Tunnusluvut tutuiksi: Miniopas yleisimpiin sijoitusmittareihin – P/E, P/B ja P/S
Tervetuloa Tunnusluvut Tutuiksi -minisarjaan, jossa pureudumme sijoittamisen keskeisimpiin mittareihin ja lukuihin. Nämä avainlukemat auttavat sinua hahmottamaan, onko tiettyihin osakkeisiin sijoittaminen kannattavaa vai ei. Sarjan ensimmäisessä osassa perehdytään P/E, P/B ja P/S-lukuihin. Mitä ne tarkoittavat ja miksi niiden analysointi kannattaa?
Sijoittaminen suoriin osakkeisiin voi tuntua sekä jännittävältä että haastavalta. Jotta vältät hudit, olisi sinun hyvä osata arvioida osakkeiden suorituskykyä ja kasvupotentiaalia sekä ymmärtää, onko osake sijoitushetkellä sopivan hintainen.
Arvioiminen saattaa kuulostaa vaikealta, mutta ei hätää, sijoittamisen tunnusluvut auttavat sinua arvioimaan, onko harkitsemasi sijoitus kultaa vai kuraa! Mikään tunnusluvuista ei yleensä kerro yksinään koko totuutta, vaan niitä kaikkia kannattaa tarkastella osana suurempaa kokonaisuutta.
Sarjan ensimmäisessä osassa keskitytään P/E- ja P/B-lukuihin. Toisessa osassa selvitetään, mitä tarkoittavat lyhenteet EPS, ROI ja ROE, ja miksi osinkotuottoprosentti on sijoittajan oman tilipussin kannalta mielenkiintoinen mittari.
P/E-luku = summa, jonka maksat jokaisesta yrityksen tienaamasta eurosta
P/E, eli price to earnings tai suomeksi hinta per tulos, on tunnusluvuista se, joka auttaa sijoittajaa arvioimaan osakkeen nykyistä arvostustasoa. P/E-luku kertoo käytännössä sen, paljonko maksat osakkeesta jokaista yrityksen tienaamaa euroa kohti. Sinun ei itse tarvitse laskea P/E-lukua, sillä yritysten P/E-luvut löytyvät useimpien osakevälittäjien sivuilta. Halutessasi voit kuitenkin laskea sen näin:
P/E =
Osakkeen hinta jaettuna
osakekohtaisella tuotolla (EPS*)
*EPS käydään läpi minisarjan seuraavassa osassa
Jos yhtiön P/E on esimerkiksi 25, se tarkoittaa, että sijoittajat ovat halukkaita maksamaan 25 euroa jokaisesta yhtiön tällä hetkellä tuottamasta eurosta. Nykyisin pörssin keskimääräinen P/E-luku pyörii 20–25:n tuntumassa, ja Helsingin pörssin pitkän aikavälin P/E-luvun keskiarvoksi on laskettu noin 16. Perinteisesti kasvuyrityksillä P/E-luku on korkeampi kuin vakiintuneemmilla arvoyhtiöillä. Sijoittajat ovat usein valmiita maksamaan paljon kasvuyrityksen osakkeista, koska he uskovat, että yritys tavoittaa tulevaisuudessa korkeat tuotto-odotukset. Toisaalta matala P/E-luku voi kertoa siitä, etteivät sijoittajat usko yhtiön tulevaisuuden tuottokykyyn.
Toinen tapa havainnollistaa P/E-lukua on ajatella, että se kertoo, kuinka monta vuotta yhtiön pitäisi tehdä tulosta nykyisellä tasolla, jotta se pystyisi maksamaan osakkeensa sen hetkisen hinnan takaisin osakkeenomistajille.
Esimerkiksi Zoom Video Communicationsin, eli tuttavallisemmin Zoomin, P/E-luku on kirjoitushetkellä 208. Zoomilla kestäisi nykyisellä tuloksentekokyvyllään 208 vuotta maksaa osakkeidensa yhteenlaskettu nykyhinta, eli yrityksen markkina-arvo, takaisin osakkeenomistajille. Sijoittaja, joka sijoittaa Zoomin osakkeeseen sen nykyisellä arvostustasolla, uskoo yrityksen pystyvän kasvattamaan ruhtinaallisesti tulostaan tulevien vuosien aikana.
