syytä, miksi vauhti hidastuisi tulevaisuudessakaan”, Hong kertoo.

Hänen mukaansa vaihtovelkakirjan ostaminen osana joukkorahoituskampanjaa on ainutlaatuinen ja melko vaivaton tapa hypätä mukaan Singan kasvutarinaan.

Singaan pääset tutustumaan täällä.

Huomaathan, että sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitetun varallisuuden menettämisestä. Emme koskaan anna sijoitusneuvoja. Sijoita aina oman riskinsietokykysi mukaan.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Tasa-arvon paradoksi – Tutkija kertoo, miksi biologiaan tuudittautuminen on vaarallista

Seuraava
Seuraava

”Olen aina tykännyt tehdä itse, joten yrittäminen tuntui luontevalta valinnalta” – Henrietta Moon toivoo, että nuoret naiset uskaltaisivat lähteä tekemään asioita rohkeammin