Tekikö kesän riennot loven kukkaroon? Näillä 5 vinkillä otat taloutesi taas haltuun

Pääsikö kesän kulutus yllättämään? Syksyn lähestyessä on mainio hetki tehdä korjausliike ja palata arkeen myös rahankäytön osalta. Kurkkaa, millaisilla vinkeillä sinäkin pääset jälleen oman taloutesi valtiaaksi!

Kuva: Johanna Taskinen

Loman loputtua voi monella olla kesärientojen jäljiltä lovi säästöissä. Juhlat, ulkona syömiset, illat terassilla ja jätskikiskakäynnit verottavat lompakkoa lähes salavihkaa. Näiden lisäksi voi olla erilaisia matkoja, festarikäyntejä tai muita maksullisia loma-aktiviteetteja. 

Lapsiperheillä myös ruokakulut ovat voineet nousta paljonkin verrattuna arkeen, kun päiväkoti tai koulu ei tarjoakaan osaa lapsen päivän aterioista. Opiskelijoilla puolestaan voi olla stressiä siitä, paljonko kesätöistä ansaitusta palkasta jää loppujen lopuksi säästöön tulevaa lukuvuotta varten. 

Mutta huoli pois, nyt mietitään yhdessä, miten saadaan raha-asiat kuntoon syksyksi!

Syksy palauttaa arjen myös massiasioihin

Kysyin tätä juttua varten myös eräältä töissä käyvältä ystävältäni, stressaako rahatilanne häntä kesän lopussa. Ei stressannut, hän oli täysin rauhallisin mielin. Hän nimittäin vannoo tarkan budjetoimisen nimeen jo ennen kesälomaa! Koin melkein ahaa-elämyksen, vaikka tarkemmin ajateltuna budjetointi vaikuttaa päivänselvältä ratkaisulta rahastressiin. 

Jos tilisi on tällä hetkellä nollilla tai jopa miinuksella, on siis aika istua alas ja tarkistaa kaikki omat tulevat tulosi ja menosi. Vaikka et olisikaan tehnyt tarkkaa budjettia kesälle, nyt syksyn lähestyessä olisi viimeistään aika miettiä omaa kulutusta!

Ennakoi, laske ja suunnittele – vinkit budjetointiin

1. Tarkista, mitä laskuja sinulle on tulossa ja huolehdi siitä, että sinulla on varaa maksaa ne eräpäivään mennessä. Voit tarvittaessa myös yrittää siirtää eräpäiviää.

2. Laske kiinteät kuukausittaiset menosi, kuten asumiskulut, vakuutusmaksut, puhelin- ja nettilaskut ja mahdolliset lääkkeet. Kun tiedät tarkasti, kuinka suuret kiinteät menosi ovat, voit yritää nipistää muista välttämättömistä menoista, kuten ruokalaskusta. 

3. Vertaile hintoja ja suunnittele ruoka- ja päivittäistavaraostoksesi. Suunnitelmallisuudella vältät myös kalliit heräteostokset!

4. Maksa mahdolliset luottokortti- ja kulutusluotot nopeasti pois. Korkeiden korkojen maksamisen sijaan voit käyttää rahat paremmin.

5. Budjetoi itsellesi myös hupirahaa, jos taloustilanteesi sallii. Pienikin summa “vapaata rahaa” voi tuntua helpottavalta, jos muuten elää tarkan budjetin mukaan. Hupirahan voit käyttää nimensä mukaisesti kivoihin asioihin!

Xia Torikka

Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Koruharrastuksesta menestyvä bisnes – pieni suomalaisyritys valloittaa maailmaa suloisella brändillään

Seuraava
Seuraava

Haluatko aloittaa ETF-sijoittamisen? Näillä asiantuntijan vinkeillä valitset itsellesi sopivan sijoituskohteen