Tutustutaan treidaamiseen, osa 2 – Fundamentti- ja tekninen analyysi
Tässä artikkelissa tutustutaan erilaisiin analyyseihin, jotka voivat olla treidaamisesta kiinnostuneelle hyödyllisiä.
Tutustutaan treidaamiseen -ykkösosassa kerroin treidauksesta sijoitushorisonttien näkökulmasta; sijoitusaika voi olla mitä vain sekunneista minuutteihin ja viikoista vuosiin.
Lue myös: Tutustutaan treidaamiseen, osa 1 – Treidaustyylit ja optimointi
Tässä kirjoituksessa tutustumme erilaisiin analyyseihin, jotka mahdollistavat uusia lähestymistapoja treidaukseen.
Näitä analyysejä ovat fundamentti- ja tekninen analyysi. Usein sijoittaja voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin aiemman pörssimenestyksen perusteella, mikä ei välttämättä takaa menestystä tulevaisuudessa. Jos sijoitat nyt näin, erilaiset analyysit voivat edesauttaa selkiyttämään sijoitussuunnitelmaasi jatkossa.
Fundamenttianalyysillä määritetään yrityksen arvo
Fundamentaalinen tarkoittaaa perustavanlaatuista, ja näin voidaan kuvailla myös fundamenttianalyysiin perustuvaa treidaamista. Fundamenttianalyysissa määritetään yrityksen arvo tutkimalla yrityksen avainlukuja, kuten tuloslaskelmaa, liikevaihtoa ja tasetta.
Fundamenttianalyysi auttaa ymmärtämään, mistä sijoituskohteen arvo koostuu, miten sen arvo määritellään ja mikä tekee sijoituskohteesta houkuttelevan joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.
Fundamenttiananalyysiin kuuluu yleisen markkinatilanteen ja kilpailevien yritysten tutkiminen, megatrendit sekä erilaiset yksittäiset tekijät, kuten sijoituskohteen johto, tuotekehitys, viestintä ja PR. Näin ollen fundamenttianalyysi on hyvin loogista puuhaa höystettynä pienellä ripauksella psykologiaa.
Fundamenttianalyysissa pyritään arvioimaan sijoituskohteen ajankohtaista markkinahintaa objektiivisesti, jolloin pystytään tarkastelemaan, onko sijoituskohde ali- vai ylihinnoiteltu. Sijoituskohteen ajankohtaisen markkinahinnan määrittämiseksi voidaan käyttää apuna muun muassa seuraavia tunnuslukuja:
EPS (earnings per share) – yrityksen osakekohtainen tulos
Kuinka paljon ostamasi osakkeesi on tehnyt tulosta tai tappiota per osake
P/E (price to earnings) – voittokerroin, eli yrityksen hinnan ja tuloksen suhde
Kuinka kauan joudut pitämään osaketta, jotta olet nollilla tai plussan puolella
Osinkotuotto(prosentti) – osakekohtainen osinko
Kuinka paljon osinkoa saat omistamaasi osaketta kohden. Kerrotaan yleensä prosentteina.
Teknisellä analyysillä etsitään yli- ja aliostettuja osakkeita
Teknisen analyysissä pääpaino on markkinadatassa ja dataan perustuvissa indikaattoreissa. Nämä perustuvat sijoituskohteen kurssin liikkeisiin ja signaloivat yli- tai aliostettuja osakkeita. Indikaattorit auttavat tunnistamaan erilaisia trendejä ja niiden voimakkuuksia, volatiliteettiä ja erilaisia tuki- ja vastustustasoja, jotka auttavat treidaamisen ajoittamisessa.
Teknisessä analyysissa ajatuksena on, että markkinanäkemykset heijastuvat suoraan indikaattoreihin, jolloin sijoittajat voivat tunnistaa kurssiliikkeet ja ajoittaa ostonsa ja myyntinsä. Teknisessä analyysissa voidaan käyttää apuna muun muassa seuraavia indikaattoreita:
MA (moving average) – sijoituskohteen liukuva keskiarvo
Kertoo osakkeen arvon keskiarvon valitulle ajanjaksolle, auttaa tunnistamaan trendin sunnan
RSI (relative strength index) – suhteellinen voimaindeksi
Kertoo kurssihinnan suunnan ja voimakkuuden, auttaa tunnistamaan yliostettuja ja -myytyjä osakkeita
BB (Bollinger Bands) – mittaa keskihajontaa/volatiliteettiä
Kertoo osakkeen volatiliteetin, auttaa tunnistamaan yliostettuja ja -myytyjä osakkeita
Analyysien vertailu paljastaa niiden erot
Yllä oleva taulukko kokoaa lyhyesti yhteen fundamentti- ja teknisen analyysin perusteet ja erot. Molemmat treidaustyylit koostuvat ja perustuvat erilaiseen dataan, käyttävät hyväkseen eritavalla markkinapsykologiaa ja niiden tavoitteet ovat erilaisia.
Yleisesti teknistä analyysiä käytetään lyhytaikaiseen sijoittamiseen, kun taas fundamenttianalyysiä käytetään pitkäaikaiseen sijoittamiseen.
Kumpi analyysitapa vaikuttaa sinusta luontevammalta?