P/E-luku ei ole yksiselitteinen, eikä se yksin kerro koko totuutta! Saat P/E-luvusta parhaan hyödyn vertailemalla samankaltaisten tai samalla toimialalla toimivien yritysten P/E-lukuja toisiinsa.
P/B-luku = osakkeen hinta suhteessa yrityksen omaan pääomaan
P/B, eli price to book value on tunnusluku, joka kuvaa osakkeen hintaa suhteessa osakekohtaiseen omaan pääomaan. Lukua käytetään arvioimaan osakkeen hinnoittelutasoa suhteessa yrityksen kirjanpitoarvoon. P/B-luku saadaan helpoiten jakamalla yrityksen markkina-arvo, eli yhtiön osakkeiden yhteenlaskettu arvo, yrityksen taseen oman pääoman arvolla. Sinun ei tarvitse itse laskea P/B-lukua, sillä se löytyy useimpien osakevälittäjien sivuilta. Halutessasi voit kuitenkin laskea sen näin:
P/B =
Yrityksen markkina-arvo jaettuna
yrityksen omalla pääomalla
Yleensä matala P/B-luku (lähellä 1:tä) viittaa arvo-osakkeeseen ja korkea luku (reilusti yli 1) viittaa kasvuosakkeeseen. Matala P/B-luku (alle 1) voi olla merkki siitä, että yrityksen tuloksentekokyky vaatii tarkempaa tarkastelua, kun taas hyvin korkea P/B-luku voi kieliä osakkeen ylihinnoittelusta.
Korkea tai matala P/B-luku ei automaattisesti paljasta yli- tai alihinnoiteltua osaketta, vaan kuten P/E-luvun, myös tämän luvun kohdalla on tärkeää huomioida yrityksen toimiala ja verrata keskenään samankaltaisia yrityksiä, jotta saat realistisen käsityksen toimialan hinnoittelutasosta.
Esimerkiksi IT-alan yrityksillä P/B-luvut ovat yleensä korkeita, kun taas perusteollisuuden yrityksillä ne ovat matalia. Tämä johtuu siitä, että IT-alan yrityksillä on yleensä vähemmän toimintaan sidottua omaa pääomaa, koska ne pystyvät tekemään tulosta vähäisillä resursseilla. Perusteollisuuden yritykset taas tarvitsevat perinteisesti verrattain paljon sidottua pääomaa, kuten tehtaita ja koneita.
P/S-luku = Pörssiyhtiön markkina-arvo suhteessa sen liikevaihtoon
P/S-luku, eli price per sales, kuvaa yhtiön markkina-arvon, eli yhtiön osakkeiden yhteenlasketun arvon ja yhtiön liikevaihdon välistä suhdetta. P/S-luku kertoo, kuinka moninkertainen yrityksen markkina-arvo on suhteessa sen vuosittaiseen liikevaihtoon. Yksinkertaisesti, mitä korkeampi P/S-luku on, sitä arvokkaampana sijoittajat pitävät yhtiötä suhteessa sen nykyiseen liikevaihtoon.
Korkean P/S-luvun yritysten liikevoiton odotetaan kasvavan tulevaisuudessa, ja näin ollen yhtiön osakkeesta saattaa olla kannattavaa maksaa enemmän suhteessa nykyiseen myyntiin nähden. Liikevoiton odotettua hitaampi kasvu voi kuitenkin johtaa yhtiön osakkeen hinnan laskuun.
Kuten P/E ja P/B -lukujen kohdalla, myös P/S-luvun tyypilliset arvot voivat vaihdella paljonkin eri toimialojen välillä, eli kannattaa verrata saman toimialan yrityksiä toisiinsa tämänkin luvun kohdalla.
Mikäli saman alan samankaltaisilla yrityksillä P/S-luvut poikkeavat huomattavasti toisistaan, usein syynä on se, että matalamman P/S-luvun yrityksellä on heikompi kannattavuus ja/tai heikommat kannattavuus ja kasvunäkymät.
P/S =
Yrityksen markkina-arvo jaettuna
yrityksen tilikauden liikevaihdolla
Kas näin, nyt voit koittaa tutkailla kiinnostavien tai jo omistamiesi yritysten osakkeita näiden mittareiden avulla. Sarjan toisessa osassa käydään läpi muutama tunnusluku lisää merkityksineen. Siihen asti – stay tuned!