Syksyn kuumimmat markkinatrendit: Mitä juuri nyt kannattaa seurata?

Sijoittamisen ymmärtäminen vaatii myös maailman tapahtumien seuraamista. Selvitimme, mitkä ilmiöt ovat markkinoilla tänä syksynä nousussa ja mitä tekijöitä on syytä pitää silmällä tulevien muutosten varalta.

Mennään suoraan asiaan, ja aloitetaan kulutustuotteista!

“Kuluttajat ovat tällä hetkellä kiinnostuneita terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista”, kertoo Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava.

Tämä näkyy hänen mukaansa alan palveluiden kysyntänä, mutta myös urheiluvaatteiden, kosmetiikan, laihdutuslääkkeiden ja terveysruoan suosion kasvuna. Myös tuotteiden eettisyys kiinnostaa kuluttajia.

Luksus ja brändit kiinnostavat, mutta kuluttajat haluavat yhä enemmän “hiljaista luksusta”, eli laadukkaita ja klassisia tuotteita, joissa brändi ei ole selkeästi näkyvillä. Ruokakaupassa kuluttajat ovat puolestaan palaamassa brändituotteisiin kauppojen omien halpamerkkien sijaan – kiitos kohentuneen ostovoiman.

Laajennetaan seuraavaksi tarkastelua kulutustuotteiden ulkopuolelle.

Tekoäly nimittäin trendaa edelleen.

“Tekoäly säilyy edelleen teemana, mutta sijoittajat tulevat olemaan selektiivisempiä sen suhteen, mihin yhtiöihin he teeman puitteissa sijoittavat. Pelkkä tekoälystä puhuminen ei enää riitä, vaan sijoittajat haluavat näyttöjä tekoälyinvestointien tuottamasta kasvusta”, Alava kertoo.

Se mitä tapahtuu Yhdysvalloissa… ei jää vain Yhdysvaltoihin

Sijoitusmarkkinat eivät ole immuuneja yhteiskunnallisille muutoksille – päinvastoin! Politiikassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat eri toimialoihin ja sitä kautta laajemmin markkinoihin.

Yhdysvallat, maailman suurimpana taloutena, tulisi olla jokaisen sijoittavan mimmin seurannan kohteena.

Tänä syksynä Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit, joissa demokraattiehdokas Kamala Harris ja republikaaniehdokas Donald Trump kilpailevat maan johtopaikasta. Mikäli Harris voittaa, markkinat eivät välttämättä reagoi voimakkaasti, sillä hänen uskotaan jatkavan nykyistä talouspolitiikkaa.

Jos Trump valitaan presidentiksi, sillä on todennäköisesti suurempi vaikutus eri toimialojen kehitykseen.

“Mikäli näyttää siltä, että Donald Trump voittaa ja republikaanit saavat lisäksi enemmistön kongressin molemmissa huoneissa, tämä voi heijastua positiivisesti finanssisektorin osakkeisiin, sillä markkinoilla voitaisiin ennakoida löysempää sääntelyä. Myös pienten yhtiöiden Russell 2000 -indeksi voisi nousta. Sen sijaan vihreän energian osakkeet voisivat olla paineessa, sillä sektori ei kuulu Trumpin suosikkeihin”, Alava kertoo.

Lisäksi Alava mainitsee, että Trumpin voitto olisi riski Kiinan ja Meksikon markkinoille. 

Myös Yhdysvaltain talouskasvulla on merkitystä koko maailmantalouteen. 

“Yhdysvaltain talouskasvun odotetaan hidastuvan vain maltillisesti, mutta mikäli näkyvissä alkaisi olla taantuman merkkejä, niin osakemarkkinoilla nähtäisiin epäilemättä laskua. Toistaiseksi kuitenkin pidämme taantuman riskiä varsin pienenä, etenkin, kun Fedillä [Yhdysvaltain keskuspankki] on hyvin tilaa laskea korkoja ja tukea siten taloutta”, Alava selventää.

Korkojen lasku piristää taloutta

Korkojen lasku jatkuu Euroopassa ja alkaa Yhdysvalloissa, mikä vaikuttaa väistämättä sijoitusmarkkinoihin. Onko tämä hyvä asia sijoittajalle, riippuu useista tekijöistä.

Alava vinkkaa, että korkosijoituksissa kannattaa siirtää painoa rahamarkkinoilta pidempiin joukkolainoihin, kuten korkean luottoluokituksen yrityslainoihin ja valtionlainoihin.

“Korkojen lasku piristää vähitellen investointeja, mikä kohentaa teollisuuden näkymiä erityisesti Euroopassa, jossa teollisuuden suhdanne on ollut varsin heikko viime aikoina. Perinteiset teollisuusyhtiöt voivat siten nousta suosioon, kun niiden tilauskirjat kääntyvät kasvuun. Selkeämpi käänne voi tosin viivästyä ensi vuoteen, mutta jo koronlaskut piristävät sijoittajien tunnelmia sektorin suhteen”, Alava toteaa.

Hän ennustaa, että Eurooppa ylipäätään voi nousta suosioon, kun talouskasvu kiihtyy.

Yhteenveto, kiitos!

On aika tiivistää oppimamme!

Tänä syksynä ovat IN ainakin seuraavat asiat:

  • Terveys- ja hyvinvointiteemoihin sijoittaminen (niin pörssissä kuin omassa elämässä)

  • Laadukkaat luksusbrändit – myös ruokakaupoissa!

  • Tekoäly (näillä näkymin se ei ole poistumassa mihinkään)

  • Pitkiin joukkolainoihin sijoittaminen lyhytaikaisempien korkosijoitusten sijaan

  • Politiikan ja yhteiskunnallisen keskustelun seuraaminen niin täällä Koto-Suomessa kuin maailmallakin, sekä erityisesti Yhdysvaltain tilanteen seuraaminen.

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Seuraava
Seuraava

Suomalainen muotimerkki R/H lopettaa – “Kunpa tilanne olisi se, että liiketoimintaa haastavia tekijöitä olisi vain yksi”